Διεθνή

Oι τελευταίες εξελίξεις παγκοσμίως στο μέτωπο του κοροναϊού

Πώς είναι η κατάσταση της πανδημίας μέχρι στιγμής στον κόσμο;

Parallaxi
oι-τελευταίες-εξελίξεις-παγκοσμίως-στ-628662
Parallaxi
Εικόνα: Unsplash

Από την πρώτη καταγραφή στα τέλη του περασμένου έτους στην Κίνα, ο κοροναϊός έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη και έχει κηρυχθεί κατάσταση πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, οι ανακρίβειες που παρατηρούνται στιςκαθημερινές καταγραφές σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος για ορισμένες χώρες.

Προφανώς, οι μεγαλύτερες χώρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως τα δημογραφικά προφίλ των χωρών. Δηλαδή, χώρες με αυξημένο αριθμό γηραιού πληθυσμού πλήττονται περισσότερο, καθώς η ασθένεια είναι πιο επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους.

Με στοιχεία από ρεπορτάζ της Guardian, στον παρακάτω συγκεντρωτικό πίνακα παρουσιάζονται συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 και θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ινδία, η Αμερική, η Βραζιλία και η Κολομβία βρίσκονται στην πιο δεινή κατάσταση, αντιμέτωπες με περισσότερα από 100.000 κρούσματα κατά το διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Πίνακας : The guardian

Βρετανία: Μείωση του επίσημου απολογισμού των θυμάτων

Κατά 5.377 μειώθηκε ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμώντας πλέον 41.329.

Η μείωση οφείλεται στο ότι η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε να προσμετρά ως θύματα του κορωνοϊού μόνο όσους πεθαίνουν εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση, κάτι που γίνεται από την αρχή της πανδημίας από τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις Σκωτίας και Ουαλίας.

Μέχρι τώρα η υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE), στα στοιχεία της οποίας βασίζεται ο κυβερνητικός απολογισμός, συνυπολογίζει στους νεκρούς της πανδημίας οποιονδήποτε είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, ακόμα και αν κατέληγε από άλλα αίτια σε χρόνο μεταγενέστερο των τεσσάρων εβδομάδων από τη διάγνωση.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε διατάξει επανεξέταση των στοιχείων χαρακτηρίζοντάς τα «παραπλανητικά».

Σημειώνεται ότι με βάση την καταμέτρηση από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), που ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση, ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό είναι πάνω από 56.800.

Η διαφορά οφείλεται στο ότι το ONS υπολογίζει κάθε θάνατο που αποδίδεται στην COVID-19 στο πιστοποιητικό θανάτου, ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί θετικό διαγνωστικό τεστ. Αντίθετα, η PHE προσμετρά μόνο θανάτους επιβεβαιωμένων φορέων του κορωνοϊού.

Νέα Ζηλανδία: Νέο κύμα κορονοϊου εν όψει των ερχόμενων προεδρικών εκλογών

Η Νέα Ζηλανδία αγωνίζεται να εντοπίσει την προέλευση του νέου κύματος κορονοϊού που αντιμετωπίζει η χώρα έπειτα από περισσότερους από τρεις μήνες που είχε καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία της COVID-19.

Σήμερα οι αρχές κατέγραψαν 14 νέα κρούσματα SARS-CoV-2. Από αυτά τα 13 είναι κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα και σχετίζονται με τα τέσσερα κρούσματα σε μια οικογένεια στο Όκλαντ που είχαν εντοπιστεί την Τρίτη, ενώ το τελευταίο αφορά έναν άνθρωπο που αφίχθη από το εξωτερικό, ο οποίος δεν έχει βγει από την καραντίνα μετά την άφιξή του στη χώρα. Με αυτά ανέρχεται σε συνολικά 36 ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη Νέα Ζηλανδία.

Η επανεμφάνιση της COVID-19 στη Νέα Ζηλανδία σημειώνεται μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στη χώρα, κάτι το οποίο αυξάνει τις πιέσεις προς την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν να θέσει το νέο ξέσπασμα κορονοϊού υπό έλεγχο ενώ αυξάνονται οι επικρίσεις.

Η Άρντερν επέβαλε εκ νέου καραντίνα στο Όκλαντ και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στην υπόλοιπη χώρα αμέσως μετά τον εντοπισμό αυτή την εβδομάδα τεσσάρων κρουσμάτων σε οικογένεια στην πόλη.

Η Άρντερν σημείωσε  ότι υπάρχει μια θετική ένδειξη και τα 13 νέα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα που καταγράφηκαν σήμερα συνδέονται με την οικογένεια στο Όκλαντ που προσεβλήθη από τον νέο κορονοϊό, μέσω είτε της εργασίας είτε ευρύτερων οικογενειακών δεσμών και πρόσθεσε ότι όλοι οι προσβληθέντες από SARS-CoV-2 έχουν μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις καραντίνας.

Η πρωθυπουργός δήλωσε ωστόσο ότι “η εμπειρία δείχνει πως τα πράγματα πρώτα θα χειροτερέψουν και μετά θα καλυτερεύσουν” και ότι κι άλλα κρούσματα είναι πιθανόν να καταγραφούν τις ερχόμενες μέρες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ουίνστον Πίτερς δήλωσε παράλληλα ότι υποψιάζεται πως αιτία του νέου ξεσπάσματος κορονοϊού αποτελεί παραβίαση της καραντίνας και ότι σύντομα αναμένεται να υπάρξει επιβεβαίωση αυτής της υποψίας.

Ο γενικός διευθυντής του συστήματος υγείας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ είχε εγείρει νωρίτερα χθες, Τετάρτη, την πιθανότητα ο ιός να έφτασε στην Νέα Ζηλανδία μέσω κάποιου φορτίου, καθώς ένα μέλος της οικογένειας που μολύνθηκε στο Όκλαντ εργάζεται σε κατάστημα με κατεψυγμένα που παίρνει κατεψυγμένα προϊόντα από το εξωτερικό.

Τα δέκα από τα νέα κρούσματα είναι είτε προσωπικό του καταστήματος κατεψυγμένων είτε μέλη των οικογενειών τους. Αυτό το διαχειρίζεται η μονάδα της Νέας Ζηλανδίας της Americold Realty Trust που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Σήμερα ο Μπλούμφιλντ δήλωσε ότι θεωρείται “μικρή η πιθανότητα” ο νέος κορονοϊός να εισήχθη στη χώρα μέσω κάποιου φορτίου, αλλά σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι θέλουν επισήμως να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αυτό. Η Κίνα έχει ανακοινώσει τον εντοπισμό του ιού στο περίβλημα κατεψυγμένων τροφίμων που συσκευάστηκαν στην νότια Αμερική.

Ορισμένοι εξέχοντες ειδικοί στον τομέα της υγείας δήλωσαν ωστόσο ότι είναι πιο πιθανό ο ιός να εξαπλωνόταν σιωπηλά στο Όκλαντ για εβδομάδες, παρά τις προσπάθειες της Άρντερν να τον εξαλείψει με μια αυστηρή καραντίνα πέντε εβδομάδων που είχε επιβάλει αρχικά.

Η Άρντερν δήλωσε ότι θα ανακοινώσει μια απόφαση όσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αφού πρώτα ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, αν τα μέτρα καραντίνας θα παραταθούν. Οι εκλογές στη χώρα θα πρέπει να έχουν διεξαχθεί ως τις 21 Νοεμβρίου, ενώ επικριτές επισημαίνουν τον οικονομικό αντίκτυπο ενός παρατεταμένου lockdown στη χώρα λόγω κορονοϊού.

Με 1.238 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22 θανάτους, η έκθεση της Νέας Ζηλανδίας στον νέο κορονοϊό εξακολουθεί να είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με αυτή άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Κίνα: Ίχνη του ιού σε κατεψυγμένες φτερούγες κοτόπουλου εισαγόμενου από Βραζιλία

Ίχνη του νέου κορονοϊού εντοπίστηκαν σε δείγμα από κατεψυγμένες φτερούγες κοτόπουλων από τη Βραζιλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της κινεζικής πόλης Shenzhen, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι μολυσμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες εξάρσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι κινεζικές αρχές πραγματοποίησαν ελέγχους σε δείγμα από την επιφάνεια που πήραν από τις  φτερούγες στο πλαίσιο των τακτικών δοκιμών που πραγματοποιούν από τον Ιούνιο σε εισαγόμενα τρόφιμα.

Σημειώνεται ότι χθες οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ίχνη του νέου κοροναϊού σε συσκευασίες γαρίδων από τον Ισημερινό.

Οι κινεζικές αρχές εντόπισαν και πραγματοποίησαν ελέγχους στους ανθρώπους που ενδεχομένως να ήρθαν σε επαφή με τα μολυσμένα τρόφιμα και όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Στην επαρχία Ανχούι, στην ανατολική Κίνα, οι δημοτικές αρχές της πόλης Ουχού ανακοίνωσαν εξάλλου σήμερα τον εντοπισμό του νέου κοροναϊού στις συσκευασίες γαρίδων που προέρχονταν από τον Ισημερινό. Τα πακέτα στα οποία εντοπίστηκε ο νέος κοροναϊός διατηρούνταν σε καταψύκτη εστιατορίου της πόλης.

Είναι η δεύτερη φορά από τις αρχές Ιουλίου που η Κίνα γνωστοποιεί την παρουσία SARS-CoV-2 σε συσκευασίες γαρίδων από τον Ισημερινό.

Τον Ιούνιο μια τεράστια αγορά στο Πεκίνο έκλεισε μετά την εμφάνιση εστίας της επιδημίας νέου κοροναϊού που αφορούσε εκατοντάδες ανθρώπους. Ίχνη νέου κοροναϊού είχαν εντοπιστεί εκεί σε σανίδα κοπής σολομού εισαγωγής.

Η COVID-19 είναι μια αναπνευστική νόσος και προς το παρόν τίποτε δεν αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων προϊόντων.

Εστίες μόλυνσης έχουν εμφανιστεί από τότε που άρχισε η πανδημία της COVID-19 σε σφαγεία σε διάφορες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ ή το Βέλγιο.

Φιλιππίνες: Ο Ντουτέρτε κάνει πίσω για το ρωσικό εμβόλιο

Οι Φιλιππίνες θα αρχίσουν τον Οκτώβριο δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα του ρωσικού εμβολίου κατά του κοροναϊού, όμως ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε δεν πρόκειται να εμβολιασθεί πριν το εν λόγω εμβόλιο κηρυχθεί ασφαλές, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ο Ντουτέρτε είχε προτείνει να χρησιμεύσει ως πειραματόζωο, λέγοντας πως έχει “μεγάλη εμπιστοσύνη” στο εμβόλιο αυτό, παρά τις αυξανόμενες επιφυλάξεις μεγάλου αριθμού διεθνών επιστημόνων.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου, ο Χάρι Ρόκε, δήλωσε πως ο Ντουτέρτε θα εμβολιασθεί το νωρίτερο την 1η Μαΐου, δηλαδή μερικές εβδομάδες μετά το τέλος της φάσης 3, του τελευταίου σταδίου των κλινικών δοκιμών πριν από την ομολογοποίηση.

Το εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το ρωσικό Κέντρο Ερευνών Γκαμαλέγια, πρόκειται να ομολογοποιηθεί τον Απρίλιο από το υπουργείο των Φιλιππίνων που είναι αρμόδιο για τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

“Την 1η Μαΐου, η ομάδα που είναι αρμόδια για την ασφάλεια του προέδρου μπορεί να του επιτρέψει (να κάνει το εμβόλιο), αφού θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες δοκιμές”, δήλωσε ο Ρόκε.

Η Μόσχα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως ανέπτυξε το “πρώτο” εμβόλιο κατά της Covid-19 διαβεβαιώνοντας πως προσφέρει “ανοσία διαρκείας” και ότι έχει μπει στην τελική φάση των δοκιμών, στις οποίες συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι.

Ο Ρόκε δήλωσε πως φιλιππινέζοι ειδικοί θα μελετήσουν τον ερχόμενο μήνα τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών των φάσεων 1 και 2 που διεξήχθησαν από τη Ρωσία, πριν αρχίσουν στις Φιλιππίνες οι δοκιμές της φάσης 3.

“Θα το κάνουμε ταυτόχρονα με τη Ρωσία”, διευκρίνισε ο Ρόκε.

Οι Φιλιππίνες αποδέχθηκαν την προσφορά της Ρωσίας να συμμετάσχουν στη φάση 3 των δοκιμών καθώς και στην παραγωγή του εμβολίου.

Βενεζουέλα: Δεκτική η χώρα στις κλινικές δοκιμές του νέου ρωσικού εμβολιού

Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου κατά του κοροναϊού και, εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, να το χρησιμοποιήσει και να το προωθήσει το στην τοπική αγορά, όπως δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο Ρώσος πρέσβης στη Βενεζουέλα Sergei Melik-Bagdasarov.

“Ακόμη και πριν από την έγκριση του Sputnik V (το όνομα του ρωσικού εμβολίου), λάβαμε μια προσφορά από τους εταίρους μας στη Βενεζουέλα για συμμετοχή στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου με την προοπτική για περαιτέρω εμβολιασμό του πληθυσμού”, δήλωσε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η Βενεζουέλα χαιρέτισε τα νέα σχετικά με την έγκριση του ρωσικού εμβολίου.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για την προμήθεια φαρμάκων και εμβολίου στη Βενεζουέλα, ανέφερε. “Δυστυχώς, τα μονομερή περιοριστικά μέτρα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο που εισήγαγαν οι ΗΠΑ και μερικά δυτικά κράτη εναντίον του Καράκας εμποδίζουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της θα έχουν όλα όσα χρειάζονται για την πανδημία”, πρόσθεσε.

“Ελπίζουμε να δούμε τη Βενεζουέλα μεταξύ των πρώτων κρατών όπου τα επιτεύγματα της ρωσικής ιατρικής θα αποδείξουν την αναμφισβήτητη αποτελεσματικότητά τους”, κατέληξε.

Ρωσία: 5.057 νέα κρούσματα- ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός παγκοσμίως

Η Ρωσία ανακοίνωσε 5.057 νέα κρούσματα του κοροναϊού σήμερα, εξέλιξη που ανεβάζει τον αριθμό των περιστατικών στη χώρα σε 907.758, ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων στον κόσμο.

Η ρωσική ομάδα δράσης για τον κοροναϊό ανακοίνωσε ότι 124 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, με τον επίσημο αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 15.384.

Ουκρανία

Η Ουκρανία κατέγραψε χθες αριθμό-ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού, με 1.592 νέα περιστατικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας και άμυνας.

Ο αριθμός των περιστατικών της Covid-19 αυξήθηκε απότομα στην Ουκρανία τους δύο τελευταίους μήνες καθώς οι αρχές χαλάρωσαν κάποιους περιορισμούς, επιτρέποντας σε καφέ και εκκλησίες να ξανανοίξουν και σε δημόσια μέσα μεταφοράς να ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγιά τους.

Ο υπουργός Υγείας Μαξίμ Στεπάνοφ προέτρεψε τους πολίτες να υπακούουν στα μέτρα που συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ.

“Θα επιμείνω στην αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων. Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη”, δήλωσε ο Στεπάνοφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 86.140 συμπεριλαμβανομένων 1.992 θανάτων και 46.216 περιπτώσεων ασθενών που ανάρρωσαν.

Ισπανία: Απαγόρευση καπνίσματος ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας

Η ισπανική περιοχή επιβάλλει την απαγόρευση του καπνίσματος για τον περιορισμό της εξάπλωσης ιών. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δρόμους και βεράντες εστιατορίων, όταν δεν μπορεί να διασφαλιστεί η κοινωνική απόσταση, τέθηκε σε ισχύ σήμερα στη βορειοδυτική περιοχή της Ισπανίας της Γαλικίας, με άλλες περιοχές να επιβάλλουν παρόμοιους περιορισμούς.

Σύμφωνα με νόμο που εγκρίθηκε από την περιφερειακή κυβέρνηση της Γαλικίας αργά την Τετάρτη, το κάπνισμα στο κοινό δεν επιτρέπεται εάν δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων.

Όταν ανακοίνωσε το μέτρο, ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Γαλικίας, Alberto Nunez Feijoo, δήλωσε ότι αρκετοί ειδικοί είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνησή του ότι «το κάπνισμα σε ταράτσες χωρίς την τήρηση της κοινωνικής απόστασης ή σε άλλα πολυσύχναστα μέρη δημιουργεί υψηλό κίνδυνο μόλυνσης».

Γερμανία: Ετοιμάζεται εμβόλιο κατά του Covid-19

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι αναμένει ότι θα υπάρχει ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 τους ερχόμενους μήνες και σίγουρα τον επόμενο χρόνο.

“Είμαι αισιόδοξος ότι τους επόμενους μήνες και σίγουρα το ερχόμενο έτος θα μπορέσει να υπάρξει ένα εμβόλιο”, σημείωσε.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις εκτιμήσεις του Γερμανού Υπουργού Υγείας:

Γερμανός υπ. Υγείας: Θα υπάρξει εμβόλιο τους επόμενους μήνες

Η Γερμανία ανέφερε 1.445 νέες μολύνσεις κοροναϊού σε 24 ώρες, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Μαΐου, σύμφωνα με το δημόσιο ινστιτούτο υγείας Robert Koch Institute,

«Αυτή η τάση είναι ανησυχητική. Πρέπει απολύτως να αποφύγουμε την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης» όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ινστιτούτου υγείας.  Οι πολιτείες της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στα δυτικά και το Αμβούργο στα βόρεια, παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αυξήσεις. Υπάρχουν φόβοι ότι η ημερήσια αύξηση που σημειώθηκε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, θα είναι σύντομα υπερβολική για τις υγειονομικές αρχές.

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, η Γερμανία ανέφερε περίπου 6.000 νέες περιπτώσεις την ημέρα. Ο Jens Spahn, υπουργός Υγείας, σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση του ποσοστού μόλυνσης μεταξύ των νεότερων ατόμων.

« Ο μέσος όρος ηλικίας των μολυσμένων είναι τώρα 34 ετών η χαμηλότερη μέση ηλικία από την έναρξη της πανδημίας» δήλωσε ο Spahn. Είπε ότι η εξέλιξη ήταν ανησυχητική, διότι θα μπορούσε να δείξει την εξάπλωση της ασθένειας στον ευρύτερο πληθυσμό. Στα τέλη Απριλίου η μέση ηλικία των μολυσμένων ήταν 50.

Φινλανδία: Η υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε τη νέα σύσταση των κανονισμών δημόσιας υγείας για χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλες καταστάσεις όπου δεν είναι δυνατή η κοινωνική απόσταση, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μαρίν.

Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν 41 νέες περιπτώσεις Covid-19 την Πέμπτη, ένα καθημερινό ρεκόρ από τα τέλη Μαΐου, φθάνοντας το σύνολο σε 7.683 από την αρχή της πανδημίας.

Πριν από την Πέμπτη, η Φινλανδία δεν είχε συστήσει επίσημα τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Ιταλία: Σε καραντίνα οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες της Ευρώπης

Περιφέρειες της Ιταλίας θα θέτουν σε καραντίνα τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της διάδοσης του κοροναϊού.

Η καραντίνα είναι πλέον υποχρεωτική στις περιφέρειες της Απουλίας (νότια) και της Καμπανίας (νότια) για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Μάλτα.

Την ίδια ώρα η κεντρική κυβέρνηση της Ιταλίας ετοιμάζει νέα μέτρα για να αποφύγει την αναζωπύρωση του ιού που σημειώνεται σε ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ισπανία.

Ινδονησία: Η έναρξη της λειτουργίας των σχολείων 

Η κίνηση της Ινδονησίας να ανοίξει εκ νέου σχολεία σε ορισμένες περιοχές κινδυνεύει να δημιουργήσει νέες εστίες μόλυνσης κοροναϊού, με τουλάχιστον 180 μαθητές και καθηγητές φορείς από τον Ιούλιο, ανέφερε μια ομοσπονδία εκπαιδευτικών.

Η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου επέτρεψε στα σχολεία να ανοίξουν ξανά  σε «κίτρινες» και «πράσινες» ζώνες, με λιγότερα αναφερόμενα κρούσματα, οι οποίες εκπροσωπούν συνολικά το 43% του μαθητικού πληθυσμού, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Οι γονείς, ωστόσο, έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν να μην στείλουν τα παιδιά του σχολείο σε αυτές τις περιοχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Ινδονησία προειδοποίησε ότι η επιστροφή στα σχολεία «κινδυνεύει να επιδεινώσει την τοπική μετάδοση, επιβαρύνοντας περισσότερο τις περιορισμένες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και το προσωπικό υγείας και η απόφαση αυτή μακροπρόθεσμα θα επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη».

Βιετνάμ: 25 νέα κρούσματα και 3 θάνατοι σήμερα

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανέφερε 25 περισσότερες λοιμώξεις κοροναϊού και τρεις επιπλέον θανάτους την Πέμπτη, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας σε 905, με 20 θανάτους.

Περισσότερες από 430 από τις συνολικές περιπτώσεις συνδέονται με την κεντρική πόλη Danang, όπου η νέα επιδημία ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου μήνα. Το υπουργείο δήλωσε ότι 133.340 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 5.361 σε νοσοκομεία, 25.043 σε κεντρικά κέντρα καραντίνας και τα υπόλοιπα στο σπίτι.

Γαλλία: Το εμβληματικό καφέ Sénéquier του Σεν-Τροπέ έκλεισε έπειτα από δύο κρούσματα κοροναϊού

Το εμβληματικό καφέ Sénéquier του Σεν-Τροπέ, στη νότια Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα πως κλείνει για δύο εβδομάδες εξαιτίας δύο κρουσμάτων της Covid-19 μεταξύ των εργαζομένων του.

Το Σενεκιέ κλείνει αφού τις τελευταίες ημέρες είχαν κλείσει και άλλα καταστήματα σ’ αυτό το φημισμένο θέρετρο της Κυανής Ακτής.

Η διακοπή της λειτουργίας του λαμβάνει χώρα “έπειτα από εσωτερική απόφαση, για λόγους προφύλαξης και για να προστατευθούν το προσωπικό του και οι πελάτες του μετά την ανακάλυψη δύο κρουσμάτων της Covid”, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το café Sénéquier, από τα τραπεζάκια του οποίου έχουν παρελάσει στο πέρασμα των ετών πολυάριθμοι καλλιτέχνες.

Εκπρόσωπος του καταστήματος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τα δύο κρούσματα “απομονώθηκαν”.

“Για τη διεύθυνση, είναι σημαντικό να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να προστατεύσουμε και να ελέγξουμε το σύνολο των ομάδων ώστε να επιτραπεί η επαναλειτουργία με τη μεγαλύτερη ασφάλεια”, σημειώνει ακόμη το Sénéquier.

Το café Sénéquier βρίσκεται στο λιμάνι του Σεν-Τροπέ και αποτελεί ένα προνομιούχο σημείο για να παρατηρεί κανείς τα γιοτ του παγκόσμιου τζετ-σετ που είναι αγκυροβολημένα μπροστά του. Μέχρι και χθες υποδεχόταν δεκάδες πελάτες που κάθονταν στις περίφημες κόκκινες καρέκλες και τραπεζάκια του.

Η Μπριζίτ Μπαρντό το έκανε διάσημο στα μέσα των χρόνων του 1950 καθώς καθόταν τακτικά σ’ αυτό στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα”. Οι ζωγράφοι Ματίς και Πικάσο και πιο πρόσφατα ο μόδιστρος της υψηλής ραπτικής Καρλ Λάγκερφελντ, το μανεκέν Κέιτ Μος, η τραγουδίστρια Βανέσα Παραντί, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ είχαν θεαθεί στο café Sénéquier συμβάλλοντας χρόνο με τον χρόνο στην εδραίωση της φήμης του.

Δύο άλλα καταστήματα στην καρδιά του Σεν-Τροπέ έχουν κλείσει εδώ και μερικές ημέρες για τους ίδιους λόγους.

Μπροστά στη συρροή τουριστών και την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, η μάσκα είναι από το Σάββατο υποχρεωτική για έναν μήνα στο κέντρο, το λιμάνι και το κάστρο του Σεν-Τροπέ.

Κύπρος: 14 νέα κρούσματα κορονοϊού

Δεκατέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης το Υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Τα περιστατικά προέρχονται από σύνολο 3.387 εργαστηριακών διαγνώσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι τα 8 από αυτά προέκυψαν από 631 δείγματα στο πλαίσιο του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 10.000 ατόμων. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 1.305.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρεις ασθενείς, εκ των οποίων ο ένας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων στο Ιράκ με 3.841 σε μια μέρα

Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 3.841 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό σε διάστημα 24 ωρών, ένα ρεκόρ μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος Covid-19 στη χώρα τον Φεβρουάριο.

Με τα νέα κρούσματα, το σύνολο των μολύνσεων στο Ιράκ ανέρχεται σε 164.277, εκ των οποίων 5.641 νεκροί και 117.208 αποθεραπευθέντες, βάσει των επίσημων στοιχείων που δίνει καθημερινά το υπουργείο. Το Ιράκ είναι μία από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία χώρες της Μέσης Ανατολής, όμως παραμένει πολύ πίσω από το γειτονικό του Ιράν με περισσότερα από 300.000 κρούσματα και 18.000 νεκρούς.

Ελβετία-ΠΟΥ: “Δεν υπάρχουν αποδείξεις” ότι ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται από τα τρόφιμα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποβάθμισε σήμερα τον κίνδυνο διάδοσης του νέου κορονοϊού από τις συσκευασίες τροφίμων, καλώντας τους πολίτες να μην φοβούνται ότι ο ιός θα μπει στην τροφική αλυσίδα.

«Ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται τα τρόφιμα, τις συσκευασίες τροφίμων ή τις παραδόσεις τροφίμων», είπε ο επικεφαλής του προγράμματος επειγόντων του ΠΟΥΕ, Δρ Μάικ Ράιαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η τροφική αλυσίδα συμμετέχει στη διάδοση του ιού», πρόσθεσε.

Ισπανία: Σε 2.935 ανέρχεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε διάστημα 24 ωρών

Η Ισπανία κατέγραψε 2.935 νέες μολύνσεις σήμερα, ο υψηλότερος αριθμός μετά τη λήξη του lockdown που επέβαλε η χώρα και μεγαλύτερος από τα 1.690 που καταγράφηκαν χθες, αν και αξιωματούχοι επιμένουν ότι η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης, η οποία δεν έδωσε χθες στοιχεία λόγω τεχνικών δυσκολιών, έχει το προβάδισμα με 842 νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών, ενώ ακολουθεί η Χώρα των Βάσκων με 545 κρούσματα.

«Ο αριθμός των γνωστών κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται στην Ισπανία, όμως είναι μια ελαφριά αύξηση που επιτρέπει την εφαρμογή μέτρων ελέγχου», είπε σε δημοσιογράφους ο συντονιστής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων Φερνάντο Σιμόν, επισημαίνοντας πως οι τοπικές αναζωπυρώσεις δεν ισοδυναμούν με ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων που πολλοί αναμένουν το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα.

Με τα νέα στοιχεία, το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 337.334 στη χώρα. Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε επίσης ότι 70 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 7 ημέρες, με το σύνολο των θανάτων από επιπτώσεις της νόσου Covid-19 να βρίσκεται στους 28.605.

Γαλλία: Σε υψηλό 4 μηνών ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα πάνω από 2.500 νέα κρούσματα COVID-19 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, επίπεδα που καταγράφονταν στα μέσα Απριλίου, όταν η χώρα βρισκόταν σε lockdown.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω της ασθένειας συνεχίζει να καταγράφει πτώση, έχοντας μειωθεί κάτω των 5000 για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου, χθες Τετάρτη.

Ειδικοί λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή περισσότεροι νέοι μολύνονται, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσοκομειακή φροντίδα.

Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται τώρα στα 209.365.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 17 σήμερα, στους 30.388.

Πηγή: ΑΠΕ, The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα