Σόρος: Η εισβολή στην Ουκρανία ίσως είναι η αρχή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου

Οι δραματικές προβλέψεις στη διάρκεια της ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Parallaxi
σόρος-η-εισβολή-στην-ουκρανία-ίσως-είν-916987
Parallaxi

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί να μετατραπεί στην «έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου» που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού, προειδοποίησε ο Τζορτζ Σόρος.

Υιοθετώντας επιθετική ρητορική απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Σόρος προειδοποίησε ότι τα αυταρχικά καθεστώτα βρίσκονται σε άνοδο και η παγκόσμια οικονομία κινείται προς την κατεύθυνση της ύφεσης.

Ο Σόρος, τον οποίο μισούν παθιασμένα οι ακροδεξιοί στις ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης, επέκρινε εντόνως και την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για την πολιτική προσέγγισης της Μόσχας και του Πεκίνου που είχε υιοθετήσει.

Με το κλίμα στο Νταβός να είναι ήδη πεσμένο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο Σόρος υπήρξε ιδιαιτέρως δυσοίωνος στη διάρκεια της ομιλίας του.

«Δεν είναι σίγουρο ότι ο πολιτισμός μας θα επιβιώσει»

«Η εισβολή ίσως ήταν η έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, και δεν είναι βέβαιο ότι ο πολιτισμός μας θα επιβιώσει από αυτόν», τόνισε.

«Η εισβολή στην Ουκρανία δεν ήρθε από το πουθενά. Ο πλανήτης εμπλεκόταν όλο και περισσότερο στη μάχη ανάμεσα σε δυο συστήματα διακυβέρνησης, τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους: την ανοιχτή και την κλειστή κοινωνία».

Ο 91χρονος πρώην ιδιοκτήτης hedge funds, δήλωσε ότι η τάση απομάκρυνσης από τις ανοιχτές κοινωνίες ξεκίνησε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. «Πλέον τα καταπιεστικά καθεστώτα βρίσκονται σε άνοδο και οι ανοιχτές κοινωνίες είναι υπό πολιορκία. Σήμερα η Κίνα και η Ρωσία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή στην ανοιχτή κοινωνία».

Ο Σόρος, που ηγήθηκε της κερδοσκοπικής χρηματοπιστωτικής επίθεσης που έβγαλε τη λίρα εκτός του ευρωπαϊκού μηχανισμού ισοτιμιών πριν από 30 χρόνια, δήλωσε ότι η Ευρώπη ανταποκρίθηκε καλά στην κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή.

Τα σωστά της Ευρώπης και τα λάθη της Μέρκελ

«Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες, όμως η Ευρώπη μοιάζει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντέδρασε στην εισβολή στην Ουκρανία με μεγαλύτερη ταχύτητα, ενότητα και πυγμή από ό,τι σε ολόκληρη την ιστορία της».

Επιπλέον, πρόσθεσε: «Όμως η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα παραμένει υπερβολική, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των μερκαντιλιστικών πολιτικών που ακολούθησε η πρώην καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Είχε προχωρήσει σε ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία για την προμήθεια αερίου και είχε καταστήσει την Κίνα τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας. Με τον τρόπο αυτό, έκανε τη Γερμανία την πιο αποδοτική οικονομία στην Ευρώπη, όμως τώρα καλείται να πληρώσει βαρύ τίμημα. Η γερμανική οικονομία πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό. Και αυτό θα απαιτήσει πολύ καιρό».

Το μυστικό του Σι

Ο Σόρος σημείωσε ακόμη ότι ο Πούτιν απέσπασε τη συμφωνία του Σι για την εισβολή στην Ουκρανία, κατά την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, στις αρχές Φεβρουαρίου. Ωστόσο, επέμεινε στην άποψή του ότι ο Σι δεν είναι τόσο ισχυρός όσο νομίζει.

«Ο Σι έχει ένα ένοχο μυστικό. Δεν είπε ποτέ στους Κινέζους ότι έχουν εμβολιαστεί με ένα εμβόλιο που είχε σχεδιαστεί για το αρχικό στέλεχος της Ουχάν και προσφέρει πολύ μικρή κάλυψη έναντι των νέων παραλλαγών».

Κατά τη γνώμη του Σόρος, ο Σι δεν μπορεί να παραδεχτεί αυτό το γεγονός, επειδή διανύει μια ευαίσθητη περίοδο της πολιτικής του καριέρας. «Η δεύτερη θητεία του ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2022 και θέλει να οριστεί και για τρίτη θητεία, πράγμα που δεν έχει προηγούμενο, μέχρι τελικά να γίνει δια βίου ηγέτης της Κίνας».

Προβλέψεις για παγκόσμια ύφεση

Τα κινεζικά lockdown για την αντιμετώπιση της Covid-19 οδήγησαν την οικονομία της ασιατικής υπερδύναμης σε ελεύθερη πτώση, όμως ο Σι δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος, υποστήριξε ο Σόρος.

«Σε συνδυασμό με την κρίση της αγοράς των ακινήτων, η καταστροφή θα είναι τόσο μεγάλη που θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Με τη διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων, ο παγκόσμιος πληθωρισμός απειλεί να μετατραπεί σε παγκόσμια ύφεση».

Σε αντίθεση με τις προβλέψεις, ο Σι ίσως δεν καταφέρει να παραμείνει στην προεδρία της Κίνας για τρίτη θητεία, εξαιτίας των λαθών του, εκτίμησε ο Σόρος.

Ο αόρατος πόλεμος της κλιματικής αλλαγής

«Όσο ο πόλεμος συνεχίσει να μαίνεται, η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να μείνει πίσω. Κι όμως, οι ειδικοί μας λένε ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ και ότι η κλιματική αλλαγή σύντομα θα μπορούσε να καταστεί μη αναστρέψιμη. Κάτι τέτοιο θα έφερνε το τέλος του πολιτισμού μας».

«Επομένως, θα πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους μας προκειμένου ο πόλεμος να τελειώσει άμεσα. Ο καλύτερος – και ίσως ο μοναδικός – τρόπος να σώσουμε τον πολιτισμό μας, είναι ο Πούτιν να ηττηθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Αυτή είναι η κατακλείδα».

Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα