Σύνοδος Κορυφής ΟΗΕ: Όλοι εναντίον όλων για το κλίμα
Η Γαλλία κατηγορεί τις ΗΠΑ και η Κίνα την Αφρική και την Ευρώπη για τις κλιματικές αποζημιώσεις και τη χρηματοδότηση για τον μετριασμό ρυπογόνων εκπομπών
Άρχισαν στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τον κλίμα, της λεγόμενης COP27.
Πάνω από 100 ηγέτες των χωρών του κόσμου συμμετέχουν στη Σύνοδο, προσπαθώντας να διατηρήσουν τη δυναμική τους στη μάχη για τον περιορισμό των εκπομπών που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η εκστρατεία της Ευρώπης για φυσικό αέριο στην Αφρική φαίνεται πιθανό να αποτελέσει έντονο ζήτημα στις φετινές συνομιλίες, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ τα πρώτα «σύννεφα» έχουν ήδη εμφανιστεί.
Οι εκπρόσωποι των κρατών, φαίνεται πως ασκούν σκληρή κριτική ο ένας στον άλλο, για μια ατζέντα θεμάτων που κυμαίνονται από τις κλιματικές αποζημιώσεις, έως τη χρηματοδότηση για τον μετριασμό των εκπομπών και την προσαρμογή σε φτωχότερες χώρες .
«Δεν θα δεχθούμε την ενεργειακή αποικιοκρατία», διαμήνυσε τη Δευτέρα (7/11) ο Μοχάμεντ Άντοου, ακτιβιστής και διευθυντής του Think Tank για την ενέργεια και το κλίμα «Power Shift Africa».
«Η ΕΕ χρησιμοποιεί την ήπειρο ως πρατήριο καυσίμων, καθώς αναζητά εναλλακτικές λύσεις μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία και κινδυνεύει να εγκλωβίσει την Αφρική σε ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα», τόνισε ο ίδιος.
Είναι γεγονός ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, που εκτινάχθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδήγησαν πολλές κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού, έναντι της μετάβασης σε καθαρότερη ενέργεια.
Οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται γρήγορα πριν από το 2030, εάν ο κόσμος έχει πιθανότητες να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Πακιστάν, έχουν πληγεί από άνευ προηγουμένου κλιματικές καταστροφές.
Μακρόν: ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να πληρώσουν «το μερίδιό τους»
Ο Μακρόν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλοι πρέπει να πληρώσουν «το μερίδιό τους» για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
«Χρειαζόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να προχωρήσουν». Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν. Είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε. Πρέπει να ασκηθεί πίεση στις πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Γκουτέρες: ΗΠΑ και Κίνα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη
«Οι δύο μεγάλες οικονομίες, οι ΗΠΑ και η Κίνα, έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για να κάνουν αυτή τη συμφωνία πραγματικότητα», τόνισε από την πλευρά του ο Γκουτέρες.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είπε στις χώρες ότι η επιλογή τους είναι ξεκάθαρη: να συνεργαστούν τώρα για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, ή να καταδικάσουν τις επόμενες γενιές σε μια κλιματική καταστροφή.
Ο ίδιος ζήτησε από τα κράτη να συμφωνήσουν να καταργήσουν τη χρήση του άνθρακα παγκοσμίως μέχρι το 2040, με τα μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη να επιτυγχάνουν αυτό τον στόχο ως το 2030.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στην έναρξη της Συνόδου, που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόκειται να μεταβούν αργότερα.
Οι πιο αξιοσημείωτες εμφανίσεις δε, είναι του Σι Τζινπίνγκ της Κίνας και του Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας, ηγέτες χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο.
Αλ Γκορ: «Πρέπει να απομακρυνθούμε από την εποχή της αποικιοκρατίας των ορυκτών καυσίμων»
Οι ηγέτες του κόσμου έχουν πρόβλημα αξιοπιστίας σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, στην COP27 επικρίνοντας τις ανεπτυγμένες χώρες για την αναζήτηση πηγών φυσικού αερίου στην Αφρική.
«Όλοι εμείς έχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας: Μιλάμε και αρχίζουμε να ενεργούμε, αλλά δεν κάνουμε αρκετά», δήλωσε ο Αλ Γκορ κατά την διάρκεια ομιλίας στην εναρκτήρια τελετή της διάσκεψης.
«Πρέπει να δούμε την λεγόμενη κούρσα προς το φυσικό αέριο γι΄αυτό που είναι: μία κούρσα σε μια γέφυρα για το πουθενά, που αφήνει χώρες του κόσμου να αντιμετωπίζουν κλιματικό χάος και δισεκατομμύρια σε κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία, ιδίως εδώ στην Αφρική».
«Πρέπει να απομακρυνθούμε από την εποχή της αποικιοκρατίας των ορυκτών καυσίμων».
Πηγή: ieidisis