Top

Γάζα: Χτυπήθηκε το μοναδικό εργαστήριο COVID

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα ζητήσουν κατάπαυση του πυρός

Parallaxi
γάζα-χτυπήθηκε-το-μοναδικό-εργαστήρι-761415
Parallaxi
Εικόνα: Twitter

Οι βομβαρδισμοί εναντίον της Γάζας δεν έχουν σταματημό με το Ισραήλ να πραγματοποιεί μπαράζ επιθέσεων, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι να έχουν μείνει άστεγοι επειδή τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, το μοναδικό εργαστήριο για τεστ covid-19 της Γάζας χτυπήθηκε όταν το διπλανό του κτίριο βομβαρδίστηκε. Η Γάζα που είναι ένα από τα μέρη του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας στον κορονοϊό , σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, μένει τώρα χωρίς κέντρο διάγνωσης κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (15/05) ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε το κτίριο, 12-13 ορόφων, όπου στεγάζονταν τα κεντρικά του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al-Jazeera και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέρα «οργής» στη Δυτική Όχθη: Νεκροί δύο Παλαιστίνιοι

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά σε συγκρούσεις με εκατοντάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε ο στρατός, ο οποίος σκότωσε δύο Παλαιστίνιους σε ξεχωριστές συγκρούσεις, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Πολλές συγκεντρώσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με τον στρατό, πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη στο πλαίσιο σήμερα μιας γενικής απεργίας και «διαδηλώσεων οργής» κατά της ισραηλινής κατοχής και σε αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Γάζας.

Εκτός από την Δυτική Όχθη, γενική απεργία και διαδηλώσεις έγιναν επίσης και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε αραβικές πόλεις στο Ισραήλ.

Κοντά στη Ραμάλα, εκατοντάδες νέοι πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ σε στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί, οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

«Πολλοί ταραχοποιοί έριξαν πολλές σφαίρες προς την κατεύθυνση των στρατιωτών και ενός διοικητή στο περιθώριο της διαδήλωσης, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες στα πόδια», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας «ότι οι στρατιώτες απάντησαν ανοίγοντας πυρ».

Λίγο αργότερα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο ενός 25χρονου Παλαιστίνιου, του Μοχάμαντ Χαμίντ, στο αλ Μπιρέχ, βορειοανατολικά της Ραμάλας.

Αυτές οι πολυάριθμες συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν σήμερα 70 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πέντε σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στο υπόλοιπο τμήμα της Δυτικής Όχθης, μετά το κάλεσμα σε γενική απεργία του κόμματος Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, επιχειρήσεις και σχολεία στη Ραμάλα και σε άλλες πόλεις παρέμειναν σήμερα κλειστά.

Οι επιχειρήσεις Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ παρέμειναν κλειστές και στην Παλιά Πόλη, καθώς και στη «μικτή» πόλη της Χάιφας όπου κατοικούν Εβραίοι και Άραβες στο βόρειο Ισραήλ. Ο διοργανωτής των διαδηλώσεων Ράζα Ζατάρ δήλωσε ότι το 90% των επιχειρήσεων παρέμειναν κλειστές στις αραβικές συνοικίες.

Νωρίτερα σήμερα, ο στρατός είπε ότι «εξουδετέρωσε» έναν Παλαιστίνιο που προσπάθησε να επιτεθεί σε στρατιώτες κοντά στη Χεβρώνα και οι παλαιστινιακές ιατρικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο άνδρας σκοτώθηκε.

Οι σημερινοί θάνατοι προστίθενται στους 20 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τον στρατό στη Δυτική Όχθη από τις 10 Μαΐου, την ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα ζητήσουν κατάπαυση του πυρός

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, να προσφέρουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να προσπαθήσουν να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ξεκίνησε επικοινωνία έκτακτης ανάγκης με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών μετά από κριτική που δέχτηκε για την απάντηση της Δύσης στη βία που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

“Νομίζω ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξο (να πω) ότι τουλάχιστον, αυτό που πιθανώς θα βγει (από τη συνάντηση της ΕΕ) είναι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός, μια προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και, στη συνέχεια, να δούμε πώς να ξαναρχίσει το πολιτική διαδικασία”, δήλωσε ο Μπαρτόλο στο Reuters.

Μετά την κατάπαυση του πυρός, η ΕΕ “θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση”, είπε.

Η ΕΕ είναι μέλος του κουαρτέτου των μεσολαβητών της Μέσης Ανατολής, μαζί με τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουάσιγκτον διαδραμάτισε εδώ και καιρό κυρίαρχο ρόλο στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια κλήσης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου τη Δευτέρα.

Η Γερμανία ζήτησε την κατάπαυση του πυρός και υποσχέθηκε 40 εκατομμύρια ευρώ (48,86 εκατομμύρια δολάρια) σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες στη Γάζα.

Λίβανος: Πέντε τραυματίες σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στα σύνορα με το Ισραήλ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ, όταν ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε καπνογόνα και δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που επιχειρούσαν να αναρριχηθούν στο τείχος ασφαλείας, μετέδωσε το λιβανέζικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Εδώ και πολλές ημέρες οργανώνονται καθημερινά διαδηλώσεις στα σύνορα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Οι συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 10 Μαΐου στη Λωρίδα της Γάζας. Την περασμένη Παρασκευή, ένας Λιβανέζος διαδηλωτής σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά.

Ττην Τρίτη, στη μεθοριακή περιοχή Ανταϊσέχ, διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στο τείχος από μπετόν για να υψώσουν σημαίες της Χεζμπολάχ, του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος και ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ. Σύμφωνα με το ANI, πετροβόλησαν τον φράχτη ασφαλείας και ένα ισραηλινό άρμα.

«Ο εχθρός εκτόξευσε δακρυγόνα και καπνογόνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, εκτός από εκείνους που αισθάνθηκαν λιποθυμία και ασφυξία» πρόσθεσε η ίδια πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την ταυτότητα των τραυματιών. Ο διαδηλωτής που σκοτώθηκε την Παρασκευή ήταν μέλος της Χεζμπολάχ.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας εκτοξεύτηκαν ρουκέτες προς το Ισραήλ, όμως έπεσαν εντός του λιβανέζικου εδάφους. Ο ισραηλινός στρατός, σε αντίποινα, απάντησε με πυρά πυροβολικού. Σήμερα, σε μια ανακοίνωση του στρατού του Λιβάνου αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν 10 οβίδες που εκτόξευσε το Ισραήλ εναντίον δύο τομέων. Μια περίπολος βρήκε επίσης έξι άδειους εκτοξευτήρες ρουκετών και έναν έβδομο, που έφερε ακόμη το βλήμα.

https://twitter.com/sahouraxo/status/1394702800865533953

Η Γαλλία ζητάει από το Ισραήλ να “εγγυηθεί την ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση της βοήθειας στη Γάζα”

Η Γαλλία ζητάει από το Ισραήλ “να εγγυηθεί την ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση της βοήθειας στη Γάζα”, μετά το κλείσιμο ενός κρίσιμου σημείου διέλευσης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Καστέξ, ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

“Μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή επετράπη σήμερα και η πορεία (της) πρέπει να συνεχιστεί”, τόνισε ο Καστέξ, την ώρα που η διεθνής κοινότητα εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και οργανώσεων της Γάζας.

Σήμερα, έπειτα από νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και εκτοξεύσεις ρουκετών από την παλαιστινιακή Χαμάς, η κατάσταση παραμένει τεταμένη γύρω από το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, που άνοιξε για κάποιες ώρες και κατόπιν ξανάκλεισε από το Ισραήλ, έπεται από ρίψεις παλαιστινιακών όλμων.

“Η Γαλλία κάλεσε και καλεί με εξαιρετικά σθεναρό τρόπο το σύνολο των παραγόντων να τερματίσουν αμέσως κάθε βία, κάθε πρόκληση και κάθε υποκίνηση στο μίσος για να επιτρέψουν μια επιστροφή στην ηρεμία”, συμπλήρωσε ο Καστέξ, στην συνεδρίαση ερωτήσεων προς την κυβέρνηση.

Ο Ζαν Καστέξ ζήτησε, επίσης, την προστασία του “ανθρωπιστικού και ιατρικού προσωπικού” και να διασφαλιστεί “η ασφάλεια των δημοσιογράφων”.

Η απάντηση του Γάλλου πρωθυπουργού εξόργισε τον βουλευτή Μεγιέρ Χαμπίμπ (κεντροδεξιά), που δηλώνει προσκείμενος στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αποχωρώντας από την αίθουσα του κοινοβουλίου, οργισμένος, πριν από το τέλος της ομιλίας Καστέξ, τον κατηγόρησε ότι δεν είπε “ούτε μια λέξη για τους Ισραηλινούς αμάχους”, φωνάζοντας “σκάνδαλο”.

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση ζήτησε ο υπουργός Άμυνας επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Την αποκλιμάκωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ζήτησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Ο Όστιν επανέλαβε την αταλάντευτη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την προστασία των Ισραηλινών πολιτών» ενώ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τον χαμό αθώων Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή, πρόσθεσε.

Αίγυπτος: Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι αποφάσισε τη διάθεση 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Τη διάθεση 500 εκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, αποφάσισε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ‘Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Την απόφασή του αυτή παρουσίασε ο Αιγύπτιος ηγέτης κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου κορυφής στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου της αιγυπτιακής προεδρίας Πρέσβη Μπάσαμ Ράντι, εξειδικευμένες αιγυπτιακές εταιρείες θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ανοικοδόμησης.

https://www.youtube.com/watch?v=eGYgD2_EHds&ab_channel=1PEACETV1PEACETV

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα