Η Μόσχα απειλεί να πουλήσει αλλού το φυσικό αέριο της Ευρώπης

Τελεσίγραφο για ρούβλια έως 31/3 - Σκληρή η στάση των G7

Parallaxi
η-μόσχα-απειλεί-να-πουλήσει-αλλού-το-φυ-899053
Parallaxi

Η Ρωσία είναι έτοιμη για την πιθανότητα η Ευρώπη να σταματήσει να αγοράζει ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, όπως φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, δήλωσε την Τρίτη (29/3) η πρόεδρος της άνω Βουλής της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Δεν μας ενδιαφέρει ένα τέτοιο σενάριο (σ.σ. η πλήρης αναστολή των ροών ενέργειας από τη Ρωσία προς την Ευρώπη), αλλά είμαστε έτοιμοι για όλες τις πιθανές επιλογές εάν (σ.σ. η ΕΕ) συνεχίσει για να κάνει ένα τέτοιο απερίσκεπτο βήμα», όπως είπε η Βαλεντίνα Ματβιένκο.

«Ο όγκος των ενεργειακών πόρων στην παγκόσμια αγορά είναι περιορισμένος. Μετά την πανδημία οι οικονομίες αναπτύσσονται γρήγορα τώρα. Βλέπουμε πόσο γρήγορα αναπτύσσονται οι ασιατικές χώρες, η Κίνα, η Ινδία και η ζήτηση ενέργειας προφανώς θα αυξηθεί. Εάν (σ.σ. η Ευρωπαϊκή Ένωση) λάβει μια τέτοια απόφαση σημαίνει ότι απλώς θα αναπτύξουμε διάφορες επιλογές για την αντικατάσταση των αγορών», σημείωσε η ίδια.

Στην πραγματικότητα, η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμη μέτρα απάντησης, σημείωσε η Βαλεντίνα Ματβιένκο, προσθέτοντας ότι αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι απλώς ένα αποτέλεσμα – μπούμερανγκ μετά τις κυρώσειες που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας. Ανέφερε δε, ότι η απαίτηση της χώρας να πληρώνει για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι ένα αναγκαστικό μέτρο.

Πεσκόφ: Μηχανισμός πληρωμής σε ρούβλια για «αξιοσέβαστους Ευρωπαίους»

Η Ρωσία αναπτύσσει έναν απλό, εφικτό μηχανισμό για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σκοπός είναι «να γίνει αυτό το σύστημα απλό, κατανοητό, διαφανές και εφικτό για αξιοσέβαστους Ευρωπαίους και διεθνείς αγοραστές».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να υποβάλουν προτάσεις για τη διευθέτηση πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια για μη φιλικές χώρες έως τις 31 Μαρτίου.

«Όλες οι λεπτομέρειες αναπτύσσονται τώρα για να γίνει αυτό το σύστημα απλό, κατανοητό, διαφανές και εφικτό για αξιοσέβαστους Ευρωπαίους και διεθνείς αγοραστές», είπε ο Πεσκόφ. «Η Ρωσία ήταν, παραμένει και σημαίνει να παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και η Ρωσία ενδιαφέρεται να πουλήσει το φυσικό της αέριο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν μας ενδιαφέρει απλώς, είμαστε σίγουροι ότι έχουμε το καλύτερο αέριο να προσφέρουμε στην αγορά όσον αφορά τον ρυθμό παράδοσης, την τιμή και την αξιοπιστία», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Σημειώνεται ότι στις 23 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε να μετατραπούν σε ρούβλια οι διακανονισμοί για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε μη φιλικά κράτη. Όπως δήλωσε, η Μόσχα θα αρνηθεί να δεχθεί πληρωμές στο πλαίσιο των συμβάσεων αερίου με αυτά τα κράτη σε νομίσματα όπως δολάρια και ευρώ. Εξ ου και έδωσε εντολή στην Gazprom να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στα υπάρχοντα συμβόλαια.

«Δεν υπάρχει δωρεάν αέριο»

Οι ξένες εταιρείες θα πρέπει να καταλάβουν ότι μπορούν να αγοράσουν ρούβλια για ευρώ και δολάρια και να πληρώσουν για φυσικό αέριο με αυτά, de facto δεν αλλάζει τίποτα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Οι εταιρείες πρέπει να καταλάβουν ότι με το νόμισμά τους – ευρώ, δολάρια – μπορούν να αγοράσουν ρούβλια και να πληρώσουν το φυσικό αέριο με ρούβλια. Αυτό σημαίνει ότι de facto σχεδόν τίποτα δεν αλλάζει. Ωστόσο, αυτή είναι μια οδηγία του Προέδρου (σ.σ. της Ρωσικής Ομοσπονδίας)», είπε ο Πεσκόφ.

Τόνισε ότι η Μόσχα εξετάζει ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι αντισυμβαλλόμενοι αρνηθούν να συνάψουν συμβόλαια φυσικού αερίου με τη Ρωσία. «Φυσικά», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει δωρεάν αέριο».

Τη Δευτέρα (28/3), ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των υπουργείων ενέργειας της G7 ότι τα μέλη της G7 δεν σκοπεύουν να πληρώσουν για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια.

πηγη: ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα