Βρετανία: Οι υπουργοί στον Μπόρις Τζόνσον – «Ή φεύγεις ή φεύγουμε»
Οι Βρετανοί πολίτες επίσης ζητούν την παραίτηση του
Η αποκαλούμενη Επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος θα διεξαγάγει εκλογές για την εκτελεστική εξουσία της προτού αποφασίσει εάν θα αλλάξει τους κανόνες για την υποβολή πρότασης μομφής προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, δήλωσαν την Τετάρτη (6/7) τρεις συντηρητικοί βουλευτές.
Η Επιτροπή 1922, η οποία ορίζει τους κανόνες που διέπουν το πότε το κόμμα μπορεί να υποβάλλει πρόταση μομφής προς το πρόσωπο των των ηγετών του, αποφάσισε την Τετάρτη να πραγματοποιήσει εκλογή νέου εκτελεστικού σώματος τη Δευτέρα, αναφέρει το Reuters.
Αυτό το νέο σώμα θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα αλλάξει τους κανόνες για να προωθήσει μια ψηφοφορία για πρότασης μομφής προς το πρόσωπο του Τζόνσον, η οποία, επί του παρόντος, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι το επόμενο έτος, ανέφεραν οι νομοθέτες.
Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα
Η πίεση προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί αυξάνεται καθώς ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής εναντίον του, με ολοένα περισσότερα μέλη της κυβέρνησής του να ανακοινώνουν τις παραιτήσεις τους.
Τελευταίοι που ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την κυβέρνηση είναι η υπουργός Μεταφορών Ρέιτσελ Μακλίν, καθώς και οι βουλευτές των Τόρις, Κρεγκ Ουίλιαμς, Μαρκ Λόγκαν και Ντάνκαν Μπέικερ από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι όσοι παραιτήθηκαν στις δηλώσεις τους ξεκάθαρα τονίζουν ότι πια δεν εμπιστεύονται τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Μια ομάδα υπουργών της κυβέρνησης αναμένεται να πει στον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, συμπεριλαμβανομένου του Ναντίμ Ζαχάουι, τον οποίο χθες το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός διόρισε νέο υπουργό Οικονομικών, ανέφεραν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο πολιτικός συντάκτης του BBC Κρις Μέισον δήλωσε πως ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας των υπουργών σήμερα το βράδυ. Η εφημερίδα The Times ανέφερε πως ο Ναντίμ Ζαχάουι που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών χθες το βράδυ, την ώρα που ξεκινούσε η χιονοστιβάδα παραιτήσεων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, θα είναι μέλος της αντιπροσωπείας αυτής. Νωρίτερα σήμερα ο Ζαχάουι έδωσε τη πλήρη στήριξή του στον Τζόνσον.
Το ίδιο δείχνει και δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, στην οποία το 69% των ερωτηθέντων λέει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί. Το 13% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη και μόλις το 18% εξακολουθεί να τον στηρίζει.
Όλα ξεκίνησαν γιατί για μια ακόμη φορά ο Μπόρις Τζόνσον «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη», καθώς αρνήθηκε ότι γνώριζε πως το 2019 είχε διεξαχθεί έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση κατά του τότε Υφυπουργού Ευρώπης Κρις Πίντσερ. Αργότερα αποδείχθηκε ότι το ήξερε, με την εφημερίδα Times μάλιστα να υποστηρίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε ενημερωθεί πέντε φορές για το παρελθόν του Πίντσερ και παρόλα αυτά του έδωσε νέα θέση εντός του κόμματος.
Ο Πίντσερ πρόσφατα παραιτήθηκε από το τελευταίο του αξίωμα, αυτό του αναπληρωτή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, καθώς, όπως παραδέχθηκε, εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, θώπευσε δύο άντρες σε λέσχη του κόμματος των Συντηρητικών την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε σήμερα το απόγευμα τις αυξανόμενες εκκλήσεις να παραιτηθεί έπειτα από μια σειρά παραιτήσεων υπουργών και αιτημάτων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος να αποχωρήσει.
Ερωτηθείς κατά την άφιξή του για μια προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής αν θα παραιτηθεί, ο Τζόνσον απάντησε: «Όχι, όχι, όχι».
Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε λίγο αργότερα ότι «φυσικά» θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός καθώς απάντησε σε ερωτήσεις σε κοινοβουλευτική επιτροπή εν μέσω μπαράζ παραιτήσεων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησής του και αυξανόμενων εκκλήσεων από βουλευτές του ίδιου του κόμματός του να παραιτηθεί.
Σε ερώτηση από ένα μέλος της επιτροπής εάν θα εξακολουθεί να είναι αύριο πρωθυπουργός, ο Τζόνσον απάντησε: «Φυσικά».
Παράλληλα τόνισε στην επιτροπή ότι η χώρα δεν θέλει οι πολιτικοί να «εμπλέκονται σε ψηφοθηρία», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν χρειαζόταν άδεια από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τη διεξαγωγή εκλογών.
«Δεν νομίζω ότι κανένας σε αυτή τη χώρα θέλει οι πολιτικοί να συμμετέχουν σε ψηφοθηρία», είπε ο Τζόνσον.
«Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ψηφοφόρους μας και να αντιμετωπίζουμε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν».
Παραιτήθηκε και ο υφυπουργός Στέγασης
Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Στέγασης Στιούαρτ Άντριου επίσης παραιτήθηκε σήμερα δείχνοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του προς το πρόσωπο του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και προσθέτοντας το όνομά του στον μακρύ κατάλογο με παραιτήσεις υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης Τζόνσον.
«Η πίστη και η ενότητα είναι χαρακτηριστικά που ανέκαθεν προσπαθούσα να παρέχω στο σπουδαίο μας κόμμα. Ωστόσο, φοβούμαι ότι τελευταία έχω επιτρέψει σε αυτά να υπερισχύσουν της ευθυκρισίας μου. Έρχεται η στιγμή που πρέπει να ασχοληθείς με την προσωπική σου ακεραιότητα και αυτή η στιγμή είναι τώρα. Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων δεν έχω άλλη επιλογή παρά να παραιτηθώ», έγραψε στο Twitter.
Η σημερινή ημέρα βρήκε τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον προσκολλημένο στην εξουσία, αλλά βαριά πληγωμένο από τις παραιτήσεις υπουργών του, οι οποίοι τον έκριναν ακατάλληλο για τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ και ολοένα μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών ζητεί την παραίτησή του.
Παραιτήθηκαν άλλα 6 μέλη του υπουργικού συμβουλίου
Παράλληλα, άλλα 6 μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον επίσης υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους.
Πρόκειται για την Κέμι Μπάντενοχ, τον Νιλ Ο’ Μπράιεν, τον Άλεξ Μπούργκχαρτ, τον Λι Ρόουλι, την Τζούλια Λόπεζ και την Μιμς Ντέιβις.
Τζάβιντ: «Τώρα είναι η ώρα»
Ο Σάτζιντ Τζάβιντ, ο πρώην υπουργός Υγείας και παραιτηθείς, έκανε έκκληση προς υψηλόβαθμους συναδέλφους του να παραιτηθούν λέγοντας ότι γίνεται όλο και δυσκολότερο να παραμείνει κανείς στην κυβέρνηση.
«Το να σχοινοβατεί κανείς μεταξύ της πίστης και της ακεραιότητας έγινε αδύνατο τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Τζάβιντ ενώπιον του κοινοβουλίου και παρόντος του πρωθυπουργού. Κάποια στιγμή, είπε, οι πολίτες πρέπει να καταλήξουν ότι έως εδώ και μη παρέκει: «Αυτή η στιγμή είναι τώρα», δήλωσε.