Επικαιρότητα

Κ. Μερελής: Τα «Ρίχτερ» της ακρίβειας ισοπεδώνουν αγορά και οικονομία

Οι Έλληνες χρειάζονται το 50% του βασικού τους μισθού για να αγοράσουν τα βασικά αγαθά.

Parallaxi
κ-μερελής-τα-ρίχτερ-της-ακρίβειας-ισ-976479
Parallaxi

Λέξεις Κυριάκος Μερελής*

Η ακρίβεια στις τιμές των προϊόντων «σαρώνει» τα πάντα. Ισοπεδώνει τα ατομικά εισοδήματα, εξαθλιώνει τα νοικοκυριά και κατεδαφίζει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην αγορά.

Είναι απορίας άξιο ότι την ώρα που τα…Ρίχτερ της ακρίβειας κλυδωνίζουν επικίνδυνα τα θεμέλια της εύθραυστης ελληνικής οικονομίας, η κυβερνητική και τηλεοπτική πραγματικότητα, αρκείται επί 21 μήνες να διαπιστώνει, το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών, και να εξαντλεί τα ισχνά περιθώρια των κυβερνητικών pass την αγοραστική μας δύναμη.

Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε ότι η συνεχής κλιμάκωση της ακρίβειας απειλεί να ρίξει την οικονομία σε μια πιο βαθιά «μαύρη τρύπα» από αυτή της μνημονιακής κρίσης, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να αμυνθούμε.

Διότι το πρόβλημα της ακρίβειας, δεν είναι…στατικό. Οι τιμές αυξάνονται εβδομάδα την εβδομάδα, πλέον και στα πιο βασικά αγαθά, ενώ το κύκλωμα της αισχροκέρδειας αναπτύσσεται με εξίσου ραγδαίους ρυθμούς.

Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου με βάση τα στοιχεία φθινοπωρινής έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής δύναμης. 4 στους10 καταναλωτές βρίσκονται σε κοινωνικό αποκλεισμό. Αλλά και οι εργαζόμενοι με μισθό αρκετά πάνω από τον κατώτατο, έχουν χάσει ήδη το 25% της αγοραστικής τους δύναμης.

Την ώρα που ο Φεβρουάριος φέρνει και νέες ανατιμήσεις σε ζυμαρικά, τυροκομικά, άλευρα και δημητριακά, συσκευασμένο ψωμί, σαμπουάν και απορρυπαντικά, μετις  τιμές «να τσιμπάνε» πια και στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με έρευνα στις χώρες μέλη της Ε.Ε., οι Έλληνες χρειάζονται το 50% του βασικού τους μισθού για να αγοράσουν τα βασικά αγαθά.

Στο μεταξύ, η αισχροκέρδεια που κλιμακώνεται ανεξέλεγκτη με κάθε είδους τεχνάσματα σε βάρος του ήδη αδύναμου καταναλωτή, απομειώνει από τις αρχές  του χρόνου, ακόμη περισσότερο την αγοραστική δυνατότητα του Έλληνα καταναλωτή.

Όταν λοιπόν ξοδεύει το 40%, 50% ή και παραπάνω του μηνιαίου εισοδήματος του για τη διατροφή του και την προμήθεια των υπόλοιπων ειδών ενός σούπερ μάρκετ, αδυνατεί να δαπανήσει για οτιδήποτε άλλο.

Η εμπορική αγορά στενάζει και τα περιθώρια αντοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κατάφεραν να μην βάλουν λουκέτο στην υπερδεκαετή οικονομική κρίση, αλλά και «να κρατηθούν» στην ξέφρενη άνοδο των τιμών της ενέργειας, τώρα μηδενίζονται.

Η εικόνα της πραγματικής οικονομίας είναι ζοφερή. Και δεν αντιστρέφεται ούτε διορθώνεται με επιδόματα και …καλάθια όπου μπαινοβγαίνουν προϊόντα, ανάλογα  με την εποχή και το χριστιανικό εορτολόγιο.

Αυτή ήταν μια διμέτωπη πολιτική αναχαίτισης του κύματος της ακρίβειας στην αρχή της εκδήλωσής του. Σήμερα που η άνοδος των τιμών είναι πλέον εκτός ελέγχου, η συνέχιση της ίδιας πολιτικής πρακτικής ,είναι ανώφελη. Αυτή τη στιγμή, ο κυματοθραύστης στην ακρίβεια, απαιτεί πολύ πιο δραστικά μέτρα. Απαιτεί μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης, για να θωρακιστεί η αγοραστική  δύναμη του καταναλωτή.

Απαιτεί συνεχή και ουσιαστικό έλεγχο της αισχροκέρδειας των αλυσίδων και των πολυεθνικών, για να προστατευτούν οι καταναλωτές, αλλά και η μικρομεσαία  επιχείρηση στον τομέα της διατροφής.

Απαιτεί νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Απαιτεί φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των τραπεζών.

Απαιτεί ειδικό και κυρίως αποτελεσματικό πλαίσιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Γιατί όσο κι αν επαίρεται η κυβέρνηση για τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι μικρομεσαίοι είναι αυτοί που κρατούν και θα συνεχίσουν να κρατούν για πολλά χρόνια ακόμα την ελληνική οικονομία στα χέρια τους.

*Ο Κυριάκος Μερελής είναι Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Συμβούλος, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (Εθνική Ελληνική Επιτροπή – ICCHELLAS) και υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα