Σαρηγιάννης για συντριβή Antovov: Δειγματοληψίες για δύο μήνες

«Μας φάνηκε σαν πυρηνική βόμβα» λέει κάτοικος

Parallaxi
σαρηγιάννης-για-συντριβή-antovov-δειγματολ-921859
Parallaxi

Για τους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να γίνεται δειγματοληψία για τοξικό περιεχόμενο στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος Antonov στην Καβάλα, σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, “από την καύση τόσο των εκρηκτικών όσο και των πλαστικών και μεταλλικών μερών του αεροσκάφους εκλύονται ουσίες που μπορεί να έχουν τοξικό περιεχόμενο. 

Αυτές στο μεγαλύτερό τους ποσοστό καταπίπτουν στο έδαφος, άρα καλό είναι να υπάρχει μια δειγματοληψία σε μία ακτίνα περίπου ένα χιλιόμετρο γύρω από το σημείο πτώσης. Αυτό καλό θα είναι να γίνει σε ένα διάστημα ενός με δύο μήνες, ακριβώς για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης“.

Για τους κατοίκους της περιοχής ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να φορούν μάσκες, γιατί ό,τι είναι να πέσει έχει ήδη πέσει στο έδαφος, όμως το θέμα είναι να μην περάσει οτιδήποτε στην τροφική αλυσίδα, και εκτίμησε πως δύο ή τρεις δειγματοληψίες το δίμηνο είναι αρκετές για να εξαχθούν συμπεράσματα.

«Μας φάνηκε σαν πυρηνική βόμβα»

Ο Πασχάλης Λιόντας, κάτοικος του χωριού, είδε με τα μάτια του το φλεγόμενο αεροσκάφος να οδηγείται στη μοιραία πτώση, καθώς το σπίτι του βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της συντριβής. Ο ίδιος περιέγραψε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» εκείνα τα κρίσιμα λεπτά.

«Είχαμε πανικοβληθεί στην αρχή, τώρα ηρεμήσαμε, γύρισε η καρδιά μας στη θέση της. Το αεροσκάφος ήταν φλεγόμενο, έπεσε χαμηλά, σύρθηκε γύρω στα 200 μέτρα και μετά έγινε η μεγάλη έκρηξη. Δεν καταλάβαμε τι έγινε, μας φάνηκε σαν πυρηνική βόμα», δήλωσε.

Αμέσως ο κος Λιόντας κάλεσε την αστυνομία, ενώ οι κάτοικοι των Αντιφιλίππων βγήκαν στην πλατεία του χωριού και υπήρξε ενημέρωση από το δημαρχείο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η ηλεκτροδότηση στους Αντιφιλίππους δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα.

«Ευτυχώς δεν έπεσε σε κατοικημένη περιοχή»

Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αντιπτέραρχος ε.α., εξήγησε στο MEGA πως το τετρακινητήριο Antonov μπορεί να πετάξει στον αέρα με τρεις ή ακόμα και δύο κινητήρες.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η φωτιά δεν ήταν δυνατό να σβήσει και μεταδόθηκε και στον άλλο κινητήρα. «Πιθανώς να υπήρξαν καπνοί και αναθυμιάσεις στο cockpit και να δημιουργήθηκαν προβλήματα ορατότητας και λιποθυμίας», δήλωσε και τόνισε πως το ευτυχές γεγονός μέσα σε αυτή την τραγωδία ήταν ότι το αεροσκάφος δεν έπεσε σε κατοικημένη περιοχή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα