Μόσιαλος: Τι συμβαίνει στη Σαγκάη στην πραγματικότητα
Εξηγώντας ο καθηγητή Πολιτικής Υγείας τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα
Στην επέκταση της μετάλλαξης Ομικρον 2 σε συνδυασμό με την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κοροναϊό που έχει επιλέξει το Πεκίνο είναι οι βασικές αιτίες για την έξαρση των κρουσμάτων στη Σαγκάη αλλά και σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο LSE Ηλία Μόσιαλο.
Εξηγώντας ο ίδιος τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα, ο κ. Μόσιαλος το 88,1% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο σε σύγκριση με με το 59,2% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος.
Ωστόσο, μόνο το 50% των άνω των 80 στην Κίνα έχουν εμβολιαστεί.
Στην Κίνα οι άνω των 80 ετών – λόγω χαμηλού προσδόκιμου ζωής – αντιστοιχεί σε 27 εκατομμύρια ανθρώπων άρα 13-14 εκατ. ανθρώπων αυτής της ηλικιακής ομάδες δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ένας πληθυσμός δηλαδή μεγαλύτερος από αυτόν της Ελλάδος.
Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων είπε πως από τις μελέτες που έχουν γίνει στα κινεζικά εμβόλια φαίνεται πως είναι μεν αποτελεσματικά αλλά μάλλον λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον σε σύγκριση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.
Σε συνέντευξη του στο iefimerida ο κ. Μόσιαλος αναφέρει πως οι κινεζικές αρχές αλλά και οι διεθνείς εμπειρογνώμονες αποδίδουν την έξαρση στην επέκταση της ΒΑ.2, δηλαδή της υποπαραλλαγής 2 της Ομικρον. Να επισημάνουμε ότι οι κινέζοι από την αρχή της πανδημίας είχαν πολιτική μηδενικής ανοχής κρουσμάτων της νόσου του covid-19 και εφάρμοσαν αυστηρά κατασταλτικά μέτρα την τελευταία διετία. Με αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειονότητα να μην έχει εκτεθεί καθόλου στον ιό και η προστασία που είχαν αναπτύξει στην Κίνα να προέρχεται μόνο από τους εμβολιασμούς. Επειδή όμως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων πέφτει μετά το εξάμηνο, αν δεν υπάρχει και ανοσία στον πληθυσμό λόγω της έκθεσης στον κοροναϊό – όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες – τότε η επέκταση της πανδημίας μπορεί να είναι πιο γρήγορη στις χώρες με πολιτική μηδενικής ανοχής στη νόσο του Covid-19 όπως η Κίνα.
Χαρακτήρισε, τέλος, αδιέξοδη την στρατηγική της Κϊνα, γιατί ακόμα και να καταστείλουν τον μικρό κύμα που υπάρχει αυτή την περιόδο στην Σαγκάη και σε άλλες περιοχές, ο κοροναϊός θα επανέλθει.
«Εκτός εάν κρατούν την Κίνα σε συνεχή καραντίνα επί πολλά χρόνια το οποίο θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς και υγειονομικές επιπτώσεις γιατί ασθενείς με χρόνια νοσήματα δεν θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Φυσικά, η επίπτωση των ψυχικών νοσημάτων θα είναι επίσης σημαντική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» , αναφέρει ο καθηγητής.
Καταλήγει, λέγοντας πως οι κινεζικές αρχές θα έπρεπε να προχωρήσουν σε περισσότερες αναμνηστικές δόσεις για τους ευάλωτους πληθυσμούς και να αυξήσουν την επάρκεια τους σε αντιικα φάρμακα και μονοκλωνικά αντισώματα.