Μαξίμου: Σύσκεψη για την ενέργεια – Το σχέδιο της Κυβέρνησης
Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα από άλλες χώρες της ΕΕ;
Για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας ενημερώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει ενός δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα που έρχεται, μετά τις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο και τη διαφαινόμενη διακοπή της ροής φυσικοήυ αερίου από τη Ρωσία.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας για τους επόμενους μήνες.
Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.
Τα σενάρια που εξετάζονται
«Μείζονος σημασίας για το επόμενο διάστημα, πέρα από την εκρηκτική αύξηση των τιμών των καυσίμων, είναι και η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Η κίνηση της Ρωσίας να θέσει εκτός λειτουργίας τον «Nord Stream 1» για 10 ημέρες για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, έχει πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες σε όλη την ήπειρό μας. Μια διακοπή μπορεί να πλήξει περισσότερο ορισμένες χώρες, θα έχει όμως συνέπειες σε όλους. Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει και θα παρουσιάσει στις 20 Ιουλίου νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ακόμη και μπροστά στο σενάριο πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας.
Η χώρα μας προετοιμάζεται από καιρό και λαμβάνει κάθε εφικτό μέτρο για την αντιμετώπιση ακόμη και του πιο ακραίου σεναρίου. Ειδικότερα:
-Ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
-Προμήθεια περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.
-Χρήση περισσότερου ντίζελ και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν ετοιμότητα, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.
Οι εθνικές μας πολιτικές είναι τέτοιες, που δημιουργούν ένα περιβάλλον ενεργειακής σταθερότητας. Οι κοινοτικές δυνατότητες, τις οποίες επιδιώκουμε από την πρώτη στιγμή, θα έλθουν να προστεθούν στις εθνικές. Χρειάζεται, όμως, όλοι να αλλάξουμε την ενεργειακή μας κουλτούρα, συμβάλλοντας έμπρακτα στον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Γιάννης Οικονόμου.
Πηγή: skai.gr