Politico – Λίστα των «28»: Στην κατηγορία των «ταραξιών» ο Μητσοτάκης – Ποιοι άλλοι
Παρομοιάζει τη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ευρώπη με «αμαυρωμένη ασπίδα», κατατάσσοντάς τον στη λίστα με όσους διαταράσσουν στη Γηραιά Ήπειρο
Το Politico δημοσίευσε μια λίστα με τους «28», στην οποία περιλαμβάνει σε περίοπτη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η λίστα χωρίζεται σε τρεις 9μελείς κατηγορίες: σ’ αυτούς που δρουν (doers), σ’ αυτούς που ονειροπολούν (dreamers) και σ’ αυτούς που διαταράσσουν (disrupters) – όπου κατατάσσεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Μάλιστα, το Politico παρομοιάζει τη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη με «αμαυρωμένη ασπίδα» (The tarnished shield), κατατάσσοντάς τον στη λίστα με όσους διαταράσσουν στη Γηραιά Ήπειρο: Για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο, την υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Οι τρεις κατηγορίες της λίστας
Πρώτος στην «τάξη του 2023», όπως ήταν αναμενόμενο, αναδεικνύεται ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Και στη συνέχεια
Στους δρώντες, μετά τον Ουκρανό πρόεδρο, βρίσκουμε την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, τον Τούρκο πρόεδρο Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτηρίζεται «το άγριο χαρτί» ή αλλιώς ατίθασο άτι, την Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας, τον επικεφαλής της Κομισιόν για το εμπόριο Ντενί Ραντονέ, την ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, την αν. εκτελεστική διευθύντρια της Frontex Αΐγια Καλνάγια και τον επικεφαλής του γραφείου της προέδρου της Κομισιόν Μπγιορν Ζάιμπερτ.
Πρώτη ανάμεσα στους ονειροπόλους της Ευρώπης κατατάσσεται η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν και ακολουθούν: η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζιον, ο Ταϊβανέζος διπλωμάτης Έρικ Χουάνγκ, επικεφαλής του «γραφείου» της Ταϊβάν στη Λιθουανία, η Πράσινη υπουργός Μεταφορών του Βελγίου Έλκε Βαν ντεν Μπραντ, ο αφρικανικής καταγωγής Γάλλος υπουργός Παιδείας Παπ Εντιαγέ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, η Ολλανδή ακτιβίστρια για το κλίμα Σιέτα φαν Καϊμπέμα και ο… Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στην τρίτη λίστα, με τους άτακτους που διαταράσσουν την Ευρώπη, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συγκαταλέγονται: η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο επικεφαλής των Βρετανών Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο ηγέτης του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis Κάρλος Ταβάρες, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Η αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Όπως αναφέρει το Politico για τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φίμωση του τύπου, σκάνδαλα κατασκοπείας. Φαίνεται πως πρόκειται για μέρος της κληρονομιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη, του κεντροδεξιού απόφοιτου του Χάρβαρντ και γιου πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος είχε πλασαριστεί ως μετριοπαθής και ηγέτης αουτσάιντερ παρά την καταγωγή του.
Η Ουάσιγκτον τον λατρεύει. Η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα για την άμυνα ως μερίδιο του ΑΕΠ απ’ ό,τι ακόμη και οι ίδιες οι ΗΠΑ. Ο 54χρονος Μητσοτάκης, επικριτικός προς τη Μόσχα και έχοντας στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Στον τομέα των δικαιωμάτων, ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν μπόρεσαν να τον κάνουν να σταματήσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα διεθνή ύδατα, όπως ισχυρίζονται οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντίθετα, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επαίνεσε την Ελλάδα για τις προσπάθειες να ενισχύσει τα σύνορά της, αποκαλώντας την ως «ασπίδα» της Ευρώπης.
Εν τω μεταξύ, οι επιδόσεις της κυβέρνησης για την ελευθερία του τύπου συνεχίζουν να καταβυθίζονται και η ετήσια έκθεση της ΕΕ για το κράτος δικαίου απηχούσε ανησυχίες, που εκφράστηκαν από διάφορες ομάδες για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης, περί αυξημένης βίας κατά δημοσιογράφων και επιλεκτικής χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης από το κράτος.
Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του επόμενου έτους, ο Μητσοτάκης επιθυμεί να πάρει αποστάσεις από κατηγορίες, τις οποίες έχει επανειλημμένα αρνηθεί, ότι η κυβέρνησή του κατασκόπευε παρανόμως πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους που του ασκούσαν κριτική. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το σκάνδαλο κατασκοπείας δεν έχει βλάψει πολύ τον Μητσοτάκη και ότι το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, εξακολουθεί να διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι όλων των άλλων.
Με απίθανο πια έναν συνασπισμό Δεξιάς-Αριστεράς, ειδικοί προβλέπουν ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί ακόμη πιο δεξιά. Και ότι οι φωνές που μιλούν για κράτος δικαίου στην Ελλάδα θα γίνουν ακόμα πιο δυνατές».