Ουκρανία: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 28 τραυματίες από ρουκέτα σε κτίριο
Οι επιχειρήσεις των διασωστών συνεχίζονται - όλες οι εξελίξεις
Ρωσική ρουκέτα έπληξε σήμερα κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στη πόλη Μικολάγιφ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 9 άνθρωποι και να τραυματιστούν 28.
Διασώστες ανέσυραν 18 από τους τραυματίες από τα συντρίμμια. Οι επιχειρήσεις των διασωστών συνεχίζονται, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία άμεσης βοήθειας.
Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε από τον τοπικό κυβερνήτη Βιτάλι Κιμ εικονίζει μια μεγάλη τρύπα στο πλευρό του κτιρίου. Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα κατευθύνονται στο κτίριο, η περιοχή του οποίου έχει αποκλειστεί.
«Κατέστρεψαν το μισό κτίριο», είπε ο Κιμ.
Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι το πλήγμα έχει ένα θετικό στοιχείο – δείχνει ότι η Ρωσία έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να καταλάβει την πόλη.
Ο Κιμ υποστήριξε ότι το πλήγμα υποδηλώνει ότι η Ρωσία εγκαταλείπει την προσπάθεια να καταλάβει την πόλη.
«Σύμφωνα με τις έρευνες (…), οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση» εναντίον αυτού του κτιρίου, «αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί 9 νεκροί και 28 τραυματίες», ανακοίνωσε η Ιρένα Βενεντίκτοβα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι λίγες ώρες νωρίτερα είχε δώσει απολογισμό 7 νεκρών και 22 τραυματιών.
Κανένας στρατιωτικός στόχος δεν στοχοποιήθηκε, «οι κάτοικοι του Μικολάγιφ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. Και παρά το γεγονός αυτό, όπως όλοι οι Ουκρανοί, έγιναν στόχος ρωσικών στρατιωτών», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο κοινοβούλιο της Δανίας.
Μετά από πολλές ημέρες στρατιωτικής ανάπαυλας, η ρωσική επίθεση σήμερα το πρωί αιφνιδίασε τον πληθυσμό αυτής της πόλης μισού εκατομμυρίου κατοίκων εν καιρό ειρήνης, η οποία βρίσκεται πάνω τον δρόμο που οδηγεί στην Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, στο Νότο.
Η γραμμή του μετώπου στην περιοχή έχει μετατοπιστεί πρόσφατα νοτιοανατολικά από το Μικολάγιφ, γύρω από τη Χερσώνα, τη μόνη μεγάλη πόλη που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει πλήρως από την έναρξη της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, που είναι τώρα στόχος μιας ουκρανικής αντεπίθεσης.
Ο Πούτιν ζητά να καταθέσουν οι Ουκρανοί τα όπλα για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους στη Μαριούπολη
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να παραδοθούν ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που βρίσκονται εκεί.
«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και την απόφαση της Ρωσίας να απαιτήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το αέριο με το οποίο εφοδιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Δυτικός αξιωματούχος εκτιμά ότι η Ρωσία «προσπαθεί να κερδίσει χρόνο» με τις ειρηνευτικές συνομιλίες
Η Ρωσία δεν έχει δείξει ακόμη ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως τακτική για να κερδίσει χρόνο, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο, δηλώσεις του οποίου μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, χωρίς να τον κατονομάζει.
Ο ίδιος αξιωματούχος εκφράζει την ελπίδα ότι μια συμφωνία για εκεχειρία θα μπορούσε να επιτευχθεί τελικά.
«Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, τίποτα από όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν μας έχει δείξει ότι ο πρόεδρος Πούτιν και οι εταίροι του αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα όλο αυτό. Μοιάζει περισσότερο με άσκηση τακτικής για να κερδίσει χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, συμπλήρωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «ωστόσο ο καλύτερος τρόπος για να σημειωθεί πρόοδος εν ευθέτω χρόνω».
«Ελπίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα γίνουν με σοβαρό τρόπο και θα οδηγήσουν σε εκεχειρία… Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι σοβαρές ακόμη. Ωστόσο, θέλουμε να δούμε μια εκεχειρία που θα προκύψει τελικά από τη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι ηγέτες της πενταμερούς συμφώνησαν να συνεργαστούν για να περιορίσουν την εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες
Οι ηγέτες της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση της αποφασιστικότητας των Δυτικών χωρών απέναντι στη Ρωσία, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
«Οι ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη να συνεργαστούν ώστε να αναδιαμορφώσουν τη διεθνή ενεργειακή αρχιτεκτονική και να περιορίσουν την εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει χαλάρωση της αποφασιστικότητας της Δύσης μέχρι να τερματιστεί η φρίκη στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Ουκρανία: Μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη δεν είναι δυνατή «σε αυτή τη φάση», ανακοινώνει το Ελιζέ
Μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη δεν είναι δυνατή «σε αυτή τη φάση», ανακοινώνει το Ελιζέ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ρώσου ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ουκρανία: «Τι κάνει το ΝΑΤΟ;»: Η ανυπομονησία Ζελένσκι μεγαλώνει, με κίνδυνο να περιπλέξει την ενότητα και την αλληλεγγύη της Δύσης προς την Ουκρανία
«Τι κάνει το ΝΑΤΟ; Διοικείται από τη Ρωσία;»: Κάθε φορά που μιλά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίζεται ολοένα πιο ανυπόμονος με τους Δυτικούς, με κίνδυνο να θολώσει το μήνυμά τους για ενότητα και αλληλεγγύη προς τους Ουκρανούς.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος ζητούσε συνεχώς τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί ουκρανικών πόλεων και υποδομών και να αντιστραφεί η πορεία του πολέμου.
Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει μετατραπεί σε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης, ζητά επίσης περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών, πέρα από τους χιλιάδες αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους που έχουν ήδη παραδώσει οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Έχετε τουλάχιστον 20.000 άρματα μάχης (…) Η Ουκρανία ζήτησε το 1% όλων των αρμάτων μάχης σας! Δώστε τα μας ή πουλήστε τα μας!», είπε στις 24 Μαρτίου.
Οι χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αρνούνται πεισματικά να δεσμευτούν για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, κάτι που θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Το ίδιο κάνουν επίσης για την παράδοση αεροπλάνων ή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. «Σήμερα, κανείς δεν ξεπερνά αυτό το όριο γιατί είναι προφανές ότι χαρακτηρίζει μια εμπόλεμη συμμαχία χωρών ενάντια σε έναν κοινό εχθρό», συνόψισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Φόβος της Ρωσίας»
Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ένας από τους λίγους δυτικούς ηγέτες που εξακολουθεί να μιλάει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να προσφέρει τη μεσολάβησή του για την επίλυση του πολέμου, παράλληλα με τον Ζελένσκι.
Αν το Παρίσι παραμείνει διακριτικό ως προς τη στρατιωτική του βοήθεια στο Κίεβο – για να μην δώσει, όπως λέει, πληροφορίες εκμεταλλεύσιμες από τους Ρώσους – η Γαλλία έχει παραδώσει επίσης αντιαρματικούς πυραύλους στο Κίεβο, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde.
Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε σκληρά λόγια να πει στον Γάλλο ομόλογό του σε συνέντευξή του στον Economist αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Μακρόν «φοβάται τη Ρωσία», είπε, μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου. «Για να είμαι ειλικρινής, ο (Μπόρις) Τζόνσον βοηθά περισσότερο», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια αυτών των δηλώσεων η γαλλική προεδρία θεώρησε σκόπιμο να υπενθυμίσει ότι όλοι οι Δυτικοί, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών, κρατούν την ίδια στάση, δηλαδή «να παρέχουν αμυντικά και φονικά όπλα», αλλά με «κόκκινη γραμμή» τη μη συμμαχία.
Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος Ζελένσκι ξεχώρισε επίσης τη Γερμανία ως μία από τις χώρες για τις οποίες «θα ήταν καλύτερα ο πόλεμος να τελειώσει γρήγορα, γιατί η Ρωσία είναι μια μεγάλη αγορά για αυτούς και η οικονομία τους υποφέρει».
Η ανυπομονησία Ζελένσκι μπορεί να τροφοδοτήσει διαιρέσεις στην Ευρώπη
Ούτε ο Βίκτορ Ορμπάν, που φημίζεται για τη φιλορωσική στάση του, δεν γλιτώνει από τις φραστικές επιθέσεις του Ζελένσκι, ακόμη κι αν ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει στηρίξει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Πρέπει να αποφασίσεις μια και καλή με ποια πλευρά είσαι!», του είπε.
Για την Ιζαμπέλ Βιράτ Μασόν, ειδικό στην πολιτική επικοινωνία στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) στο Παρίσι, σε αυτήν την κρίση, «όλοι αντισταθμίζουν με σκληρά λόγια και εκφράσεις, την απουσία με έναν ορισμένο τρόπο» των αποτελεσμάτων.
«Πρέπει να πάτε πολύ μακριά (σ.σ. στη σύλληψη) για να είστε αξιόπιστοι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αλλά ο κίνδυνος είναι επίσης να πάμε «υπερβολικά» και να «απαξιώσουμε», προειδοποιεί.
Προς το παρόν, ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος διατηρεί ένα βασικό πλεονέκτημα όσον αφορά την εικόνα του. «Θυμώνει γιατί διαπιστώνει ότι τα πράγματα δεν πάνε αρκετά γρήγορα. Έκανε όμως την επιλογή να μείνει στο Κίεβο, είναι εκεί, αντιστέκεται. Όλα τα άλλα είναι θετικά από αυτήν τη θεμελιώδη ενέργεια», προσθέτει η ίδια.
Οι δηλώσεις του θέτουν τον κίνδυνο επίσης να τροφοδοτήσουν διαιρέσεις που εξακολουθούν να απειλούν να επανεμφανιστούν στην Ευρώπη, παρόλο που η ΕΕ έχει καταφέρει να επιδείξει υποδειγματική ενότητα μετά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Στην Ανατολική Ευρώπη, για τη Γερμανία και τη Γαλλία εξακολουθούν να υπάρχουν υπόνοιες ότι θέλουν «αποκλιμάκωση με οποιοδήποτε τίμημα» με τη Μόσχα, υπογραμμίζει ο Βότσιεχ Λορένζ, αναλυτής στο Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (PISM) στη Βαρσοβία.
«Όταν ορίζεις κόκκινες γραμμές, δίνεις στον αντίπαλο περιθώριο να κάνει αυτό που θέλει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να εξατμιστεί η ευρωπαϊκή ενότητα όταν η Ρωσία δείξει έτοιμη να διαπραγματευτεί», προβλέπει.