Πλησιάζουμε… ζούμε μαζί: Μία εκστρατεία δίνει βήμα σε πρόσφυγες να μοιραστούν την ιστορία τους
Νέα εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με ιστορίες ανθρώπων που ήρθαν κοντά και γνώρισαν καλύτερα ο ένας τον άλλον.
«Οικογένεια δεν είναι μόνο οι συγγενείς εξ’ αίματος, είναι και οι άνθρωποι που επιλέγουμε εμείς στη ζωή μας. Άνθρωποι που με το που τους γνωρίσουμε τους νιώθουμε πολύ κοντά μας. Έτσι και με τον Keita, είναι ο αδερφός που ποτέ δεν είχα και πάντα ήθελα να έχω.» Και ας γίνεται συχνά ο «εκνευριστικός αδερφός» που δεν παραλείπει να τη διορθώνει για τα λάθη της στα ελληνικά: «Μαρία, στη μια το μεσημέρι είναι το σωστό, όχι στις μια», συνηθίζει να της επισημαίνει, αναφέρει η Μαρία μιλώντας για την ιστορία της με τον Keita στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η Μαρία και ο Keita και πολλοί ακόμα μοιράστηκαν την ιστορία τους, τον τρόπο που γνωρίστηκαν και πώς στάθηκε ο ένας στον άλλο κατά την διάρκεια της ένταξης του σε μία νέα χώρα. Για τον Keita τον πρώτο καρό στην Ελλάδα, χρειάστηκε να μείνει σε ένα μικρό σπίτι με άλλα 17 άτομα μέχρι να βρεθεί ένα υποστηρικτικό δίκτυο και να μεταφερθεί σε έναν ξενώνα για ασυνόδευτα παιδιά στην Αθήνα. Πλέον εργάζεται στηρίζοντας ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες «Ήμουν αυτός που πήγαινε και ζητούσε βοήθεια κάποτε. Σήμερα βοηθάω εγώ παιδιά που έχουν βιώσει τις ίδιες δυσκολίες με μένα. Είναι μεγάλη τιμή για μένα αυτή η ευκαιρία».
«Πλησιάζουμε- Ζούμε μαζί»
«ΠλησιάΖουμε – Ζούμε Μαζί» είναι ο τίτλος της νέας εκστρατείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που στοχεύει στην προβολή ιστοριών ανθρώπων που γνωρίστηκαν στην Ελλάδα και ακολούθησαν μαζί το μονοπάτι της ένταξης. Η ιστοσελίδα ήδη φιλοξενεί αρκετές ιστορίες όπως της Μαρίας και του Keita, όμως στόχος της είναι να φιλοξενήσει ακόμα περισσότερες. Αναγνώστες και το κοινό μπορούν να μοιραστούν τα δικά τους βιώματα με την Ύπατη Αρμοστεία.
«Σε μια περίοδο που η Ευρώπη βιώνει μια από τις ταχύτερα εξελισσόμενες προσφυγικές κρίσεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, σε μια συγκυρία που μας υπενθυμίζει με τραγικό τρόπο τι σημαίνει να χάνει κανείς τα πάντα από τη μια στιγμή στην άλλη, η εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας ‘ΠλησιάΖουμε’ δίνει βήμα στις φωνές των ανθρώπων που, ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία και φύλο, πορεύονται μαζί, με οδηγό της κοινής τους ζωής την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια», αναφέρει η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Η εκστρατεία επιθυμεί να αναδείξει τις κοινές ανάγκες και αξίες που μοιραζόμαστε οι άνθρωποι, όταν πλησιάζουμε και γνωρίζουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Πόσα κερδίζουμε όλοι μας όταν οι κοινωνίες είναι πραγματικά συμπεριληπτικές και επενδύουν στην ένταξη ανθρώπων που προσπαθούν να χτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα.
Η ιστορία της Alia και του Διονύση
Η Αlia είναι μία νεαρή μαθήτρια και αθλήτρια που αγωνίζεται καθημερινά για να πετύχει τους στόχους της. «Η Ελλάδα είναι η δεύτερή μου χώρα, έχω γεννηθεί εδώ» μας λέει, ενώ η οικογένειά της κατάγεται από τη Συρία. Η νέα κοπέλα έχει ήδη καταφέρει να γράψει τη δική της ιστορία με τη συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι του 2021. Ήταν η πρώτη γυναίκα αθλήτρια που αγωνίστηκε με την Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, με τη στήριξη των προγραμμάτων της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.
Η Alia γνωρίστηκε με τον Διονύση πριν πέντε χρόνια και έκτοτε προπονούνται μαζί, όπως αναφέρει την έχει βοηθήσει να είναι πιο δυνατή. Η νεαρή αθλήτρια αρχικά ασχολήθηκε με το ποδήλατο, όμως το άθλημα της κορίνας την «κέρδισε». Το 2020 κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ της, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου πήρε την όγδοη θέση στην κατηγορία της.
Η Alia με τη στήριξη του προπονητή της Διονύση και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, συνεχίζει την προσπάθειά της, με στόχο τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024.
Μοιραστείτε και εσείς τις ιστορίες του Reza και της Ειρήνης, του Chalil και του Σταύρου, του Morty και της Έλενας, της Alia και του Διονύση, της κυρίας Μαρίας με τη Maria, του Boye και της Ελίνας, του Ali και της Ζανέτ, του Keita και της Μαρίας, του μικρού Farhad και του Δημήτρη, αλλά και τις δικές σας ιστορίες συνύπαρξης και φιλίας μέσα από τη σελίδα www.PlisiaZoume.gr και χρησιμοποιώντας το hashtag #plisiaZoume.
*Διαβάστε περισσότερα για την εκστρατεία και περισσότερες ιστορίες ένταξης ΕΔΩ