Τραγωδία στο Μάτι: Υπερψηφίστηκε ομόφωνα η άρση της ασυλίας της Ρένας Δούρου
Ανέφερε πως «η τραγωδία στο Μάτι αποτελεί εθνική ντροπή, συνολική αποτυχία του πολιτικού συστήματος».
Ομόφωνα, διά εγέρσεως, έγινε σήμερα (18.7.2023) αποδεκτή από την Ολομέλεια η άρση ασυλίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου, προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης για την εθνική τραγωδία στο Μάτι που έχει διακοπεί έως τις 24 Ιουλίου καθώς η ελεγχόμενη εκλέχθηκε βουλευτής.
Η Ρένας Δούρου, η οποία με υπόμνημά της στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα είχε ζητήσει την επίσπευση της λήψης απόφασης από την Ολομέλεια για την άρση ασυλίας της ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, απευθυνόμενη στην Ολομέλεια, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ζήτησε άμεσα από τον Πρόεδρο της Βουλής «να αρθεί η ασυλία μου, προκειμένου να μην υπάρχει κανένας φόβος παραγραφής στη δίκη και καμία καθυστέρηση».
Υποστήριξε πως αυτή η εθνική τραγωδία είναι «πάντα χαραγμένη στη ψυχή μου» και «η οδύνη δεν παραγράφεται». Ανέφερε πως «η τραγωδία στο Μάτι αποτελεί εθνική ντροπή, συνολική αποτυχία του πολιτικού συστήματος».
Υποστήριξε πως υπάρχει «αντικειμενική πολιτική ευθύνη που πηγαίνει πίσω στο χρόνο για το ότι δεν εκσυγχρόνισε τον μηχανισμό για να μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο σε μη αναμενόμενες συνθήκες όπως αυτές που υπήρξαν τότε όπως και σε αναμενόμενες συνθήκες όπως οι σημερινές». Η κυρία Δούρου ανέφερε ότι, μέχρι το Μάτι, η αντιμετώπιση της Πολιτείας για τους πυροσβέστες ήταν το «ταβλαδόροι», ενώ, «όταν διαδήλωναν, τους στείλανε σε άλλο Σώμα Ασφαλείας».
Υποστήριξε πως «το πυροσβεστικό σώμα έχει την ευθύνη και όλοι οι άλλοι φορείς, οι ΟΤΑ, ο Στρατός, το ΕΚΑΒ κάνουν ότι τους ζητήσει η πυροσβεστική».
Η βουλευτής, επισήμανε πως η Δικαιοσύνη όφειλε να εξετάσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την Πυροσβεστική και τους υποβοηθητικούς φορείς και να αποδώσει ευθύνες» όμως «η τοπική αυτοδιοίκηση έχει παραμείνει κατηγορούμενη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι υποβοηθητικοί φορείς έχουν απαλλαγεί».
Σε προσωπικό επίπεδο η κυρία Δούρου ανέφερε πως «κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι έσπευσαν από τις πρώτες ώρες να με δείξουν με το δάχτυλο ως ένοχη για την τραγωδία. Σταθμοί, κανάλια, χρησιμοποιήθηκαν χωρίς αιδώ με σκοπό την πολιτική και φυσική μου εξόντωση».
Μίλησε για «αποδόμηση χαρακτήρα μου» αλλά «εγώ σιώπησα συνειδητά τότε. Παρακολουθούσα τηλεδίκες για μένα χωρίς εμένα, θεώρησα ότι ήταν ασέβεια προς τα θύματα. Ό,τι έχω να πω θα το πω θεσμικά» ενώ κατήγγειλε ότι «υπήρξαν πιέσεις» σε δικαστές αλλά «δεν μίλησα τότε για πολιτική δίωξη και αγογγύστως υπέμενα στον διασυρμό μου, κι εγώ κι η οικογένειά μου» και δήλωσε πως «δεν παρέλειψα να κάνω κάτι για να φοβάμαι την κρίση της Δικαιοσύνης».
Ο κατ’ εξαίρεση τρόπος εισαγωγής και λήψη της απόφασης από την Ολομέλεια με τοποθετήσεις αγορητών και προέδρων και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, καθώς δεν έχει προλάβει να συγκροτηθεί σε Σώμα η σχετική Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για να γνωμοδοτήσει επί του εισαγγελικού αιτήματος, έδωσε την δυνατότητα να υπάρξουν γενικότερες αναφορές τόσο για τις νομικές και πολιτικές ευθύνες της τραγωδίας στο Μάτι όσο και για τις κυβερνητικές ευθύνες για την αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην χώρα μας.