Η ανασκόπηση της χρονιάς μέσα από τις έρευνες της Καπα Research

Το 2022 ήταν το έτος που ανατράπηκαν οι βεβαιότητες - Ακρίβεια και πόλεμος ανησυχούν τους Έλληνες

Parallaxi
η-ανασκόπηση-της-χρονιάς-μέσα-από-τις-έ-866301
Parallaxi

Το 2022 ήταν γεμάτο από γεγονότα που αναμφίβολα θα συνεχίσουν να απασχολούν την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Όπως προκύπτει από έκθεση της Κάπα Research με βάση έρευνες που διενεργήθηκαν μέσα στη χρονιά το 2022 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «το έτος που ανατράπηκαν οι βεβαιότητες».

Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη με τη Ρωσία να εισβάλλει στην Ουκρανία και είχε σαν αποτέλεσμα η ανησυχία να χτυπά κόκκινο.

Όπως προκύπτει από την έρευνα οι Έλληνες αιφνιδιάστηκαν. H εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέρριψε τη βεβαιότητα της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο και το 83% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι ζούμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Ανησυχία για τις διεθνείς εξελίξεις εκφράζει το 91% και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η ακρίβεια εκθρονίζει την πανδημία, καθώς είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ περισσότερο. Βρίσκεται συγκεκριμένα στην πρώτη θέση των ζητημάτων που απασχολούν τον κόσμο και ασφαλώς δεν είναι άσχετο με τις διεθνείς εξελίξεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντώντας στο ερώτημα: «Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας μας σήμερα;», διαμόρφωσαν την εξής λίστα ιεραρχικά:

  • Ακρίβεια
  • Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • Λειτουργία της Δημοκρατίας
  • Ανεργία

Πάντως, ένα καμπανάκι που χτυπάει για την κυβέρνηση αφορά στην επιδοματική πολιτική και τα μέτρα ενίσχυσης.

Το 68% θεωρεί πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική στήριξης των νοικοκυριών με επιπλέον επιδόματα και διευκολύνσεις».

Κρίνει δηλαδή πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν.

Η ενεργειακή κρίση δοκιμάζει την ελληνική κοινωνία

Αντιμέτωποι με μια τρίτη κρίση – μετά την οικονομική και την πανδημική – οι Έλληνες βρίσκονται ξανά σε θέση άμυνας. Πώς αντιδρούν στη νέα δοκιμασία;

  • Έχουν περιορίσει άλλα έξοδα του νοικοκυριού (ένδυση, υπόδηση, διασκέδαση κ.λπ.) για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος 66%
  • Έχουν μειώσει τις ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης 62%
  • Έχουν περιορίσει τη χρήση συγκεκριμένων ηλεκτρικών συσκευών 61%
  • Έχουν περιορίσει τον δροσισμό της κατοικίας τους 51%
  • Έχουν περιορίσει βασικές ανάγκες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος 36%

Αναλυτικά ολόκληρή η ανασκόπηση είναι ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα