Γυναίκα έσωσε σκύλο και ζήτησε αποζημίωση γιατί τραυματίστηκε
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου
Μια γυναίκα η οποία ισχυρίζεται ότι υπέστη σοβαρό τραυματισμό ενώ προσπαθούσε να σώσει τον σκύλο των γειτόνων της από ένα κανάλι, δεν έχει το δικαίωμα να μηνύσει τους ιδιοκτήτες του σκύλου, σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Νιου Τζέρσεϊ.
Το δικαστήριο απέρριψε τη Δευτέρα ομόφωνα τους ισχυρισμούς της Ann Samolyk ότι οι νόμοι που επιτρέπουν την άσκηση νομικής αγωγής για τραυματισμούς που υπέστησαν κατά τη διάσωση ενός ατόμου που έθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο θα έπρεπε να της επιτρέπουν να ασκήσει αγωγή για αποζημίωση. Ωστόσο, οι δικαστές αναγνώρισαν ότι ο νόμος θα μπορούσε να εφαρμοστεί, σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι ο απώτερος στόχος.
Στην αγωγή της, η Samolyk ισχυρίστηκε ότι υπέστη νευρολογική και γνωστική βλάβη αφού πήδηξε στο κανάλι στο Lacey Township στην ακτή του Νιου Τζέρσεϊ το 2017 για να σώσει τον σκύλο, αφού άκουσε κάποιον να καλεί σε βοήθεια. Ο σκύλος δεν έπαθε τίποτα.
Το δικαστήριο ανέφερε τη Δευτέρα ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περιστάσεις στις οποίες η προσπάθεια να σωθεί ιδιοκτησία θα μπορούσε να τύχει του λεγόμενου δόγματος διάσωσης – για παράδειγμα, εάν ένας ιδιοκτήτης σπιτιού τραυματιστεί προσπαθώντας να σβήσει μια πυρκαγιά σε ένα κοντινό σπίτι με την εύλογη πεποίθηση ότι οι κάτοικοι μπορεί να κινδυνεύουν – αλλά έκρινε ότι αυτές οι περιστάσεις δεν υπήρχαν στην περίπτωση της Samolyk.
«Παρά τον ισχυρό συναισθηματικό δεσμό που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι με τα σκυλιά, τις γάτες και άλλα οικόσιτα ζώα, ή τη μεγάλη σημασία που κάποιοι μπορεί να αποδίδουν σε οικογενειακά κειμήλια ή σε έργα τέχνης που γενικά θεωρούνται αναντικατάστατα μέρη της πολιτιστικής μας ιστορίας, η υγιής δημόσια τάξη δεν μπορεί να εγκρίνει την επέκταση του δόγματος διάσωσης ώστε να προσδώσει στην ιδιοκτησία το ίδιο καθεστώς και την ίδια αξιοπρέπεια που απονέμεται μοναδικά στην ανθρώπινη ζωή», έγραψε ο δικαστής Jose Fuentes.
Ο δικηγόρος του Samolyk, William Wright, δήλωσε απογοητευμένος από το αποτέλεσμα, αλλά «χαρούμενος που το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του τα επιχειρήματα και αποφάσισε να επεκτείνει το δόγμα διάσωσης, το οποίο θα ενθαρρύνει τη συμπεριφορά που αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ