Γερμανία-Βρετανία σε κρίσιμο σημείο
«Βαρυχειμωνιά» στη γερμανική οικονομία-Βρετανία: Ρεκόρ 40ετίας για τον πληθωρισμό, έφτασε το 10,1%.
«Βαρυχειμωνιά» στη γερμανική οικονομία
Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία επιδεινώθηκαν ελαφρώς περαιτέρω τον Αύγουστο. Μετά την απότομη πτώση τους προηγούμενους μήνες, το «ισοζύγιο» υποχώρησε ανάμεσα στους αισιόδοξους οικονομικούς αναλυτές και τους απαισιόδοξους, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα του έγκριτου ZEW τον Αύγουστο. Οι προσδοκίες τους για τους επόμενους έξι μήνες μειώθηκαν στις -55,3 μονάδες τον Αύγουστο από τις -53,8 μονάδες τον Ιούλιο, αγγίζοντας έτσι τα χαμηλότερα επίπεδά τους από την οικονομική κρίση του 2008.
Η πτώση είναι σύμφωνη με την πρόβλεψή μας για τις -55,0 μονάδες, αλλά υστερεί από την εκτίμηση των ερευνητών του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters περί καμίας μεταβολής. Ο δείκτης παραμένει σε κάποια απόσταση από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες κρίσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, η παγκόσμια οικονομική κρίση ή η ισχυρή οικονομική κάμψη της Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν είχε βυθιστεί κάτω από τις -90 μονάδες.
Αν και η γερμανική οικονομία πιθανότατα θα επιδεινωθεί περαιτέρω και θα παραμείνει σε ύφεση καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, αυτή η ύφεση δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο σε προηγούμενες ιστορικές φάσεις. Ο βασικός παράγοντας της ύφεσης είναι οι μειωμένες πωλήσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες έχουν οδηγήσει τις χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, πιέζοντας τόσο τη βιομηχανία όσο και τους καταναλωτές. Ορισμένοι άλλοι παράγοντες, όπως η χαμηλή στάθμη του νερού του Ρήνου και οι συνεχιζόμενες –αν και σταδιακά μειούμενες– ελλείψεις εφοδιασμού που προκαλούνται από την πανδημία, είναι επίσης επιβλαβείς. Αυτοί οι παράγοντες πλήττουν την οικονομία σε μια περίοδο που ήταν έτοιμη για μια δυναμική κυκλική ανάκαμψη, με ισχυρούς και στέρεους ισολογισμούς νοικοκυριών, ζωηρή αγορά εργασίας και πρόθυμους να ξοδέψουν καταναλωτές μετά το τέλος των περιορισμών του κορωνοϊού.
Ο δε πληθωρισμός στη Γερμανία θα κλιμακωθεί, προτού δείξει σημάδια βελτίωσης. Η πλειονότητα των αναλυτών εξακολουθεί να αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω από τα σημερινά υψηλά επίπεδα σε ορίζοντα έξι μηνών. Ομως τους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός ενδέχεται πρώτα να εκτιναχθεί περαιτέρω. Τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, οι προσωρινές κρατικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του φόρου στα καύσιμα και της ειδικής έκπτωσης στις τιμές των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, θα τερματιστούν. Επιπλέον, μια νέα άνοδος των τιμών φυσικού αερίου θα επιτρέψει στους εισαγωγείς να μετακυλίσουν ταχύτερα το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές.
Βρετανία: Ρεκόρ 40ετίας για τον πληθωρισμό, έφτασε το 10,1%
Ο πληθωρισμός στη Βρετανία εκτινάχθηκε στο 10,1% τον Ιούλιο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1982, από 9,4% τον Ιούνιο, εντείνοντας την πίεση στα νοικοκυριά, έδειξαν επίσημα στοιχεία την Τετάρτη. Η αύξηση ήταν πάνω από όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων για άνοδο του πληθωρισμού στο 9,8% τον Ιούλιο και δεν αμβλύνει τις ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας ότι οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να εδραιωθούν.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η BoE αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5% στο 1,75% -την πρώτη άνοδο κατά μισή μονάδα από το 1995- και προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 13,3% τον Οκτώβριο, όταν οι ρυθμιζόμενες τιμές ενέργειας των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν.
Τα στοιχεία της Τετάρτης από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν 0,6% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού των τιμών λιανικής έφτασε στο 12,3%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1981.
«Ο έλεγχος του πληθωρισμού είναι η κορυφαία προτεραιότητά μου και αναλαμβάνουμε δράση μέσω ισχυρής, ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής, υπεύθυνων φορολογικών και δαπανών αποφάσεων και μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της παραγωγικότητας και την ανάπτυξη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι.
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού και είναι πιθανό να οδηγήσει τη Βρετανία σε μια μακρά ύφεση φέτος, σύμφωνα με την BoE.
Αν και οι τιμές που χρεώνουν τα εργοστάσια αυξήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος από τον Αύγουστο του 1977, σημειώνοντας άλμα 17,1%, οι αυξήσεις στις τιμές που κατέβαλαν τα εργοστάσια μειώθηκαν ελαφρά, υποχωρώντας στο ετήσιο 22,6% από το ρεκόρ του Ιουνίου 24,1%.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των εισροών αυξήθηκαν μόνο κατά 0,1%, η πιο αργή αύξηση μέχρι στιγμής το 2022, εν μέρει λόγω της ασθενέστερης παγκόσμιας ζήτησης για χάλυβα καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται σε όλο τον κόσμο και η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου.
Πηγές: kathimerini/liberal