O πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη – Στο 9,1% τον Ιούνιο
Ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας που το ετήσιο συνολικό ποσοστό ξεπέρασε τις εκτιμήσεις
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Ιούνιο περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν, υπογραμμίζοντας τις αδυσώπητες πιέσεις στις τιμές που θα αναγκάσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 9,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη του 1981, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη.
Ο δείκτης πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 1,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2005, αντανακλώντας τις αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης, της στέγασης και των τροφίμων.
Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 1,1% από τον Μάιο και αύξηση 8,8% σε ετήσια βάση.
Αυτός ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας που το ετήσιο συνολικό ποσοστό ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.
Ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ, από τον οποίο αφαιρούνται οι πιο ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,7% από τον προηγούμενο μήνα και κατά 5,9% από το προηγούμενο έτος, πάνω από τις προβλέψεις.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και το δολάριο σημείωσαν άλμα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν μετά την έκθεση.
Σε κάποια στιγμή, μάλιστα, το ευρώ έπεσε κάτω από την τιμή του δολαρίου, ενώ μετά η ισοτιμία επανήλθε στο απόλυτο 1 προς 1.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαιώνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι ανεξέλεγκτες και εκτεταμένες σε όλη την οικονομία και συνεχίζουν να αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη και την εμπιστοσύνη. Αυτό θα οδηγήσει τους αξιωματούχους της Fed σε μια επιθετική πολιτική για τη συγκράτηση της ζήτησης και θέτει πρόσθετη πίεση στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, των οποίων η υποστήριξη μειώνεται, ενώ έχουν μπροστά τους τις ενδιάμεσες εκλογές.
Ενώ πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν το αποκορύφωμα του τρέχοντος πληθωριστικού κύκλου, διάφοροι παράγοντες, όπως το real estate, εκτιμά ότι θα διατηρηθούν οι πιέσεις στις τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, όπως τα lockdown στην Κίνα και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, θέτουν επίσης κινδύνους για τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις προοπτικές του πληθωρισμού.
Οι τιμές για τα είδη πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών είχαν σημαντικές αυξήσεις τον περασμένο μήνα. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 11,2% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές για τις ενεργειακές υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, αυξήθηκαν κατά 3,5%, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2006. Το κόστος των τροφίμων, εν τω μεταξύ, σκαρφάλωσε 1% και 10,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η μεγαλύτερη αύξηση από το 1981.
Τα ενοίκια πρώτης κατοικίας αυξήθηκαν κατά 0,8% από τον Μάιο, η μεγαλύτερη μηνιαία πρόοδος από το 1986. Το συνολικό κόστος στέγασης – το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη συνιστώσα των υπηρεσιών και αποτελεί το ένα τρίτο του συνολικού δείκτη ΔΤΚ – αυξήθηκε κατά 0,6%, όσο και τον προηγούμενο μήνα.
Ενώ οι πωλήσεις κατοικιών έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των υψηλότερων επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός των ενοικίων θα συνεχίσει να αυξάνεται, επειδή χρειάζεται χρόνος για να εισέλθουν οι αλλαγές των τιμών στον ΔΤΚ.
Το κόστος των ναύλων των ξενοδοχείων και των αεροπορικών εταιρειών, καθώς και της ενοικίασης αυτοκινήτων, μειώθηκε από τον Μάιο στον Ιούνιο, μετά από ιστορικές αυξήσεις τους τελευταίους μήνες. Ακόμα κι έτσι, τα πρόσφατα σχόλια των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών έδειξαν ότι η ταξιδιωτική ζήτηση παραμένει ισχυρή.
Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στον πληθωρισμό πέρυσι, αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με έναν μήνα πριν, ενώ οι τιμές των νέων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 0,7%.
Οι υψηλότερες τιμές συνεχίζουν να κατατρώγουν τα εισοδήματα των καταναλωτών, παρά τις ισχυρές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών.
Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό μέσες ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν κατά 3,6% τον Ιούνιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, η 15η συνεχόμενη μείωση και η μεγαλύτερη σε στοιχεία από το 2007, όπως έδειξαν ξεχωριστά στοιχεία την Τετάρτη. Αυτό έχει αρχίσει να επηρεάζει τις δαπάνες.
Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,4% τον Μάιο, η πρώτη μείωση φέτος.
Πηγή: Βloomberg