Top

Φόβοι για νέες αναζωπυρώσεις του ιού σε χώρες με μικρή ύφεση

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα 

Parallaxi
φόβοι-για-νέες-αναζωπυρώσεις-του-ιού-σ-691753
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα

Η εικόνα της πανδημίας την ίδια ώρα χθες

Η «πανδημία» αναδείχθηκε λέξη της χρονιάς για το 2020

Το βραβείο της Λέξης της Χρονιάς 2020 του αμερικανικού λεξικού Merriam-Webster το κέρδισε η προφανής υποψήφια: η πανδημία.

Το λήμμα της λέξης ήταν η κατάληξη περισσότερων αναζητήσεων στο διαδίκτυο απ’ ό,τι οποιασδήποτε άλλης τη χρονιά που τελειώνει, όπως εξήγησε η συντακτική ομάδα του Merriam-Webster στον ιστότοπο του λεξικού, στα τέλη μιας χρονιάς που η πανδημία του νέου κορωνοϊού στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.

«Μερικές φορές, μια λέξη ορίζει μια εποχή, κι είναι ταιριαστό ότι αυτή την εξαιρετική – και εξαιρετικά δύσκολη – χρονιά, μία και μόνη λέξη ήρθε πολύ γρήγορα στο προσκήνιο», σημειώνεται στο κείμενο.

Το λήμμα αναφέρει ότι «πανδημία», σημαίνει «εκδήλωση ασθένειας σε ευρεία γεωγραφική περιοχή (όπως πολλές χώρες ή ήπειροι) που συνήθως προσβάλλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού», θυμίζει η συντακτική ομάδα του λεξικού, επισημαίνοντας τις ελληνικές ρίζες της λέξης, από το παν και την κατάληξη -δημία από τον όρο επιδημία.

Οι αναζητήσεις για τη συγκεκριμένη λέξη απογειώθηκαν την 11η Μαρτίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε πανδημία την επιδημία του νέου κορωνοϊού.

Εκείνη την ημέρα, οι αναζητήσεις «αυξήθηκαν κατά 115.806 % σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα του 2019», εξηγεί η συντακτική ομάδα του Merriam-Webster, λεξικού που τυπώνει εκδοτική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1831.

Το 2019, Λέξη της Χρονιάς αναδείχθηκε η ουδέτερη αντωνυμία «αυτοί» (they), που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για όσους δεν θέλουν να ταυτοποιούνται ούτε ως άνδρες, ούτε ως γυναίκες. Το 2018, Λέξη της Χρονιάς ήταν η «δικαιοσύνη»· το 2017, ο «φεμινισμός».

Ερυθρός Σταυρός: Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα είναι επιτυχία, εάν ηττηθεί ταυτόχρονα η παραπληροφόρηση

Τα εμβόλια κατά του Covid-19 θα είναι μια επιτυχία, εφόσον η παραπληροφόρηση και η δυσπιστία ηττηθούν ταυτόχρονα, τόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, κάνοντας λόγο ακόμα και για κοινότητες που έχουν άγνοια για την πανδημία.

«Προειδοποιούμε για κάθε υπόδειξη βάσει της οποίας ένα εμβόλιο είναι από μόνο του αρκετό για να μπει τέλος σε αυτήν την πανδημία. Για να τη νικήσουμε, πρέπει επίσης να νικήσουμε την παράλληλη πανδημία της δυσπιστίας», υπογράμμισε ο Φραντσέσκο Ρόκα, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Tύπου.

Αναφερόμενος στην προοπτική της Συνόδου ηγετών του πλανήτη, που οργανώνεται την Πέμπτη και Παρασκευή από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ρόκα εξέφρασε την ανησυχία του για τις αυξανόμενες αμφιβολίες παγκοσμίως προς τα μελλοντικά εμβόλια.

«Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς σε 67 χώρες, η αποδοχή ενός εμβολίου μειώθηκε σημαντικά στην πλειονότητα των χωρών το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου», σημείωσε. «Η Ιαπωνία πέρασε από το 70% στο 50% αποδοχής, η Γαλλία από το 51% στο 38%». Όμως, η δυσπιστία δεν παρατηρείται μονάχα στις δυτικές χώρες, διευκρίνισε, αναφέροντας κυρίως οκτώ αφρικανικές χώρες (Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, Καμερούν, Γκαμπόν, Ζιμπάμπουε, Σιέρα Λεόνε, Ρουάντα, Λεσότο και Κένυα).

Σε αυτές τις χώρες «διαπιστώσαμε πρόσφατα μια συνεχή μείωση της αντίληψης που έχουν οι άνθρωποι για τον κίνδυνο της μόλυνσης και της σοβαρότητας της ασθένειας», επισήμανε ο Φραντσέσκο Ρόκα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν ότι οι ιός δεν μπορεί να μολύνει τους νέους ή τους Αφρικανούς, ότι η ασθένεια δεν υπάρχει ή εξαφανίστηκε.

«Δεν πρόκειται μονάχα για ένα ζήτημα δυσπιστίας, πρόκειται επίσης για ένα ζήτημα ενημέρωσης», τόνισε.

«Υπάρχουν κοινότητες παγκοσμίως που δεν γνωρίζουν για την πανδημία», είπε. «Για παράδειγμα, το 10% των απαντήσεων στο Πακιστάν σε μια μελέτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου δεν είχε γνώση της ύπαρξης της Covid-19», συμπλήρωσε ο Ρόκα, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των ανθρώπων που ρωτήθηκαν.

Παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων που ίσως σώσουν ζωές από τον κορωνοϊό

Οι φαρμακοβιομηχανίες Amgen Inc, UCB SA και Takeda Pharmaceuticals Inc ξεκίνησαν σήμερα μια παγκόσμια κλινική δοκιμή για να διαπιστώσουν εάν κάποιο από τρία διαφορετικά φάρμακα μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της Covid-19 σε νοσηλευόμενους ασθενείς, περιορίζοντας την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματός τους.

Οι τρεις εταιρείες μετέχουν στη Συμμαχία Έρευνας και Ανάπτυξης για την Covid (R&D Alliance), μια ομάδα περισσότερων από 20 φαρμακοβιομηχανικών και εταιρειών βιοτεχνολογίας οι οποίες συνεργάζονται με σκοπό να επιταχύνουν την ανάπτυξη θεραπειών για την ασθένεια που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Στη μελέτη τους θα εξετάσουν αρχικά αν το φάρμακο Otezla της Amgen (χρησιμοποιείται για την ψωρίαση), το πειραματικό, αντιφλεγμονώδες μονοκλωνικό αντίσωμα λαμαδενουλάμπη της Takeda και το επίσης πειραματικό zilucoplan της UCB, που δοκιμάζεται στη βαριά μυασθένεια, μπορούν να αποτρέψουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον νέο κορωνοϊό, η οποία κάποιες φορές οδηγεί σε σοβαρές έως και μοιραίες βλάβες των οργάνων.

«Ελπίζουμε να βρούμε επιλογές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σώσουν ζωές (…) προτού να καταστεί ευρέως διαθέσιμο ένα εμβόλιο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής της Amgen, Ντέιβιντ Ριζ.

Οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τους περισσότερους ανθρώπους μέχρι τα μέσα του 2021. Στο μεταξύ όμως, ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 στα αμερικανικά νοσοκομεία έχει αυξηθεί δραματικά και απειλεί το σύστημα υγείας με κατάρρευση.

Τα υποψήφια φάρμακα θα δοκιμαστούν έναντι ενός εικονικού φαρμάκου. Όλοι οι ασθενείς θα λαμβάνουν ταυτόχρονα και την κλασική φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται στα νοσοκομεία. Τους επόμενους μήνες μπορεί να ενταχθούν στη μελέτη και άλλα φάρμακα, όπως αντιιϊκά.

Μέχρι στιγμής, μόνο μια κατηγορία στεροειδών που χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1960 για τη μείωση της φλεγμονής σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα έχει αποδειχθεί, σε μια μελέτη, ότι βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών που νοσηλεύονται με σοβαρή Covid-19. Τα στεροειδή δεν συνιστώνται για ασθενείς με πιο ελαφρά συμπτώματα.

Στη δοκιμή της R&D θα συμμετάσχουν ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και σε απλές κλίνες. Δοκιμές αναμένεται να γίνουν σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, στη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες.

Κολομβία: Κλειστές ως τα μέσα Ιανουαρίου οι πύλες εισόδου σε χερσαία και ποτάμια σύνορα

Η κυβέρνηση της Κολομβίας αποφάσισε να παρατείνει ως την 16η Ιανουαρίου 2021 το κλείσιμο των χερσαίων και ποτάμιων συνόρων της χώρας, που επιβλήθηκε στα μέσα του Μαρτίου για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η υπηρεσία μετανάστευσης.

Η παράταση πάντως δεν αφορά την κίνηση επιβατικών και φορτηγών πλοίων, η οποία από τα μεσάνυχτα επιτρέπεται εκ νέου, ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Χουάν Φρανσίσκο Εσπινόσα.

Η απόφαση να κλείσουν οι πύλες εισόδου στα χερσαία και τα ποτάμια σύνορα της χώρας ανακοινώθηκε την 16η Μαρτίου, δέκα ημέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του SARS-CoV-2 στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τον Εσπινόσα, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να παρατείνει την απαγόρευση εισόδου για «να αποφευχθεί και να περιοριστεί η εξάπλωση» της COVID-19.

Ωστόσο «εξαιρούνται» από αυτήν «περιπτώσεις στις οποίες θεωρείται ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστικούς λόγους», η «μεταφορά φορτίων και εμπορευμάτων» καθώς και «περιπτώσεις απρόβλεπτες ή ανωτέρας βίας», διευκρίνισε η υπηρεσία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Καλούμε τους πάντες να μη θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο εισερχόμενοι στη χώρα παράνομα», τόνισε ο Εσπινόσα.

Η Κολομβία, χώρα που καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού (1.316.806, +8.430 σε 24 ώρες) και στην τέταρτη ως προς τον αριθμό των νεκρών (36.766, +182 το προηγούμενο 24ωρο, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Υγείας) γειτονεύει με τη Βραζιλία, τον Ισημερινό, τον Παναμά, το Περού και τη Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση ήρε την 1η Σεπτεμβρίου τους περιορισμούς που επέβαλε την 25η Μαρτίου και κατόπιν επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι αερομεταφορές.

Από τον Μάρτιο, περίπου 110.000 πολίτες της Βενεζουέλας από τους 1,7 εκατ. που εκτιμάται πως έχουν καταφύγει στην Κολομβία επέστρεψαν στην πατρίδα τους, εν μέσω επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Αλλά η Μπογκοτά αναμένει ότι μέρος τους θα προσπαθήσει να ξαναγυρίσει το προσεχές διάστημα.

Οι δύο χώρες μοιράζονται πορώδη σύνορα μήκους περίπου 2.200 χλμ., όπου υπάρχουν δεκάδες παράνομες διελεύσεις, πολυσύχναστες παρά τους κινδύνους που εγείρει η δράση ένοπλων οργανώσεων και λαθρεμπόρων.

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε Βραζιλία και Μεξικό λόγω της πανδημίας

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε χθες Δευτέρα τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στη Βραζιλία και στο Μεξικό, όπου συνεχίζει να καταγράφεται εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού με ραγδαίο ρυθμό, παροτρύνοντας τις αρχές των δύο χωρών να πάρουν «πολύ σοβαρά» τα πράγματα.

«Θεωρώ πως η Βραζιλία πρέπει να το πάρει πολύ σοβαρά αυτό. Είναι πάρα πολύ ανησυχητικό», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα ο πρόεδρος της οποίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός κι έκανε γνωστό την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί για τον SARS-CoV-2.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί κάθε δύο εβδομάδες στη Γενεύη, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους απηύθυνε ταυτόσημη έκκληση στο Μεξικό, το οποίο, υπογράμμισε, βρίσκεται «σε άσχημη θέση».

«Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε και ο αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε», εξήγησε και επέμεινε: «θα θέλαμε να ζητήσουμε από το Μεξικό να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά την κατάσταση».

Η Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας (170.000+), πίσω από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σημείωσε ότι η Βραζιλία κατάφερε να μειώσει κατά τα δύο τρίτα τον αριθμό των κρουσμάτων μετά την κορύφωση του Ιουλίου, καταγράφοντας 114.000 την εβδομάδα ως τη 2η Νοεμβρίου. Όμως, «κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ως τη 26η Νοεμβρίου, είχε εκ νέου 218.000 κρούσματα σε εβδομαδιαία βάση», πρόσθεσε.

«Αν δείτε τον αριθμό των θανάτων, την εβδομάδα ως τη 2η Νοεμβρίου ήταν 2.538 και τώρα είχαμε 3.876», συνέχισε.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας έχει επικριθεί για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, καθώς εξαρχής υποβάθμισε τη σοβαρότητά της και αντιτάχθηκε στον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας.

Κατάφερε να ξεπεράσει προσωπικά την COVID-19 τον Ιούλιο, αφού προσβλήθηκε στα 65 του χρόνια, αξιοποιώντας την ευκαιρία για να διαφημίσει την υδροξυχλωροκίνη, η αποτελεσματικότητα της οποίας πάντως εναντίον του νέου κορωνοϊού δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Το Μεξικό έσπασε το φράγμα των 100.000 θανάτων την 20ή Νοεμβρίου και, οκτώ ημέρες αργότερα, ξεπέρασε — για πρώτη φορά — τις 12.000 μολύνσεις μέσα σε μια ημέρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 30% την εβδομάδα από την 23η ως την 28η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η χώρα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως (πάνω από 105.000), όμως αξιωματούχοι των υπηρεσιών δημόσιας υγείας λένε ότι στην πραγματικότητα ο απολογισμός είναι μάλλον πολύ πιο βαρύς.

Σε τουλάχιστον επτά από τα 54 δημόσια νοσοκομεία της μεξικανικής πρωτεύουσας οι κλίνες για ασθενείς με την COVID-19 είναι πλήρεις, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. Σε ακόμη 14 κέντρα υγείας η κατάσταση είναι ολοένα πιο πιεστική, με την πληρότητα στο 70%. Σε εθνικό επίπεδο, το υπουργείο Υγείας καταγράφει πληρότητα 63% των κλινών για ασθενείς με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Πάνω από 21.000 νέα κρούσματα Covid-19 στη Βραζιλία και 287 νεκροί

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 21.138 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 287 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 173.120 νεκρούς επί συνόλου 6.335.878 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Πρόκειται αντίστοιχα για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο.

Νωρίτερα χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε ανησυχία για την αναζωπύρωση της εξάπλωσης της πανδημίας και την αύξηση του δείκτη θνητότητας στη Βραζιλία.

«Θεωρώ πως η Βραζιλία πρέπει να το πάρει πολύ σοβαρά αυτό», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα ο πρόεδρος της οποίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, υποβαθμίζει την σοβαρότητα της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, κι έκανε γνωστό την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί για τον SARS-CoV-2.

Ο Τέντρος σημείωσε πως η Βραζιλία κατάφερε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου, αλλά μετά τη χαλάρωση των μέτρων καταγράφει νέα αναζωπύρωση.

Το Μεξικό ανακοίνωσε 6.472 κρούσματα Covid-19 και 285 θανάτους σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.472 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 285 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 105.940 νεκρούς επί συνόλου 1.113.543 μολύνσεων.

Πρόκειται για τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στον κόσμο.

Μεξικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει πως οι αριθμοί τόσο των θανάτων, όσο και των κρουσμάτων πιθανόν είναι πολύ υψηλότεροι στην πραγματικότητα, καθώς πολλοί ασθενείς δεν εισάγονται σε δομές υγείας, ενώ γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρότρυνε χθες τις μεξικανικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως η χώρα βρίσκεται «σε άσχημη θέση».

Παραιτήθηκε αμφιλεγόμενο μέλος της ομάδας αντιμετώπισης του κορωνοϊού που συγκρότησε ο Τραμπ

Ο Δρ. Σκοτ Άτλας, αμφιλεγόμενο μέλος του κλιμακίου αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον Λευκό Οίκο το οποίο συγκρότησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε χθες Δευτέρα πως υπέβαλε την παραίτησή του.

«Γράφω αυτές τις γραμμές για να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του ειδικού συμβούλου του προέδρου των ΗΠΑ», αναφέρει η επιστολή του Δρ. Άτλας, με ημερομηνία 1η Δεκεμβρίου, την οποία μεταφόρτωσε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@ScottWAtlas) αφού είχε ήδη διαρρεύσει στον Τύπο.

Η ειδική σύμβαση 130 ημερών του 65χρονου ειδικού στη νευροραδιολογία, μέλους του κλιμακίου στον Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Αύγουστο, έληγε αυτή την εβδομάδα, σημείωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Εργάστηκα σκληρά με μόνο έναν στόχο: να σωθούν ζωές και να βοηθήσω τους Αμερικανούς να ξεπεράσουν αυτή την πανδημία», ανέφερε ο Δρ. Άτλας, προσθέτοντας ότι «πάντοτε βασίστηκε στα πιο πρόσφατα και επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία, χωρίς καμία πολιτική σκοπιμότητα ή επιρροή».

Ο Δρ. Άτλας πάντως αμφισβητήθηκε έντονα από την επιστημονική κοινότητα και ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας, διότι παίρνει θέσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων και της χρήσης μάσκας.

«Είναι αποτελεσματικές οι μάσκες; Όχι», είχε αναρτήσει μέσω Τwitter τον Οκτώβριο, προτού η διαχείριση του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης τοποθετήσει ειδική σήμανση στο μήνυμα αυτό, χαρακτηρίζοντάς το παραπλανητικό.

Ο γιατρός υποστήριξε έξαλλος ότι τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα ήταν «πολύ επιζήμια» για τους Αμερικανούς, παροτρύνοντας τους κατοίκους της πολιτείας Μίσιγκαν, όπου η COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.500 ανθρώπους, να «διαδηλώσουν» εναντίον τους. Τα μέτρα είναι «επική αποτυχία», διατεινόταν.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον κόσμο – ενώ γνωρίζει νέα ανάφλεξη των μολύνσεων – με πάνω από 267.000 θανάτους και πάνω από 13,5 εκατομμύρια κρούσματα, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Μόλις 12 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες ανακοίνωσε η Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου, ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 12 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 18 την προηγουμένη.

Οι οκτώ από τις μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό ήταν «εισαγόμενες», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε περιπτώσεις που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό. Τέσσερις περιπτώσεις μετάδοσης του ιού στην κοινότητα εντοπίστηκαν στην Εσωτερική Μογγολία.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων – τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα – που εντοπίστηκαν χθες μειώθηκε σε 5, από 17 την προηγουμένη.

Ακόμη 12 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 277 ασθενείς με COVID-19, οκτώ σε πολύ σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το υπουργείο.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.542 μολύνσεων.

Μέρκελ: Υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί και τρίτο κύμα κορωνοϊού

Υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προειδοποίησε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στους πολίτες να είναι «πάρα πολύ προσεκτικοί».

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με στελέχη της αστυνομίας, στο πλαίσιο του «Διαλόγου με τους πολίτες», η καγκελάριος τόνισε ότι «αν δεν προσέξουμε, θα βρεθούμε αμέσως στο επόμενο κύμα», επισημαίνοντας ότι ο χειμώνας είναι πιο επικίνδυνος. «Πρέπει να αντέξουμε αυτούς τους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι τα γρήγορα τεστ δίνουν σαφέστερη εικόνα της κατάστασης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι αστυνομικοί έδωσαν έμφαση στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν λόγω του νέου κορωνοϊού, όσο και των βίαιων διαδηλώσεων αρνητών της πανδημίας, ενώ ζήτησαν από την Καγκελάριο περισσότερα τεστ για το σώμα και περισσότερη σαφήνεια σε ό,τι αφορά τους κανόνες περιορισμού.

Η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της εξέφρασε τον σεβασμό της για το έργο της αστυνομίας στην πανδημία και παραδέχθηκε ότι το σύστημα δέχεται μεγάλη επιβάρυνση: «Ξέρουμε τι κάνετε για μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Αστυνομία είναι μια επαγγελματική κατηγορία η οποία αντιμετωπίζει ιδιαίτερη πρόκληση. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι αστυνομικοί ανήκουν σε εκείνους οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, «αν όχι πρώτοι».

Οι αστυνομικοί έθεσαν ακόμη στην καγκελάριο το ζήτημα του εξτρεμισμού στις τάξεις τους, το οποίο έχει απασχολήσει τελευταία έντονα την επικαιρότητα.

Αστυνομικός από την Ερφούρτη υποστήριξε ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά ζήτησε συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους.

Από την πλευρά της, η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε κατανόηση για το γεγονός ότι τα στελέχη της αστυνομίας ενοχλούνται από γενικεύσεις τέτοιου χαρακτήρα, αλλά τόνισε ταυτόχρονα πως «δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε τέτοια φαινόμενα».

Είκοσι δόσεις του Sputnik-V για εργαστηριακό έλεγχο θα λάβει η Σερβία από τη Ρωσία

Η Ρωσία θα στείλει στην Σερβία, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είκοσι δόσεις του εμβολίου Sputnik-V για εργαστηριακό έλεγχο. Αυτό ανακοινώθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε τη Δευτέρα, 30/11 η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς με τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντένις Μαντούρωφ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και επιστήμονες του Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleja» που ανέπτυξε το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η ‘Ανα Μπρνάμπιτς ενημερώθηκε για τις εξελίξεις γύρω από την παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V για τον κορωνοϊό και εξέφρασε το ενδιαφέρον της Σερβίας να συμμετάσχει στην συμπαραγωγή του.

Σημειώνεται ότι η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν.

Πάνω από 13.600 κρούσματα Covid-19 σε 24 ώρες κατέγραψε η Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 13.604 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 1.067.473, όπως δείχνουν σήμερα Τρίτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 388 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως τώρα τους 16.636 νεκρούς στη χώρα, κατά την ίδια πηγή.

Μειωμένος ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γαλλία, υπερδιπλασιάστηκαν όμως οι θάνατοι σε σύγκριση με Κυριακή

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταγράφηκαν 4.005 νέες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός κατά πολύ μειωμένος σε σύγκριση με τα 9.784 κρούσματα της Κυριακής και τα 12.580 του Σαββάτου.

Συνήθως, στον απολογισμό της Δευτέρας οι αριθμοί είναι μικρότεροι επειδή τις Κυριακές γίνονται λιγότερες εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι θάνατοι από την Covid-19 αυξήθηκαν πάντως κατά 406 (από 198 την Κυριακή), φτάνοντας συνολικά τους 52.731. Τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται στα 2.222.488, ο πέμπτος υψηλότερος απολογισμός στον κόσμο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα