Επιμένει σε βέτο ο Τραμπ στο νομοσχέδιο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Ασκεί βέτο στο νομοσχέδιο για την Άμυνα
Την πρόθεσή του να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) των ΗΠΑ για το 2021, το οποίο -μεταξύ άλλων ρυθμίσεων- ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αναφορικά με την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, εκφράζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, τονίζοντας πως «ο μεγαλύτερος νικητής από το νέο νομοσχέδιο για την άμυνα είναι η Κίνα! Θα ασκήσω βέτο».
THE BIGGEST WINNER OF OUR NEW DEFENSE BILL IS CHINA!. I WILL VETO!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 13, 2020
Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την Παρασκευή η Γερουσία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, κατά την ψηφοφορία, 84 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και 13 κατά. Είχε προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Όπως έχει γράψει η «Κ», οι αντιρρήσεις του κ. Τραμπ δεν σχετίζονται με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, αλλά έχουν να κάνουν με διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις, αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εφόσον ο κ. Τραμπ επιμείνει, το νομοσχέδιο θα επιστραφεί στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος του προεδρικού βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποίο θα τον αναγκάσει να επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιηθεί. Η απροθυμία, όμως, του Λευκού Οίκου, φαίνεται ότι ανάγκασε τους Αμερικανούς νομοθέτες να συμπεριλάβουν τη πρόβλεψη των κυρώσεων στο NDAA, ένα νομοσχέδιο που παραδοσιακά περνάει με διακομματική στήριξη και ευρεία πλειοψηφία.
Σημειώνεται ότι το NDAA προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Οι νομοθέτες συμπεριέλαβαν επίσης αναφορές που θα υποχρέωναν τον πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400, ένα βήμα που ο Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν απρόθυμος να κάνει, παρά την παρότρυνση νομοθετών και στα δύο κόμματα.
«Έτοιμη για κυρώσεις» κατά Άγκυρας η Ουάσιγκτον
Την Πέμπτη, τέσσερις πηγές -συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών αξιωματούχων- είχαν δηλώσει στο Reuters ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών S-400. Η πολυαναμενόμενη κίνηση, η οποία είναι πιθανό να εξοργίσει την Άγκυρα και να περιπλέξει σοβαρά τις σχέσεις με την επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενδέχεται να ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα, ανέφεραν οι πηγές.
Οι κυρώσεις θα στοχεύσουν την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ, σημείωσαν οι πηγές.
Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα «γύριζε εναντίον των ΗΠΑ και θα έβλαπτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ». «Οι κυρώσεις δεν θα επιτύχουν κανέναν θετικό αποτέλεσμα, αλλά θα είναι αντιπαραγωγικές. Θα έβλαπταν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο αξιωματούχος, σχολιάζοντας τις πληροφορίες από τις προαναφερθείσες πηγές.
«Η Τουρκία είναι υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων με διπλωματία και διαπραγματεύσεις. Δεν θα δεχθούμε ενέργειες που αποφασίζονται μονομερώς», δήλωσε.
Την εκτίμηση ότι πιθανή επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, με αφορμή την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400, δεν θα αποδώσει και θα βλάψει τόσο την Τουρκία, όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, την Τετάρτη.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή