Top

Συναγερμός με 600 χιλ. κρούσματα σε μια μέρα

Χώρες έρχονται αντιμέτωπες με τον εφιάλτη ξανά

Parallaxi
συναγερμός-με-600-χιλ-κρούσματα-σε-μια-μέ-788081
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

ΗΠΑ – Καμπανάκι από CDC: Έρχεται «η πανδημία των ανεμβολίαστων»

«Το μήνυμα είναι σαφές: αρχίζουμε να παρακολουθούμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων» είπε η Ροσέλ Ουαλένσκι, η διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), της μεγαλύτερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας.

Ηχηρή έκκληση στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν για την Covid-19 απηύθυναν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι στις περιοχές των ΗΠΑ όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά.

«Το μήνυμα είναι σαφές: αρχίζουμε να παρακολουθούμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων» είπε η Ροσέλ Ουαλένσκι, η διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), της μεγαλύτερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας.

Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά κατά μέσο όρο 23.300 νέα κρούσματα (αύξηση 70% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα), 2.790 εισαγωγές σε νοσοκομεία (+36%) και 211 θάνατοι (+26%).

«Οι μη εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο των νοσηλευομένων και των θανάτων», τόνισε ο Τζεφ Ζίεντς, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την πανδημία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η αναζωπύρωση συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα, αφού αυτό το στέλεχος του νέου κορονοϊού ευθύνεται για πάνω από το 80% των νέων κρουσμάτων.

Ο στόχος που είχε θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να εμβολιαστεί μέχρι τις 4 Ιουλίου το 70% των ενηλίκων, δεν έχει επιτευχθεί. Μέχρι σήμερα, δέκα ημέρες αργότερα μετά την καταληκτική ημερομηνία, το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται στο 67,9%.

Σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, όπως στο Μισούρι, το Άρκανσο και τη Λουιζιάνα, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι ακόμη χαμηλό. Αυτές οι Πολιτείες αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την αναζωπύρωση.

Οι αρχές επισημαίνουν πάντως ότι το 80% των ατόμων άνω των 65 ετών, δηλαδή οι πιο ευάλωτοι, έχουν εμβολιαστεί και κατά συνέπεια θα αποφευχθούν οι σοβαρές νοσηλείες και οι θάνατοι.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπουν να διακινείται παραπληροφόρηση για τα εμβόλια “σκοτώνουν τον κόσμο”, δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ 

Οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπου κυκλοφορούν ψευδείς πληροφορίες για τα εμβόλια, «σκοτώνουν τους ανθρώπους», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Σκοτώνουν τους ανθρώπους. Η μοναδική πανδημία που έχουμε πλήττει εκείνους που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Βρετανικό «καψόνι στη Γαλλία: Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν στη χώρα, έστω κι αν είναι εμβολιασμένοι

Οι Βρετανοί που επιστρέφουν στη χώρα τους από τη Γαλλία, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την Covid-19, θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Αγγλία, ανακοίνωσε απόψε η βρετανική κυβέρνηση.

Η Γαλλία γίνεται έτσι η εξαίρεση στον κανόνα που θα ισχύει στο εξής για τις χώρες που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «πορτοκαλί» λίστα.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί που επιστρέφουν από «πορτοκαλί» προορισμούς, όπως από τη Γαλλία ή την Ισπανία, δεν θα χρειαζόταν να μπαίνουν σε καραντίνα, από την Δευτέρα, 19 Ιουλίου.

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε απόψε ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για τη Γαλλία, γιατί στη χώρα αυτή είναι διαδεδομένη η παραλλαγή Βήτα του νέου κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Κατά συνέπεια, όποιοι φτάνουν από τη Γαλλία θα πρέπει να μπαίνουν σε δεκαήμερη καραντίνα, στο σπίτι τους ή σε άλλο κατάλυμα, έστω και αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Γερμανία: Ακόμη 22 θάνατοι και 1.608 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1.608 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.743.389, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Τυνησία-Covid-19: Τραγικό ρεκόρ με 205 θανάτους σε 24 ώρες

Οι υπηρεσίες υγείας της Τυνησίας κατέγραψαν 205 θανάτους εξαιτίας του Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ένα ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από την έναρξη της πανδημίας, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το ίδιο χρονικό διάστημα επιβεβαιώθηκαν 6.787 περιστατικά του νέου κορωνοϊού, εγείροντας νέες ανησυχίες αναφορικά με την ικανότητα της χώρας να καταπολεμήσει την πανδημία, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι υπερπλήρεις και να υπάρχει έλλειψη προμηθειών σε οξυγόνο. Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19 είναι πολύ αργή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στην Τυνησία είναι ο υψηλότερος στην Αφρική και τον αραβικό κόσμο.

Ο συνολικός αριθμός περιστατικών Covid ανέρχεται σε περίπου 530.000 και οι θάνατοι σε πάνω από 17.200.

Τυνησιακές υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για μια καταστροφική κατάσταση.

Αυστραλία: Το Σίδνεϊ αυστηροποιεί το lockdown καθώς αυξάνονται τα νέα κρούσματα

Οι αρχές στο Σίδνεϊ έδωσαν εντολή να ανασταλεί η λειτουργία των εργοταξίων, απαγόρευσαν τις μη απαραίτητες λιανικές αγορές και απείλησαν με πρόστιμα εργοδότες που αναγκάζουν υπαλλήλους να εργαστούν από το γραφείο καθώς τα νέα κρούσματα COVID-19 συνέχισαν να αυξάνονται ενώ η πόλη βρίσκεται ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες σε lockdown.

Αξιωματούχοι στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Σίδνεϊ, απαγόρευσαν επίσης σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους των δυτικών προαστίων της πόλης –της πλέον πληγείσας περιοχής– να απομακρύνονται από τις γειτονιές τους για λόγους εργασίας, καθώς κατέγραψαν 111 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες έναντι 97 μία ημέρα νωρίτερα.

Η πολιτεία κατέγραψε επίσης έναν ακόμα θάνατο λόγω του κορονοϊού, ανεβάζοντας σε τρεις τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή του έτους και τον πανεθνικό απολογισμό σε 913 από την έναρξη της πανδημίας. «Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη περίοδο κατά την οποία η πολιτεία μας αντιμετώπισε δυσκολίες σε τέτοια έκταση», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Η πόλη των 5 εκατ. κατοίκων, η μεγαλύτερη της Αυστραλίας, βρίσκεται σε lockdown από τις 26 Ιουνίου, το οποίο προγραμματίζεται να λήξει στις 30 Ιουλίου, αφού οδηγός οχήματος που πραγματοποιούσε μεταφορές προσωπικού σε αεροδρόμιο έφερε τον ιό στην κοινότητα και προκάλεσε έξαρση του ιδιαιτέρως μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους, σύμφωνα με τις αρχές.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι και τις γειτονικές περιοχές έχουν έκτοτε βρεθεί θετικοί. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις υγειονομικές αρχές είναι ο αριθμός των μολυσμένων που ήταν ενεργοί στην κοινότητα πριν βρεθούν θετικοί. «Κυνηγάμε την ουρά μας σε ό,τι αφορά τα κρούσματα», δήλωσε ο Κέρι Τσαντ, επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας στην Νέα Νότια Ουαλία, σε συνέντευξη Τύπου. Η γειτονική πολιτεία της Βικτόριας επίσης ανακοίνωσε άλμα στα ημερήσια κρούσματα COVID-19 σε 19 από 6 την προηγούμενη ημέρα, αυξάνοντας τους φόβους ότι ίσως παραταθεί το σύντομο lockdown που αναμενόταν να τελειώσει την Τρίτη.

Η Βικτόρια και η μητροπολιτική περιοχή του Σίδνεϊ φιλοξενούν μαζί περίπου 12 εκατ. κατοίκους, το οποίο σημαίνει ότι σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Αυστραλίας βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown. Η Αυστραλία κατάφερε να αποφύγει τους υψηλούς αριθμούς μολύνσεων και θανάτων που κατέγραψαν άλλες χώρες στις αρχικές φάσεις της πανδημίας χάρη σε μια σειρά μέτρων όπως το κλείσιμο των συνόρων και τον κατ’ οίκον περιορισμό των πολιτών. Ωστόσο, 18 μήνες αργότερα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υφίσταται κριτική λόγω της αργής εξέλιξης της εμβολιαστικής εκστρατείας. Μόλις πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού των 25 εκατ. κατοίκων της Αυστραλίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ινδία: Οι αρχές ανακοίνωσαν 38.079 νέα κρούσματα

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 38.079 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τον συνολικό τους αριθμό στη χώρα να αυξάνεται σε 31,06 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 560, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 413.091

1.456 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ενημέρωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.456 ασθενείς με τον COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 45.591 περιστατικά του SARS-CoV-2.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 540.398 νεκρούς επί συνόλου 19.308.109 μολύνσεων.

Η Βραζιλία των 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα