Ρωσικοί πύραυλοι ισοπέδωσαν σπίτια στο Χάρκοβο

Δήμαρχος Ιρπίν: Η πόλη μας απελευθερώθηκε

Parallaxi
ρωσικοί-πύραυλοι-ισοπέδωσαν-σπίτια-σ-900411
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Ρωσικοί πύραυλοι βομβαρδίζουν περιοχές στα περίχωρα του Χάρκοβου, ισοπεδώνοντας σπίτια.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν χθες πυραυλικό πλήγμα στην πόλη Λιουμποτίν στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβου.

Η εισαγγελία του Χάρκοβου αναφέρει στο Telegram ότι από την επίθεση τραυματίστηκαν επτά άνθρωποι. Οι αρχές ανέσυραν τη σορό ενός ατόμου από τα ερείπια.

Οι άνθρωποι του δήμου, καθώς και πολίτες, καθάρισαν όσο μπορούσαν σήμερα το πρωί την πόλη από τα συντρίμμια.

Παράλληλα, στο Ιρπίν λέγεται πως οι Ρώσοι πριν αποχωρήσουν, μετά τη νίκη των Ουκρανών, τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία νάρκες. Οι ουκρανικές δυνάμεις ερευνούν το στοιχείο αυτό, ενώ η είσοδος στην πόλη δεν επιτρέπεται.

Ρωσικά πλήγματα χτύπησαν διοικητικό κτήριο στο Νικολάεφ, ενώ στο Χάρκοβο ισοπέδωσαν σπίτια.

Ο επικεφαλής του Νικολάεφ Βιτάλι Κιμ είπε ότι το χτύπημα έγινε σε ένα κτήριο στο οποίο υπήρχαν άνθρωποι μέσα.

Το πρωί της Τρίτης, το κέντρο του Νικολάεφ δέχθηκε αεροπορική επιδρομή.

Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση διάσωσης.

Δήμαρχος Ιρπίν: Η πόλη μας απελευθερώθηκε

Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο και ενός μικρού χωριού στα περίχωρα του Χαρκόβου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο και ενός μικρού χωριού στα ανατολικά περίχωρα του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, διαπίστωσε σήμερα ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις εκκαθάρισης στα σπίτια που καταστράφηκαν στο Μάλα Ρόγκαν, ένα μικρό χωριό σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρκόβου, απ’ όπου εκδίωξαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι σοροί δύο Ρώσων στρατιωτών κείτονταν σε ένα σοκάκι του χωριού, μεγάλο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί από τις μάχες. Τουλάχιστον άλλες δύο σοροί ρίχτηκαν σε πηγάδια.

«Υπάρχουν πτώματα Ρώσων λίγο πολύ παντού», περιέγραψε στο AFP ένας Ουκρανός στρατιωτικός, που υπολογίζει τις ρωσικές απώλειες σε τουλάχιστον 25 στρατιώτες.

Ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, που είχαν σταθμεύσει στις αυλές των σπιτιών, καταστράφηκαν επίσης από τις μάχες.

Η επίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου διεξήχθη στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όμως οι επιχειρήσεις για την προστασία και ασφάλεια του χωριού διαρκούν κάποιες ημέρες, με τους Ρώσους στρατιώτες να κρύβονται σε κελάρια ή στα γύρω δάση, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιωτικούς.

«Τα στρατεύματά της απελευθερώνουν το Μάλα Ρόγκαν και αυτό είναι σημαντικό, διότι από εκεί βομβαρδίζουν συνεχώς κατοικημένες περιοχές της πόλης», δήλωσε σε τοπικό μέσο ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιγκόρ Τερέκοφ.

Ζελένσκι κατά Δύσης: Να επιβάλετε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο- Ο φόβος σας κάνει «συνένοχους»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε για μία ακόμη φορά χθες το βράδυ από τις δυτικές χώρες να αυστηροποιήσουν άμεσα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, επιβάλλοντάς της μεταξύ άλλων και εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο, απευθυνόμενος στους Ουκρανούς, o εμφανώς οργισμένος Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η Δύση δεν υπολόγισε σωστά πέρυσι και καθυστέρησε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ένα μέτρο το οποίο, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την εισβολή στη χώρα του.

«Ένας ευρείας κλίμακας πόλεμος έχει ξεκινήσει. Τώρα ακούγονται πολλές νύξεις και προειδοποιήσεις για ενδεχομένως σκληρότερες κυρώσεις, όπως εμπάργκο στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη στην περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα», τόνισε ο Ζελένσκι στο βίντεο στο οποίο φαίνεται κάποιες στιγμές να χτυπά τα χέρια του στο τραπέζι που βρίσκεται μπροστά του.

«Απλώς δεν υπάρχουν λέξεις (…) Εμείς, οι άνθρωποι που παραμένουμε ζωντανοί, πρέπει να περιμένουμε. Όλα όσα έχει ήδη κάνει ο ρωσικός στρατός δεν δικαιολογούν την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο; Οι βόμβες φωσφόρου δεν τη δικαιολογούν; Ένα βομβαρδισμένο χημικό εργοστάσιο ή ένα βομβαρδισμένο πυρηνικό εργοστάσιο δεν τη δικαιολογούν;», διερωτήθηκε.

«Αν οι κυρώσεις είναι ήπιες ή δεν λειτουργούν με αυστηρότητα, αν μπορούν να παρακαμφθούν, δημιουργείται μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση στη ρωσική ηγεσία ότι θα της επιτραπεί να συνεχίσει κάνει αυτό που κάνει τώρα», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν «νόμιμες ανησυχίες», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόμενος τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών από τις δύο χώρες, οι οποίες θα συνεδριάσουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ζελένσκι ζήτησε από τη Δύση αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία – Κατήγγειλε ότι ο φόβος κάνει τους Δυτικούς «συνεργούς».

Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές «να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία». Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα περίπου στις 10:30, σύμφωνα με την Άγκυρα, και θα διεξαχθούν στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη όπου η τουρκική προεδρία διαθέτει γραφείο. Οι Ρώσοι διαπραγματευτές έφθασαν χθες Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου μια προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί καμία πρόοδος. Οι συνομιλίες είχαν διεξαχθεί στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης.

FT: Η Ρωσία δεν ζητά πλέον αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων οι Financial Times με άρθρο τους δίνουν μια νέα διάσταση η οποία αν πράγματι ισχύει τότε θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά τις δυο χώρες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα η Ρωσία «δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να αποναζιστικοποιηθεί ενώ η Μόσχα είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ εάν παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερο έδαφος».

Η εφημερίδα επικαλείται τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές πάνω στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων. «Η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν για παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας που θα επέβαλε την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν οι πηγές.

Το προσχέδιο κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τους FT, δεν περιέχει καμία αναφορά στα τρία από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας που είναι «αποναζιστικοποίηση», «αποστρατιωτικοποίηση» και νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία. Τέλος, η Ουκρανία και οι σύμμαχοι της Δύσης, αναφέρουν οι FT, παραμένουν δύσπιστοι για τις προθέσεις του Πούτιν, ανησυχώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες για να προχωρήσει σε νέα ευρείας κλίμακας επίθεση.

Το Βελιγράδι είναι πρόθυμο να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε πρόθυμος να διοργανώσει στο Βελιγράδι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία. Ο Βούτσιτς, σχολιάζοντας την αναφορά, που έκανε χθες, Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στο ενδεχόμενο να αποτελέσει η σερβική πρωτεύουσα έδρα των ειρηνευτικών συνομιλιών, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει για να τερματιστεί ο πόλεμος. “Αυτό θα ήταν μία θαυμάσια εξέλιξη. Αν κάποιος πιστεύει ότι το Βελιγράδι είναι το καλύτερο μέρος για διαπραγματεύσεις, η Σερβία είναι έτοιμη να το προσφέρει στους Ουκρανούς και τους Ρώσους φίλους μας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την συμμετοχή του σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού. Ο Βούτσιτς αποκάλυψε ότι και στο παρελθόν, το 2014, πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι μυστικές συναντήσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία με αφορμή την κρίση στην Κριμαία.

Σημειώνεται ότι η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενώ με καθυστέρηση έξι ημερών καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία, με έμμεσο τρόπο, υποστηρίζοντας σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι G7 πιέζουν για να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη χώρα σε ρούβλια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μιλώντας έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7, της οποίας προήδρευσε, ο Χάμπεκ επεσήμανε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί «μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων».

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί εξακολουθούν να ισχύουν. «Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε.

Τι στόχο είχε η κίνηση του Κρεμλίνου

Η κίνηση του Κρεμλίνου φάνηκε να έχει στόχο να ενισχύσει το εθνικό νόμισμα της χώρας, το οποίο είχε πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, αν και οικονομολόγοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν η πληρωμή σε ρούβλια θα μπορέσει να αλλάξει σημαντικά την κατάσταση.

«Η απόπειρα του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής», σχολίασε ο Χάμπεκ. «Δεν θα διχαστούμε και η απάντηση των χωρών της G7 είναι ξεκάθαρη: οι συμφωνίες θα γίνουν σεβαστές».

«Αν δεν γίνει πληρωμή, δεν θα υπάρξει αέριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες Δευτέρα το βράδυ όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στην περίπτωση που οι χώρες αρνηθούν να πληρώσουν με ρούβλια.

«Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί όταν απορρίψουν αυτή τη δυνατότητα», πρόσθεσε.

«Οπότε μόλις έχουμε λάβει μια τελική απόφαση, θα εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει. Αλλά σίγουρα δεν θα το δούμε σαν φιλανθρωπία και δεν θα στείλουμε δωρεάν φυσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι όροι που έχει θέσει η Δύση, η οποία έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, είναι «αρκετά εχθρικοί» και έχουν φέρει την κατάσταση σε ένα σημείο «πλήρους πολέμου».

«Και εμείς στη Ρωσία νιώθουμε σαν σε πόλεμο διότι οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, αυτοί όντως διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον μας στο εμπόριο, την οικονομία, κατάσχοντας τα περιουσιακά μας στοιχεία, τους πόρους μας, εγείροντας εμπόδια στις οικονομικές μας σχέσεις», εξήγησε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα χθες ο ίδιος είχε επαναλάβει ότι η Ρωσία θα επιμείνει να πληρωθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια και όχι σε ευρώ, όπως συμβαίνει τώρα.

Στόχος της ΕΕ η απεξάρτηση

Μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να εξετάζουν τρόπους για να απεξαρτηθούν από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Η Γαλλία προσπαθεί να αυξήσει τις εισαγωγές της από τις χώρες του Κόλπου, επεσήμανε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν.

Στο μεταξύ η Μόσχα προσπαθεί να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος από τις απώλειές της λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από την Ευρώπη αυξάνοντας τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ασία.

Υπάρχει αγορά «στη νοτιοανατολική Ασία, στην ανατολική», εξήγησε ο Πεσκόφ χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η παγκόσμια αγορά είναι πιο διαφοροποιημένη από την ευρωπαϊκή, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «φυσικά η ευρωπαϊκή αγορά είναι εξαιρετικής ποιότητας».

Ο Πεσκόφ αντιδρούσε στην ανακοίνωση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ο οποίος επεσήμανε πως το Βερολίνο θα κινηθεί «αρκετά γρήγορα» για να εξαλείψει την εξάρτηση της Γερμανίας από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

Ο Χάμπεκ έχει ήδη δηλώσει ότι η Γερμανία ίσως να μειώσει στο μισό τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία ως το καλοκαίρι.

Πηγή: skai.gr/ ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα