Ο άντρας που φτιάχνει παγκάκια και τα τοποθετεί σε στάσεις λεωφορείων
Όλα ξεκίνησαν όταν μια μέρα είδε μία γυναίκα να κάθεται κάτω περιμένοντας
Πολλές στάσεις του ΟΑΣΘ τον τελευταίο καιρό δεν έχουν πλέον το γνωστό παγκάκι για να καθίσουν όσοι περιμένουν το επόμενο αστικό.
Η στάση στην Παπαναστασίου ως μία από αυτές, η οποία μάλιστα βρίσκεται απέναντι από το κτίριο του ΟΑΣΘ, εδώ και αρκετούς μήνες δεν έχει θέσεις για να καθίσουν όσοι αναμένουν τα λεωφορεία, προκαλώντας την οργή και την δυσφορία, κυρίων ηλικιωμένων ανθρώπων που περιμένουν όρθιοι, κάτι που έχει παρατηρηθεί ασφαλώς σε δεκάδες άλλα σημεία στάσεων.
Κάτι παρόμοιο συνέβη και σε έναν Αμερικανό που πήρε την απόφαση να φτιάχνει μόνος του παγκάκια και να τα τοποθετεί σε στάσεις λεωφορείων, δίνοντας ιδέα μήπως θα έπρεπε και στη Θεσσαλονίκη να κάνουμε το ίδιο;
Ο Τζέιμς Γουόρεν περπατούσε μία μέρα στη γειτονιά του στο Ντένβερ όταν κάτι που είδε τον σταμάτησε. Μια γυναίκα περίμενε το λεωφορείο, καθισμένη κάτω στο χώμα. «Αυτό δεν είναι καθόλου αξιοπρεπές. Πρέπει να τα πάμε καλύτερα από τους συμπολίτες μας», είπε ο νεαρός άντρας στο CBS News. «Και έτσι, σκέφτηκα, θα μπορούσα να κάνω κάτι γι’ αυτό, να φτιάξω έναν πάγκο για εκείνη τη στάση».
Ο Γουόρεν βρήκε μερικές σανίδες, χάρη σε εργοτάξιο της γειτονιάς του με σωρούς από πεταμένα ξύλα. Και, επειδή μεγάλωσε με εργαλεία, αφού ο πατέρας του είναι οικοδόμος, είχε τις βασικές γνώσεις που απαιτούνταν για να φτιάξει έναν πάγκο.
Έφτιαξε ένα στις αρχές της χρονιάς και το τοποθέτησε σε εκείνη τη στάση του λεωφορείου όπου του ήρθε για πρώτη φορά η ιδέα. Από τότε, έχει κατασκευάσει οκτώ τέτοιους πάγκους και τους έχει τοποθετήσει σε στάσεις λεωφορείων γύρω από την περιοχή που ζει.
Κάθε πάγκος μοιάζει διαφορετικός, αφού χρησιμοποίησε παλιά ξύλα για όλους. «Απλώς άφησα το ξύλο να μου μιλήσει» αναφέρει. Το καθένα χρειάζεται μερικές ώρες για να κατασκευαστεί και ο Γουόρεν το μεταφέρει ο ίδιος με τα χέρια του σε στάσεις λεωφορείων που δεν έχουν καθίσματα για όσους περιμένουν.
“Δεν έχω ρωτήσει ακόμη τον Δήμαρχο αν μου επιτρέπεται να το κάνω αυτό… Μέχρι όμως να με σταματήσουν, θα συνεχίσω να το κάνω”, είπε.
Ενώ κάθε πάγκος είναι μοναδικός, ο Τζέιμς φροντίζει να γράφει το ίδιο μήνυμα σε όλους: «Να είσαι ευγενικός».
“Μερικές φορές είναι δύσκολο να κάνουμε πραγματικά μια αλλαγή στον κόσμο γύρω μας ή μπορεί να νιώθουμε ότι είναι πολύ δύσκολο. Η αλήθεια είναι όμως, ότι ο καθένας μπορεί να είναι ευγενικός. Και με το να είσαι ευγενικός, μπορείς να κάνεις τη διαφορά στον κόσμο γύρω μας. Και αυτή η διαφορά έχει μεγάλη σημασία. Έτσι, ίσως αυτό να είναι απλώς μια μικρή υπενθύμιση στους ανθρώπους», είπε ο Γουόρεν, στέλνοντας το δικό του μήνυμα, μέσα από μία αθώα κίνηση ανθρωπιάς και ενσυναίσθησης.
Οι συμπολίτες του, που κάθισαν στα παγκάκια του, αλλά και όσοι τον είδαν να τα μεταφέρει και να δημιουργεί τη δική του ταυτότητα στην πόλη, αναφέρουν πως πρόκειται πια για μία νέα τάση, παίρνοντας παράδειγμα από τον νεαρό. «Αυτό που είναι πραγματικά υπέροχο είναι να βλέπεις άλλους ανθρώπους στο διαδίκτυο να φτιάχνουν τα δικά τους παγκάκια ή ακόμα και να παίρνουν καρέκλες και να τις βάζουν σε στάσεις λεωφορείων αντί να τις αφήνουν να πάνε στους χώρους υγειονομικής ταφής» λέει ο Γουόρεν.
Όπως αναφέρει, όταν οι άνθρωποι του λένε ότι οι πάγκοι τους εμπνέουν, η έμπνευση αυτή επιστρέφει αμέσως πίσω στον ίδιο, για να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει. “Επειδή είναι ωραίο, δεν είμαι πλέον ένας μάγκας που κάνει κάτι για τη γειτονιά του, είμαστε πολλοί μάγκες σε όλη την κοινότητα που κάνουμε πράγματα για τις γειτονιές μας. Έτσι, είναι πραγματικά σπουδαίο να το βλέπει κάποιος με αυτόν τον τρόπο.”
Ο Γουόρεν είπε ότι ελπίζει οι πάγκοι να συνεχίσουν να εμπνέουν – και ίσως να επεκταθούν και σε άλλες πόλεις. (μη σου πω Γουόρεν, και σε άλλες χώρες – Μια Θεσσαλονίκη, την ξέρεις;)
Με στοιχεία από cdsnews.com