Μέτσολα: H Eυρώπη δεν είναι πλήρης όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη

Μετά την συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη

Parallaxi
μέτσολα-h-eυρώπη-δεν-είναι-πλήρης-όσο-η-κ-909759
Parallaxi

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται αλληλέγγυο με την Κύπρο. 

Η Ευρώπη ποτέ δεν θα είναι πλήρης, όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, ανέφερε από την Κύπρο η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Μετά την συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη,

Η κα Μέτσολα δήλωσε ότι χρειάζεται να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των ΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι μόνο μια Κύπρος μπορεί να υπάρχει, ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, με μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ένα κράτος, είπε, που όλοι οι κάτοικοί του είναι πολίτες της Ε.Ε..

Σημειώνοντας ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε την ενέργεια μας για το θέμα των διαπραγματεύσεων, η κα Μέτσολα είπε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, ενώ οι προκλητικές ενέργειες, όπως στην Αμμόχωστο, που έχουν καταδικαστεί επανειλημμένως από την ΕΕ, διακυβεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Εξήρε επίσης, τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κα Μέτσολα είπε ότι οι χώρες εκείνες που φιλοδοξούν να καταστούν μέλη της Ε.Ε., όχι μόνο πρέπει να σταθούν υπέρ των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας λόγω της παράνομης εισβολής της στην Ουκρανία, αλλά και να τις εφαρμόσουν και να μην επιτρέπουν την παραβίασή τους.

Ερωτηθείσα για το θέμα της Αμμοχώστου και των τουρκικών παραβιάσεων, η κα Μέτσολα είπε ότι η πόλη της Αμμοχώστου αποτελεί σύμβολο για το Κυπριακό και αντιπροσωπεύει τις προοπτικές για μια ειρηνική λύση, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας διακυβεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, για μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζει να παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και επεσήμανε ότι υποστηρίζει τη γρήγορη επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή τη θέση, είπε.

Σημείωσε επίσης, ότι «το να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε χώρα τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους στον πλανήτη για γεωπολιτικά παιχνίδια, αυτό δεν είναι αποδεκτό πουθενά στην Ευρώπη».

Τέλος, ερωτηθείσα αν η Ε.Ε. θα εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας φυσικού αερίου από την Κύπρο, υπό το φως και των νέων ανακαλύψεων στην κυπριακή ΑΟΖ, η κα Μέτσολα είπε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο για την ΕΕ, στην αναζήτηση πηγών ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι διαβεβαίωσε την κα Μέτσολα πως η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις άοκνες προσπάθειες και την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την άρση του αδιεξόδου, σημειώνοντας ότι τα τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πρότεινε, μπορούν να οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Επεσήμανε επίσης, ότι για να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει τις μονομερείς ενέργειές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως αυτές στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης το μεταναστευτικό ζήτημα, ενημερώνοντας την Πρόεδρο της Ευρωβουλής, ότι η Κύπρος είναι το κράτος μέλος της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο σε αναλογία πληθυσμού ποσοστό αιτητών ασύλου, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, παρέχοντας μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή ενεργειακών πόρων, και σημείωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να έχει τη δική της συμβολή σε αυτό.

Τέλος, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι με την κα Μέτσολα συζήτησαν το Ουκρανικό, σημειώνοντας ότι η θέση της Κύπρου, η οποία βίωσε την εισβολή, είναι ομόφωνη με αυτήν της Ε.Ε. – δηλαδή ότι η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων όλων των κρατών, περιλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Κύπρου, πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού.

Πρόσθεσε ότι, δυστυχώς, οι κοινές προσπάθειες των κρατών μελών της Ε.Ε. παρεμποδίζονται από χώρες-εταίρους της, που παρέχουν στη Ρωσία ευκαιρίες αποφυγής των κυρώσεων, σημειώνοντας ότι χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ, θα πρέπει να σέβονται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ένωσης.

Πηγη – ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα