Κιβωτός του Κόσμου: Από «κόσκινο» τα οικονομικά στη σκιά νέων καταγγελιών
Θα ελεγχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά και η νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων
Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τα όσα περνούσαν τα παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου καθώς και για τις τιμωρίες και τους ξυλοδαρμούς που υφίσταντο όσοι φιλοξενούνταν, έρχονται στο φως, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως μπαίνει στο στόχαστρο των οικονομικών Αρχών, και ειδικότερα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος η Δομή ενώ γίνεται έρευνα και για τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της δομής, καθώς και στενών συγγενών.
Καθημερινά έρχονται στο φως καταγγελίες για τις πρακτικές που χρησιμοποιούσαν εργαζόμενοι στη Δομή που περιλάμβαναν ξυλοδαρμούς και τιμωρίες που έφταναν μέχρι και την απομόνωση.
Για τα όσα βίωσε ως τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου», τις απειλές και την αντιμετώπιση που είχε όταν προχώρησε σε άμβλωση μίλησε η 20χρονη σήμερα Ευγενία, την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για τα όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα.
Όπως είπε μιλώντας ζωντανά στο Live News, στην «Κιβωτό του Κόσμου» βρέθηκε σε ηλικία 9 ετών, λόγω της οικονομικής αδυναμίας των γονιών της. «Μας είπαν ότι θα πάμε σε ένα μέρος που δεν θα είναι ίδρυμα, θα είναι σαν το σπίτι μας» σημείωσε για όσα άκουσε εκείνη και τα τρία αδέλφια της.
Βάφτιζαν την τιμωρία… συνέπεια
«Ήμουν από τα πρώτα παιδιά που βίωσε τη συνέπεια της απομόνωσης. Είναι ό,τι πιο σκληρό μπορεί να βιώσει ένα μικρό παιδί» ανέφερε η Ευγενία.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν μας έλειψε τίποτα, αλλά αυτό που δεν εξηγούνταν ήταν οι συμπεριφορές κάποιων παιδαγωγών. Έβαζαν τιμωρία τα παιδιά στην απομόνωση, που είναι ότι χειρότερο για ένα παιδί να μένει μόνο του» συμπλήρωσε η Ευγενία, εξηγώντας ότι είχαν ονομάσει την τιμωρία ως «συνέπεια».
Η πρώην τρόφιμος περιέγραψε και ένα περιστατικό ενόσω βρισκόταν στη δομή της Πωγωνιανής στα Ιωάννινα.
«Θυμάμαι πως είχα τσακωθεί με μία κοπέλα, είχαμε πιαστεί στα χέρια και ένας παιδαγωγός με είχε αρπάξει από τα μαλλιά και με είχε βάλει στην τουαλέτα και με κοπανούσε στο καπάκι της τουαλέτας και εγώ επειδή ήμουν νευρική τον χτύπαγα, τσίριζα, φώναζα “βοήθεια”. Μία άλλη παιδαγωγός ύστερα με πήρε με το αμάξι της μία βόλτα να με ηρεμήσει και όταν γυρίσαμε η υπεύθυνη της δομής την απέλυσε».
Σοκαριστική μαρτυρία
Την ίδια στιγμή, πατέρας δύο παιδιών τα οποία ζούσαν για χρόνια στις δομές της Κιβωτού, περιέγραψε τις κακοποιητικές συμπεριφορές με θύματα τα παιδιά του.
«Όσο έβλεπα τα παιδιά μου εκεί μέσα δε μου έλεγαν κάτι, ίσως φοβόντουσαν να μου μιλήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας και συνέχισε: «Όταν βγήκε η κόρη μου η μεγάλη, μου είπε πέντε πράγματα. Τιμωρίες, ξύλο. Τους έβαζαν σε ένα δωμάτιο μέσα με μία καρέκλα στη μέση για πολλές ώρες για να σκεφτούνε. Μέσα σε ένα δωμάτιο κενό, μία καρέκλα στη μέση, κλείνανε την πόρτα και καθόντουσαν εκεί στην καρέκλα ώστε να σκεφτούν αυτό που έκαναν λάθος», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Φύλλο και φτερό τα οικονομικά του Οργανισμού
Εν τω μεταξύ, στο μικροσκόπιο της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου χρήματος μπαίνουν τα οικονομικά πεπραγμένα της Κιβωτού του Κόσμου.
Ο επικεφαλής της Αρχής επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ερευνά τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της δομής, στενών συγγενών του και τρίτων προσώπων που θα διαπιστωθεί ότι ασχολούνταν με τη διαχείριση των οικονομικών της Κιβωτού.
Συγκεκριμένα αναζητείται η διαδρομή χρημάτων και η διαχείριση ποσών που έφταναν στα ταμεία της Κιβωτού από χορηγίες, επιχορηγήσεις και το υστέρημα απλών πολιτών προς τα παιδιά της Κιβωτού.
Ή Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ελέγξει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών, με πρώτο ενδεχόμενο αδίκημα την υπεξαίρεση από τα ταμεία της δομής.
Μάλιστα, όπως έγινε, γνωστό, για όλους τους ελεγχόμενους, θα ανοιχθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε ενδεχομένως από εγκληματικές πράξεις.
Βάφτιζαν ξανά παιδιά με χριστιανικά ονόματα;
Μιλώντας στο MEGA ο Γιώργος Σταμάτης, γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανέφερε πως υπήρχαν αναφορές και εκθέσεις όσον αφορά θέματα παιδικής προστασίας και καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ συμπλήρωσε πως στην Κιβωτό είχαν γίνει πολλές φορές συστάσεις και όλα δείχνουν πως δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτό.
«Απαγορεύεται να διαχωρίζονται τα αδέρφια από δομή σε δομή. Είχαμε κι άλλα θέματα, με βαφτίσεις παιδιών που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα και γι’ αυτό έχει ζητηθεί από την Κιβωτό να εξηγηθεί νομικά. Όλα αυτά εξετάζονται από το νέο ΔΣ».
Η πρακτική της βάπτισης ήδη βαπτισμένων παιδιών βρίσκεται υπό διερεύνηση. Στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιούσε η Κιβωτός του Κόσμου αυτή την πρακτική για να προχωρήσει σε παράνομες υιοθεσίες ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε πως από το 2018 κι έπειτα, με τον νόμο περί υιοθεσιών, ήταν πολύ δύσκολο, καθώς τα παιδιά που ήταν δοθούν προς υιοθεσία βρίσκονταν σε μητρώο.
Την ίδια στιγμή ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, τόνισε οι καταγγελίες αυτές περιορίζονται κυρίως στις θωπείες, δεν υπάρχει δηλαδή πλήρης σεξουαλική πράξη, και είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί ιατροδικαστικά.
«Πολλά παιδιά σταματούν το σχολείο. Αυτό είναι, αν θέλετε, μία έμμεση πιστοποίηση τέτοιας μορφής κακοποίησης», είπε, εννοώντας τη ψυχολογική κακοποίηση.
«Έχει ενδιαφέρον να κληθούν οι κοινωνικοί επιστήμονες που ήταν υπεύθυνοι για αυτά τα παιδιά. Εάν υπήρχαν, θα πρέπει να κληθούν, γιατί οι άνθρωποι αυτοί ήταν υπεύθυνοι για τα παιδιά και μπορούσαν να δουν την εξέλιξη και τη διαφορά στη συμπεριφορά των παιδιών».