Κιβωτός του Κόσμου: Νέες σοκαριστικές καταγγελίες – Σύσκεψη στο Μαξίμου

Σεξουαλική κακοποίηση, βία και «ομερτά» καταγγέλλουν παιδιά και εργαζόμενοι

Parallaxi
κιβωτός-του-κόσμου-νέες-σοκαριστικές-937613
Parallaxi

Πληθαίνουν διαρκώς οι μαρτυρίες θυμάτων και αυτοπτών για περιστατικά σωματικής βίας και ασελγούς συμπεριφοράς εκ μέρους στελεχών της Κιβωτού του Κόσμου εις βάρος τροφίμων.

Η κα Γιώτα πήγε ως εθελόντρια στην Κιβωτό του Κόσμου στον Κολωνό πριν από 11 χρόνια και έφυγε άρον άρον με όσα αντίκρυσε.

«Ξεκίνησα την πρώτη μου μέρα – και μοναδική – βοηθώντας στην προετοιμασία του μεσημεριανού γεύματος. Άρχισαν κάποια στιγμή να έρχονται τα παιδάκια σε μία μεγάλη αίθουσα με πολλά τραπέζια. Ήρθαν και κάποιοι ιερωμένοι και μεγάλοι άνδρες με πολιτικά ρούχα. Έγινε η προσευχή, ξεκίνησε το φαγητό και κάποια στιγμή είδα ένα παιδί, που ίσως να μην ήταν πάνω από 15 ετών, να χαστουκίζει ένα παιδί», είπε αρχικά.

«Σοκαρίστηκα. Ρώτησα τη μαγείρισσα και μου εξήγησε ότι σε κάθε τραπέζι υπάρχει ένα μεγαλύτερο παιδί που ελέγχει όλα τα υπόλοιπα, κάτι σαν ομαδάρχης. Αυτό το σκηνικό δεν θυμάμαι πόσες φορές επαναλήφθηκε το ίδιο μεσημέρι… Δύο; Τρεις; Ήταν μία κανονική κατάσταση».

«Ένιωσα πολύ άσχημα»

Η κα Γιώτα ανέφερε πως όσα είδε σε εκείνη τη βάρδια την απογοήτευσαν και την έκαναν να φύγει επιτόπου.

«Όταν τελείωσε το φαγητό και είχαν περισσέψει κάποιες μερίδες έρχονταν κάποια παιδάκια και ζητούσαν λίγο παραπάνω. Πηγαίνοντας να δώσω παραπάνω πιάτο η μαγείρισσα μου είπε ότι “όχι, σε αυτό το παιδί δεν θα δώσεις άλλο”».

«Ένιωσα πολύ άσχημα. Η ατμόσφαιρα ήταν διαφορετική από αυτή που προσδοκούσα και το λόγο που πήγα. Έφυγα με πολύ βαριά καρδιά γι’ αυτά και τα παιδιά και δεν ξαναπήγα», είπε.

Η καταγγελία 19χρονου

Νεαρός ο οποίος φιλοξενήθηκε για περισσότερα από 8 χρόνια σε ξενώνα της Κιβωτού κοντά στο Μεταξουργείο αποκάλυψε στον τηλεοπτικό σταθμό Star ότι «στα 10 μου πήγα στην Κιβωτό του Κόσμου. Εκεί μας χτυπούσαν συνέχεια. Εμένα με έχουν χτυπήσει πάνω από 5 φορές -εγώ να κλαίω συνέχεια και να προσπαθώ να το σκάσω. Με χτυπούσε ένας παιδαγωγός, ο οποίος έχει φύγει τώρα. Eμένα με έχουν βαρέσει οι παιδαγωγοί γιατί δεν ξυπνούσα το πρωί. Ήμουν 12 χρονών, το λέω και τρέμω. Έκλαιγα συνέχεια, φώναζα ‘βοήθεια’, αλλά κανείς δε με βοήθησε».

Το συγκεκριμένο άτομο έχει άλλα 5 αδέλφια, τα οποία διέμειναν επίσης για ένα διάστημα σε δομές της Κιβωτού, προτού κάποια εξ αυτών μεταφερθούν σε οικίες αναδόχων οικογενειών. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι μία από τις αδελφές του εξακολουθεί να βρίσκεται στην Κιβωτό Χίου και ότι αγωνιά για εκείνην: «Φοβάμαι πολύ για την αδελφή μου, μη τη βαρέσουν ή οτιδήποτε. Έχω ακούσει ότι ο… έχει ακουμπήσει μια κοπέλα που είναι 14 χρονών στο γραφείο του στον Κολωνό». Παρόλ’ αυτά, για τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, ο εν λόγω μάρτυρας είπε ότι «εμένα δεν μου έκανε τίποτα. Και αγκαλιές μου έκανε -αλλά δεν ξέρω τι έκανε στα άλλα τα παιδιά».

Από τα Ιωάννινα, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος μετέδωσε ότι 18χρονος πρώην τρόφιμος της Κιβωτού με τον οποίον συνομίλησε είχε υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά σε ηλικία 13 ετών. Στη μαρτυρία του ανέφερε ότι για ασήμαντη αφορμή, υπεύθυνος της Κιβωτού στην Πωγωνιανή τον κλείδωσε μέσα στην αποθήκη και εκεί τον χτυπούσε για να παραδεχτεί κάτι που δεν είχε κάνει. Το ίδιο άτομο βρέθηκε επίσης στην Κιβωτό Βόλου, όπου διέμεινε επί 3 χρόνια. Και εκεί έγινε μάρτυρας ξυλοδαρμών, όταν υπάλληλοι της Κιβωτού είχαν μεταβεί από την Αθήνα στο Βόλο προκειμένου να εντοπίσουν ποιος μπορεί να έχει κλέψει ένα μεγάλο χρηματικό ποσόν. Σύμφωνα με την περιγραφή του αυτόπτη, τρία άτομα υπέστησαν βαριά σωματική βία διότι οι υπεύθυνοι πίστευαν ότι ήταν οι δράστες της κλοπής. Όπως είπε ο μάρτυρας, «έμπαιναν στα δωμάτια το βράδυ, φίμωναν τα παιδιά και την επόμενη ημέρα τα βλέπαμε με μαυρισμένα μάτια, να φέρουν μώλωπες, κι ακόμη ορισμένα από αυτά τα τρία άτομα να αιμορραγούν. Όταν ρωτάγαμε τι έχει συμβεί, μας έλεγαν ότι ‘τα παιδιά έβλεπαν εφιάλτες το βράδυ και μόνα τους αυτοτραυματίστηκαν’».

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ρεπόρτερ στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ την Κυριακή το μεσημέρι, ο ίδιος μάρτυρας «εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το προσωπικό της δομής στην Πωγωνιανή, για τις συνθήκες διαβίωσης που είχαν εδώ τα παιδιά και όλο το προσωπικό. Τους πρόσεχαν, τους πρόσφεραν τα πάντα, απεριόριστη αγάπη. Δυστυχώς, όμως, υπήρχαν και αυτά τα κακώς κείμενα γι’ αυτό τον συγκεκριμένο άνθρωπο».

Μια άλλη μαρτυρία αποκάλυψε για τη δομή της Κιβωτού στη Χίο ότι «έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στην απομόνωση, δεν σου επέτρεπαν να μιλάς με τα άλλα παιδιά και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι δεν κάνει να σου μιλάνε. Από τη δομή εκείνη έφυγα γιατί άρχισα να βγάζω την αλήθεια και να τα λέω και στους ψυχολόγους και έξω. Αυτοί δεν το ήθελαν και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι ‘αν δεν πεις αυτά που θέλουν, σου βάζουν τιμωρία’. Όλο το περιβάλλον ήταν έτσι και όλα τα παιδιά είχαμε πολύ χάλια ψυχολογία. Μας εκβίαζαν για να μην πούμε τι συμβαίνει».

Ανταπόκριση από την ΕΡΤ Καλαμάτας μεταφέρει μαρτυρίες ατόμων που διαθέτουν από πρώτο χέρι και εκ των έσω γνώση όσων συνέβαιναν στην τοπική δομή της Κιβωτού. Αναφέρουν ότι ο πατήρ Αντώνιος εμφανιζόταν απόμακρος, ότι δεν είχε την παραμικρή επαφή με τους περισσότερους από τους εργαζομένους στο κέντρο και ότι αντιμετωπιζόταν με φόβο από όλους. Μάλιστα, τον χαρακτήρισαν σαν «νάρκισσο», τονίζοντας πως ο Αντώνιος προτιμούσε να συνομιλεί αποκλειστικά με άτομα του «οικείου» περιβάλλοντός του και τα οποία κατείχαν σημαντικό ρόλο σε όλες τις δομές, πέρα από αυτή της Καλαμάτας.

Στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ Καλαμάτας υπογραμμίζεται το φαινόμενο των συχνών μετακινήσεων για ορισμένα από τα φιλοξενούμενα παιδιά, εν αγνοία των υπευθύνων της δομής: «Για παράδειγμα, καλούσε ο Πάτερ στο τηλέφωνο της δομής και ζητούσε σε μισή με μία ώρα να ετοιμάσουν ένα παιδί (ή και περισσότερα) και να το στείλουν στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ. Εκεί ο τρόφιμος της δομής μπορεί να έμενε για ένα διάστημα από δύο ημέρες έως και ένα μήνα, ή μπορεί να βρισκόταν και σε άλλες δομές της Κιβωτού ανά τη χώρα. Τα παιδιά αυτά ήταν ταυτόχρονα μαθητές σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν χωρίς δικαιολογία το χρονικό διάστημα που ο Πάτερ τα είχε καλέσει στην Αθήνα ή είχαν προσωρινά μεταφερθεί σε άλλες δομές. Επίσης, μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή, υπήρχαν και κάποιου είδους διακρίσεις. Πχ άλλος είχε πολύ ακριβό κινητό και ακριβά ρούχα και άλλος ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του».

Μια άλλη σκοτεινή πτυχή από τη λειτουργία της Κιβωτού στην Καλαμάτα είναι οι δια παντός αποχωρήσεις κάποιων από τα μεγαλύτερα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί. Προς το τέλος του Ιανουαρίου 2022 ξαφνικά έφυγαν από τη δομή τρία παιδιά σε πρώτη φάση, για να ακολουθήσουν άλλα δύο μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Όλα τα παιδιά ήταν άνω των 13 ετών και ο λόγος της απομάκρυνσής τους από την Κιβωτό Καλαμάτας δεν έγινε ποτέ γνωστός. Εντός της δομής, πάντως, κυκλοφορούσαν φήμες, ότι είχαν τιμωρηθεί διότι τους βρήκαν «κουπόνια για στοίχημα» ή ότι «τραγουδούσαν τραπ» κ.λπ. Σχετικά με το ένα από τα παιδιά που αποχώρησαν, υπήρξε αναφορά από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας και κατόπιν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, καθώς δεν επανήλθε ποτέ στο σχολείο του, έμεινε στην ίδια τάξη από απουσίες ενώ ήταν κάτω των 15 ετών, δηλαδή σε ηλικία κατά την οποίαν η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.

Σε δεύτερη φάση, μετά από την ξαφνική αποχώρηση των ως άνω παιδιών, κάποια ελαφρώς μικρότερα, κλήθηκαν στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο από τον πατέρα Αντώνιο. Αυτά επέστρεψαν στην Καλαμάτα, όμως κυκλοφόρησαν και πάλι φήμες εντός της δομής ότι είχαν υποστεί κακομεταχείριση. Και έκτοτε η προοπτική της μεταφοράς στην Αθήνα αντιμετωπιζόταν με «τρόμο» από τα υπόλοιπα παιδιά, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία όσων μίλησαν στην ΕΡΤ Καλαμάτας.

Οι ίδιοι άνθρωποι έκαναν λόγο για μια «άρρωστη» κατάσταση στην Κιβωτό, για βαριές εργασίες στον κήπο της δομής, εντελώς ακατάλληλες για παιδιά -και δη τα μικρότερα εξ αυτών- που εξαναγκάζονταν να εκτελούν, για παιδιά που επέστρεφαν «ερείπια» από τα ξαφνικά ταξίδια στην Αθήνα, καθώς και για κάποια «δώρα» που έφερναν γονείς, αλλά η Κιβωτός τα παρακρατούσε, ώστε να τα προσφέρει ο ίδιος ο πατήρ Αντώνιος κ.λπ. Για τον οποίον τα ίδια άτομα είπαν ότι διοικούσε περιστοιχισμένος από μια «κουστωδία» απολύτως εμπίστων στελεχών. Στο πλαίσιο αυτής της αντιμετώπισης, οι εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους και όσοι δεν ανήκαν στο στενό πυρήνα γύρω από τον ιδρυτή της Κιβωτού θεωρούνταν αναλώσιμοι και απολύονταν ώστε να αντικατασταθούν με νέους. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι -πάντα κατά τη μαρτυρία που δόθηκε στην ΕΡΤ Καλαμάτας- ότι τα φιλοξενούμενα παιδιά αντιμετωπίζονταν συχνά σαν «σκλάβοι».

Στο «τραπέζι» του Μεγάρου Μαξίμου όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Συναγερμό και στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει η σοκαριστική υπόθεση με τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, αλλά και για εν γενεί κακοποιητικές συμπεριφορές, με φόντο την Κιβωτό του Κόσμου. Το γεγονός, μάλιστα, ότι αρκετές από τις καταγγελίες στρέφονται εναντίον του πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου επιτείνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καλείται να αξιολογήσει την κατάσταση, μιας και διασαλεύεται η ευημερία χιλιάδων παιδιών που διαμένουν στις δομές της Κιβωτού ανά την Ελλάδα.

Στη σύσκεψη που θα γίνει με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και αρμοδίων, όπως η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης, θα γίνει μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και θα γίνει συζήτηση για τα επόμενα βήματα. Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρξουν και αποφάσεις σε συγκεκριμένη κατεύθυνση μετά το πέρας της σύσκεψης. Κοινή συνισταμένη των κυβερνητικών στελεχών και χωρίς να προκαταλαμβάνεται η ποινική έκβαση της υπόθεσης είναι ότι η σκιά είναι εξαιρετικά βαριά πάνω από την Κιβωτό, κάτι που αντανακλάται και στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να ζητήσει πίσω την οικονομική ενίσχυση προς την Κιβωτό που δόθηκε την περίοδο της πανδημίας και έχει ήδη εκταμιευθεί.

Το βασικό μέλημα της κυβέρνησης, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι τα παιδιά της Κιβωτού, πέραν της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης που θα επιταχυνθεί αφ’ης στιγμής που ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος αναθέσει τον φάκελο των καταγγελιών σε αρμόδιους εισαγγελείς Ανηλίκων. Υπενθυμίζεται ότι, πέραν του πατρός Αντωνίου, η Κιβωτός διοικείται από ένα 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου προΐσταται η πρεσβύτερα Σταματία Γεωργαντή. Η κ. Γεωργαντή παραμένει ως και αυτή την ώρα αταλάντευτα στο πλευρό του συζύγου της, όπως έδειξε και η… σχεδόν εκτός εαυτού εμφάνισή της στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ την Παρασκευή.

Ως προς τα επόμενα βήματα για την Κιβωτό, πάντως, ανώτερη κυβερνητική πηγή τονίζει στο protothema.gr ότι η κυβέρνηση θα περιμένει πρώτα την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας, καθώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δικαιοσύνη. Αρμόδιες πηγές, πάντως, θέτουν αμείλικτα ερωτήματα ως προς το πώς ο πατέρας Αντώνιος μπορεί να παραμένει ουσιαστικά στα ηνία της οργάνωσης, όταν υπάρχουν τόσο βαριές καταγγελίες εις βάρος του, όπως αυτές που έφερε στη δημοσιότητα το «ΘΕΜΑ» την Κυριακή. Και αυτό γιατί οι επίμαχες καταγγελίες δεν περιγράφουν μόνο περιστατικά σεξουαλικής κατανόησης, αλλά και μια ευρύτερη κουλτούρα βίας και καταναγκασμού εντός του Οργανισμού με ονομαστικές αναφορές στον πατέρα Αντώνιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ως ύστατο σενάριο και με δεδομένη τη βούληση για προστασία των παιδιών, στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι και η αντικατάσταση της υφιστάμενης διοίκησης από ένα προσωρινό διοικητικό σχήμα, αποτελούμενο από δημοσίους λειτουργούς. Όσο, πάντως, η δικαστική έρευνα παραμένει ανοιχτή και δεν υπάρχει δίωξη, είναι δύσκολο να προχωρήσει κάτι τέτοιο, παρά τον ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας και σοκαριστικών αποκαλύψεων.

Παράλληλα, στο τραπέζι της κυβερνητικής σύσκεψης θα βρεθεί και το ενδεχόμενο ενός μόνιμου ελεγκτικού σχήματος για την Κιβωτό, με δεδομένες τις καταγγελίες, οι οποίες μπορεί το επόμενο διάστημα να πολλαπλασιαστούν, όσο τα στόματα ανοίγουν. Σε κάθε περίπτωση, όσο περνούν οι μέρες, όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που θεωρούν ότι το διοικητικό σχήμα της Κιβωτού μπορεί να παραμείνει ως έχει.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ / MEGA / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα