Top

Κορονοϊός: Έξι περιοχές στο κόκκινο λόγω μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα

Parallaxi
κορονοϊός-έξι-περιοχές-στο-κόκκινο-λό-771756
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Καθώς το τέταρτο κύμα βρίσκεται υπό εξέλιξη, με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την αυστηρή τήρηση των μέτρων να αποτελούν τα ισχυρότερα «όπλα» θωράκισης του πληθυσμού, ήδη πέντε περιοχές της χώρας εκπέμπουν «σήμα κινδύνου» εξαιτίας της διασποράς του υπερμεταδοτικού στελέχους «Δέλτα». Ειδικότερα τα ποσοστά θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων για κρούσματα που προκαλούν ανησυχία είναι αυτά που αφορούν σε Ρέθυμνο με 1,85% θετικότητα, Γρεβενά με 0,93%, Νότιο Τομέα Αθηνών με 0,84%, Ηλεία με 0,71% και Μύκονο με 0,65%. Μεγάλο είναι, όμως, το ποσοστό και στη Νάξο (0,58%), που επίσης αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Υπό τα δεδομένα αυτά, θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται ανοδική πορεία στους εμβολιασμούς, μετά την επιβράδυνση που διαπιστώθηκε το περασμένο διάστημα. Ειδικότερα και σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, τις τελευταίες ημέρες ενισχύεται η προθυμία των πολιτών, καθώς έχουν προγραμματιστεί 300.000 ραντεβού για την πρώτη δόση.

Επιδημιολογικός χάρτης

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από τον επιδημιολογικό χάρτη, οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών των Κυκλάδων – με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Μυκόνου, της Πάρου και της Μήλου – έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό οχυρό έναντι του πανδημικού ιού καθώς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων αγγίζει το 86,93%, το 62,21% και το 76,02% αντίστοιχα.

Λαμβάνοντας, συνεπώς, υπόψη την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υπό την έννοια ότι οι μόνιμοι κάτοικοι – με έμφαση στους ηλικιωμένους – είναι προστατευμένοι. Και αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στην είσοδο νεαρών επισκεπτών αλλά και εποχικών υπαλλήλων.

Αντιθέτως, στη Νάξο οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 48,24%, καταγράφεται εντούτοις ανοδική αύξηση στη ζήτηση εμβολιασμού. Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο το 41,43% των κατοίκων έχουν λάβει μία μόνον δόση, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχονται σε 33,55% με την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς να δίνουν καθημερινή μάχη μέσω των τηλεοπτικών μηνυμάτων, της συνεχούς ενημέρωσης και των κινητών μονάδων, ώστε να πειστούν οι πολίτες ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών να κλείσουν ραντεβού με την… ανοσία.

Μη ικανοποιητική κρίνεται και η εμβολιαστική εικόνα στην Ηλεία, όπου το 48,40% των κατοίκων έχουν λάβει μία τουλάχιστον δόση εμβολίου, εντούτοις οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 38,65% με τους επιστήμονες να υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η μία μόνον δόση του εμβολίου έναντι της λοίμωξης Covid-19 δεν προστατεύει από το στέλεχος «Δέλτα».

Εκκλήσεις

Διαπιστώνεται, όμως, ότι έπειτα από την επέλαση του ινδικού στελέχους (και) στη χώρα μας οι συνεχείς εκκλήσεις επιστημόνων και κυβέρνησης αποδίδουν. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το ποσοστό των εμβολιασμένων νέων (18-24 ετών) έστω και με μία δόση δεν ξεπερνούσε το 11% την τελευταία ημέρα του Ιουνίου. Οπως, ωστόσο, προκύπτει από τα χθεσινά επικαιροποιημένα δεδομένα το ποσοστό τους εκτινάχθηκε στο 16,5%. Δεδομένου, δε, ότι ο νεαρός πληθυσμός κρατά γερά το «τιμόνι» του τέταρτου κύματος οι ειδικοί επιμένουν ότι κάθε… τσίμπημα μετρά, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος μεταφοράς του ιού σε ευάλωτους.

Το ισχυρότερο τείχος ανοσίας, πάντως, έχουν «χτίσει» στην ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών, καθώς το 78,8% έχει τσιμπηθεί τουλάχιστον μία φορά. Ακολουθούν τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία 60-69 ετών με κάλυψη ύψους 74,1% και οι 80 ετών και άνω με ποσοστό που απέχει μία ανάσα από το 70% (68,8%).

Εξαδάκτυλος: Οι άνω των 50 ετών πρέπει να εμβολιαστούν μέσα στις επόμενες 5 ημέρες

Επείγουσα έκκληση για τον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών απευθύνουν οι ειδικοί καθώς μετά τη νέα κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων οι πολίτες ιδιαίτερα άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό κίνδυνο.

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού εξαπλώνεται και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς εν μέσω τουριστικής περιόδου η επιστροφή στην κανονικότητα απειλείται με τους ειδικούς να τονίζουν ότι αν δεν υπάρξουν περιορισμοί, δε θα είναι δυνατόν να μειωθεί η διασπορά του ιού.

Παράλληλα προειδοποιούν για τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, επισημαίνοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί αλλά και θα υπάρξουν κατηγορίες εργαζομένων στις οποίες θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη, «Τώρα ό,τι συμβαίνει», ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει ενώ ανέφερε ότι η αυξητική τάση των κρουσμάτων ήρθε νωρίτερα απ’ ότι υπολογιζόταν, καθώς η πρόβλεψη για τα 2.000 κρούσματα ημερησίως δεν αναμενόταν αρχικά για το χρονικό διάστημα το οποίο διανύουμε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή η κοινωνία είναι ανοιχτή σε όλες τις δραστηριότητες και αυτοί οι αριθμοί θα αυξάνονται. Γι’ αυτό το λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απηύθυνε επείγουσα έκκληση για τον εμβολιασμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι άνω των 50 ετών πρέπει να εμβολιαστούν τις επόμενες 5 – 6 ημέρες.

Self-tests: Παρατάσεις και αλλαγές για τον Ιούλιο

Παρατείνεται μέχρι και το Σάββατο 17/7 η διάθεση μέσω των φαρμακείων των τεσσάρων (4) αυτοδιαγνωστικών τεστ (self-tests) στους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου. Ταυτόχρονα, η χορήγησή τους επεκτείνεται και στις ηλικίες 12-17 ετών.

Δικαιούχοι είναι:

– Όλα τα άτομα ηλικίας 12 – 17 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από το γονέα ή κηδεμόνα).

– Όλα τα άτομα ηλικίας 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.

– Όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Οι πολίτες, οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, εξαιρούνται της υποχρέωσης.

Σημειώνεται ότι στην Αχαΐα οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθευτούν τα self-tests και από τα σούπερ μάρκετ.

Λουκίδης: Έως το τέλος Ιουλίου θα επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα

Έως το τέλος Ιουλίου θα έχει επικρατήσει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού όπως εκτίμησε ο Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Μάρκο Δεϊμέζη.

Εκτίμησε ότι η χώρα μας βρίσκεται είτε στις παρυφές τέταρτου κύματος, είτε σε αυξομοιώσεις του τρίτου, ωστόσο εάν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί και η μετάλλαξη Δέλτα επικρατήσει είναι σίγουρος ότι θα πρέπει να ονομαστεί τέταρτο κύμα.

Ο καθηγητής θύμισε πως πριν από έναν μήνα περίπου τα ημερήσια κρούσματα ήταν γύρω στα 1.800, τώρα φτάσαμε στα 2.300  και συνεχίζουν να ανεβαίνουν ενώ αναφέρθηκε και στην εφιαλτική πρόβλεψη του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου.

«Άκουγα σήμερα το πρωί τον καθηγητή τον κ. Τζανάκη που οι προβλέψεις του πάντα είναι ισχυρές και πέφτουν μέσα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ότι μπορεί να μπορεί να φτάσουμε σε αριθμό (κρουσμάτων) που δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ ή δεν έχουμε φανταστεί ποτέ» σημείωσε ο κ. Λουκίδης.

Εξέφρασε την επιφύλαξή του για τον αριθμό των νοσηλειών που παραμένει χαμηλός, λέγοντας ότι μετά την ανακοίνωση των περιστατικών πρέπει να περάσουν επτά με δέκα ημέρες για να αποτιμηθεί ότι «η έναρξη του κύματος δεν βγάζει νοσηλείες».

«Μπορεί να δούμε νοσηλείες ακόμη των 400 και των 500 περιστατικών. Δεν μπορούμε να δούμε ακόμα την έξαρση των τελευταίων ημερών οπότε σε αυτό το κομμάτι πρέπει να είμαστε συντηρητικοί και να το αποτιμήσουμε προς το τέλος της άλλης εβδομάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Κάλεσε τέλος τους νέους αλλά και την ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 ετών να εμβολιαστούν.

G20 για Covid-19: «Η μόνη απάντηση είναι ο εμβολιασμός»

Πτήσεις εσωτερικού: Πώς θα ταξιδεύουν οι επιβάτες– Σύσταση για self test από τα νησιά

Παρατείνεται η αεροπορική οδηγία για τις πτήσεις εσωτερικού, η οποία θα ισχύει έως την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Οι επιβάτες από την ηπειρωτική χώρα σε νησιωτικούς προορισμούς θα ταξιδεύουν μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ (PCR/RAPID), ή βεβαίωσης νόσησης. Τα μέτρα  έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19.

Ειδικότερα, όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς,  οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό να προσκομίζουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων. Εναλλακτικά οι ταξιδιώτες μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ), καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19.

2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους ως προς τον έλεγχο με rapid test. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.

3) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Γενικές οδηγίες προς το επιβατικό κοινό για τις αεροπορικές μετακινήσεις. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές.

Πληροφορίες: In.gr, ΣΚΑΪ, Mega

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα