Το Erasmus που άφησε την πιο γλυκιά γεύση
Ζαχαροπλάστες ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για να γνωρίσουν την τουρκική κουζίνα.
Γνωρίζεις πως φτιάχνεται το Μουχαλεμπί; Έχεις δοκιμάσει ποτέ την γνήσια συνταγή από το Κανταΐφι; Τι είναι το Περέ; Αξίζει το Σεκέρ Παρέ ή να προτιμήσεις το πιο κλασσικό Καζάν Ντιπί;
Όλα αυτά μπορείς να τα ανακαλύψεις στην έκδοση της συλλογής συνταγών της οθωμανικής και τουρκικής κουζίνας με έμφαση στη ζαχαροπλαστική και προϊόντα αρτοποιίας, «Turkish Pastry».
Το αποτέλεσμα δηλαδή μιας όμορφης πρωτοβουλίας του Σωματείου Γαλακτοζαχαροπλαστών Τρικάλων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο KadirHas της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχε υλοποιήσει το ΑΚΕΘ το 2018 και αναμένεται να σχεδιάσει ξανά, όπως κάνει γνωστό στη Parallaxi ο διευθυντής του ΑΚΕΘ, Δημήτρης Μαγειρίας.
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έγινε πριν την πανδημία μία φορά και σχεδιάζουμε να το ξανακάνουμε. Συγκεντρώθηκαν 10 επαγγελματίες του κλάδου και μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί μάθανε σχετικά με τα παραδοσιακά γλυκά της Κωνσταντινούπολης, τα σιροπιαστά κλπ.» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι δέκα συμμετέχοντες επισκέφτηκαν εργαστήρια όπως το Güllüoğlu, Saray Muhallebicisi, EKS MUTFAK Akademisi,Tarihi tas firin . Πέρα από την παρατήρηση των διαδικασιών παραγωγής οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στην διαδικασία παραγωγής των προϊόντων αλλά και να συνομιλήσουν με Τούρκους ζαχαροπλάστες για τις ανάγκες του επαγγέλματος.
Μία ιδιαίτερη δράση, που σίγουρα ξυπνάει αναμνήσεις σε όσους το έζησαν και η οποία είχε σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε επαγγελματίες chef να ανακαλύψουν την κουζίνα της γείτονος χώρας.
Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο υλοποιήθηκε τις πρώτες βδομάδες του Ιουνίου 2018 στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας και κύριος στόχος του ήταν η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση μελών του Σωματείου στην παρασκευή αρτοπαρασκευασμάτων και γλυκισμάτων της οθωμανικής και τούρκικης κουζίνας. Η κατάρτιση αναπτύχθηκε σε τρεις διακριτές αλλά σε κάθε περίπτωση αλληλένδετες μεταξύ τους ενότητες:
α) θεωρητική κατάρτιση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου,
β) πρακτική εξάσκηση/ τοποθέτηση τόσο στις εγκαταστάσεις του φορέα υποδοχής όσο και σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής της περιοχής και
γ) επισκέψεις κατάρτισης και ενημέρωσης στα φημισμένα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής της περιοχής της Κωνσταντινούπολης. Οι τρεις ενότητες της κατάρτισης πραγματοποιήθηκαν σε συνολική διάρκεια 60 ωρών.
Μία δράση που έδωσε την ευκαιρία στα μέλη του Σωματείου Γαλακτοζαχαροπλαστών Τρικάλων να αποκτήσουν νέες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες καθώς και να βελτιώσουν και επικαιροποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες και σίγουρα μόνο θετικά έχει να προσφέρει σε όσους καταφέρουν να λάβουν μέρος σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά.
Μερικές από τις συνταγές παρακάτω