Ερντογάν: Δεν πρόκειται να συναντηθώ με τον Μητσοτάκη
"Είχαμε μια συνάντηση υψηλού στρατηγικού επιπέδου με την Ελλάδα, την ακύρωσα. Δεν είναι δυνατόν να γίνει πια, τελείωσε αυτή η υπόθεση. Την κλείσαμε αυτή την πόρτα."
Δεύτερο «Μητσοτάκης γιοκ» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Κλείνει την πόρτα» για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Δεν πρόκειται να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Είχαμε μια συνάντηση υψηλού στρατηγικού επιπέδου με την Ελλάδα, την ακύρωσα. Δεν είναι δυνατόν να γίνει πια, τελείωσε αυτή η υπόθεση. Την κλείσαμε αυτή την πόρτα» τόνισε σε νέες του, προκλητικές, δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Μετά από αυτό, ας μαζευτούν» συμπλήρωσε.
Έπειτα, ρώτησε: «Η Τουρκία είναι η πιο σημαντική δύναμη. Μπορεί το ΝΑΤΟ να αντέξει να χάσει μια δύναμη σαν την Τουρκία; Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη δύναμή της στο ΝΑΤΟ με στόχο της σταθερότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την ανυποχώρητη πορεία».
Ο Ερντογάν συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, πως «φάγαμε στην Πόλη και μετά πήγε στην Αμερική και επιτέθηκε στην Τουρκία».
Επικοινωνία Ερντογάν με Μπάιντεν
Ο Ερντογάν μίλησε σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και αναμένεται να ξαναμιλήσει.
«Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια. Η Τουρκία δεν εντάχθηκε τυχαία στο ΝΑΤΟ. Έτσι είχαμε μια συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν σήμερα το πρωί. Εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθούμε απόψε ή αύριο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Δεν θέλουμε κούφια λόγια, θέλουμε αποτελέσματα. Έχουμε βαρεθεί. Μιλούν το πρωί και το βράδυ της ίδιας μέρας παίρνουν συνέντευξη του αρχηγού των τρομοκρατών στη σουηδική κρατική τηλεόραση, δίνοντας πληροφορίες για την Τουρκία. Η σουηδική διοίκηση λέει ότι δεν τους δεχόμαστε ως τρομοκράτες και μετά κάνουν πορείες στους δρόμους. Τους το επιτρέπει και η σουηδική αστυνομία. Δεν είναι μόνο η Σουηδία. Το ίδιο συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Σε μια ακόμα προκλητική κίνηση, τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να προασπίσει τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Δεν διστάσαμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η άσκηση Έφεσος 2022 ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ήταν μία δραστηριότητα που ενέπνευσε εμπιστοσύνη στους φίλους μας και φόβο στους εχθρούς μας».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι «εκφράζουμε για άλλη μια φορά ότι οποιαδήποτε δομή δεν σέβεται τις ανησυχίες της χώρας μας για την ασφάλεια και τους αναπτυξιακούς στόχους δεν μπορεί να επωφεληθεί με κανέναν τρόπο από τη δύναμη που διαθέτουμε».
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι «με τα 4 γεωτρύπανά μας και τα 2 ερευνητικά πλοία μας είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αδιάκοπα τις δραστηριότητές μας και στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, προκειμένου να βρούμε νέους πόρους».
Θα θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης ο Ερντογάν;
Όπως έγραψε το ethnos.gr, στην ισπανική πρωτεύουσα θα φανεί αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα φτάσει τελικά στο σημείο να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας. Αν αυτό συμβεί τότε θα πρόκειται για μια διπλωματική κλιμάκωση, που θα ρίξει βαριά σκιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Σε περίπτωση που η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο» σημειώνεται από την πλευρά της κυβέρνησης, μία «ανάσα» πριν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και μπορεί η Αθήνα να μην θέλει να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει έτοιμη απάντηση εφόσον χρειαστεί.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει σειρά συσκέψεων στην κυβέρνηση, όπου έχουν εξεταστεί όλα τα ενδεχόμενα και έχει χαραχθεί η γραμμή που θα ακολουθηθεί στη Μαδρίτη. Αυτό που τονίζεται είναι πως η χώρα δεν υιοθετεί την τακτική της όξυνσης αλλά παράλληλα καμία πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.
Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοικτή στον διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας «Δεν είμαστε εμείς που αποφασίσαμε διακοπή διαύλων επικοινωνίας, ούτε είμαστε εμείς που κλιμακώνουμε την ένταση στο ρητορικό επίπεδο» σημειώνεται από την κυβερνητική πλευρά. Η Τουρκία είναι αυτή που με την συμπεριφορά της εξελίσσεται σε παράγοντα αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς συνεχίζει να διεκδικεί το ρόλο του «ταραξία».
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια εκστρατεία ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για τις ελληνικές θέσεις, ενώ ο τουρκικός αναθεωρητισμός έχει αποτυπωθεί και στους χάρτες που έχουν παρουσιαστεί. Με σαφείς θέσεις – όπως έχουν αποτυπωθεί και στην επιστολή στον ΟΗΕ – και με «όπλο» στη φαρέτρα τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να απαντήσει εφόσον προκληθεί από την Τουρκία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Με αυξημένη ετοιμότητα να επικρατεί και στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.