Σύνοδος Κορυφής: Διχασμένοι οι 27 για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Κάποιοι ηγέτες εμφανίζονται αντίθετοι -έστω για την ώρα- στην επιβολή νέων κυρώσεων

Parallaxi
σύνοδος-κορυφής-διχασμένοι-οι-27-για-νέ-900688
Parallaxi

Διχασμένοι φαίνονται οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις τους στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επικεφαλής ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εκφράζουν ομόφωνα τη στήριξή τους προς την Ουκρανία, όμως δεν ακολουθούν εξίσου σαφή στάση αναφορικά με την ανάγκη για επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Κάποιοι ηγέτες εμφανίζονται αντίθετοι -έστω για την ώρα- στην επιβολή νέων κυρώσεων, άλλοι τις καλωσορίζουν και τις θεωρούν απαραίτητες, ενώ μερικοί μιλούν για τη σημασία της διασφάλισης των ήδη υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προτού συζητηθούν νέα μέτρα.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «θα έχουμε την ευκαιρία με την παρουσία του προέδρου Μπάιντεν να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, να επιβεβαιώσουμε την αρραγή ευρωπαϊκή ενότητα έναντι αυτής της βάρβαρης επίθεσης στην Ουκρανία και τη στήριξή μας στον πρόεδρο Ζελένσκι» και ότι «θα έχουμε την ευκαιρία, επίσης, να εγκρίνουμε το κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας, που οριοθετεί το πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, και να εκφράσουμε τις ελληνικές ανησυχίες για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Αύριο το πρωί θα έχουμε μια σημαντική συζήτηση για την ενέργεια. Η κρίση στην Ουκρανία έχει συνέπειες σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τα κράτη-μέλη λαμβάνουν μέτρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση».

Υπενθύμισε ότι «έχουμε καταθέσει σαν ελληνική κυβέρνηση πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, ώστε να μην είναι έρμαιο κερδοσκόπων. Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η ΕΕ να προμηθεύεται αέριο ως υπερεθνική οντότητα, είτε για το αέριο μέσω αγωγών είτε για το υγροποιημέμο αέριο, όπως κάναμε με τον κορωνοϊό και την αγορά εμβολίων. Πρέπει όλα τα μέλη να εκχωρήσουν στην ΕΕ αυτή την αρμοδιότητα, ώστε να ενισχύσουμε την αγοραστική μας δύναμη και να αποκλιμακώσουμε τις τιμές φυσικού αερίου».

ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής: Η πρωθυπουργός της Εσθονίας ζητεί τις «σκληρότερες δυνατές κυρώσεις» Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρά τα άμεσα προβλήματα που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο για το μπλοκ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα έπρεπε ήδη να χρησιμοποιούμε τα πάντα τώρα, εννοώ να επιβάλουμε τις σκληρότερες κυρώσεις που μπορούμε… Μπορεί να πονέσουμε τώρα και να το τελειώσουμε αμέσως, ώστε εκείνος να μην προκαλέσει άλλη ζημιά» είπε η Κάλας, αναφερόμενη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής: Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δεν αναμένει να συμφωνηθούν νέες κυρώσεις Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα συμφωνήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κατά τη διήμερη σύνοδό τους, προειδοποίησε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατά την άφιξή του για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγη – iefimerida

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα