Top

Πώς θα επιστρέψουν τη Δευτέρα οι μαθητές στα θρανία

Τρομάζει το ποσοστό εισαγωγών λόγω Όμικρον.

Parallaxi
πώς-θα-επιστρέψουν-τη-δευτέρα-οι-μαθητ-707942
Parallaxi
Μάριος Δαδούδης

Μετά την εβδομάδα που έμειναν κλειστά τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα», οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022.

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε ανακοίνωση με μία νέα οδηγία. Ειδικότερα, οι μαθητές, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, όσων σχολείων βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας την προηγούμενη εβδομάδα λόγω κακοκαιρίας, θα πρέπει να προσέλθουν την ερχόμενη Δευτέρα έχοντας πραγματοποιήσει ένα επιπλέον self test κορονοϊού έως και 24 ώρες πριν, επομένως να κάνουν συνολικά τρία την εβδομάδα 31/01 – 04/02. Επομένως, τα self test στα σχολεία που παρέμειναν κλειστά την εβδομάδα που πέρασε, θα πραγματοποιηθούν έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (31/01), της Τρίτης (01/02) και της Παρασκευής (04/02).

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο rapid test και ένα self test, όλα με δική τους επιβάρυνση. Το rapid test θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (31/01) και της Παρασκευής (04/02) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και self test έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (01/02).

Στα άλλα σχολεία που λειτούργησαν κανονικά την περασμένη εβδομάδα ή που ήταν σε αναστολή λόγω κακοκαιρίας αλλά επαναλειτούργησαν την Πέμπτη ή την Παρασκευή με self test, εφαρμόζεται η κανονική διαδικασία δύο ελέγχων την εβδομάδα, προ της προσέλευσης την Τρίτη (01/02) και την Παρασκευή (04/02).

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές καταχωρίζουν τη δήλωση και το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
  • Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές εξακολουθούνν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.
Τρομάζει το ποσοστό εισαγωγών λόγω Όμικρον

Για την πορεία της πανδημίας και τον αυξημένο αριθμό θανάτων από Covid-19 μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης.

Όπως σημείωσε, η θνητότητα είναι πολυπαραγωντική, δηλαδή μπορούν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που να επηρεάζουν τον αριθμό των θανάτων από κοροναϊό. «Οι νοσηλείες μας πλέον έχουν μειώσει λίγο το εύρος των ηλικιών. Είναι κατά 90% άνω των 70 ετών και με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Αυτό το παρατηρούμε το τελευταίο 20ήμερο».

«Έχουν μειωθεί σημαντικά οι πολίτες ηλικιών 30-40 ετών που χρειάζονται νοσηλεία. Έτσι οι άνθρωποι που είναι στα νοσοκομεία έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα και κατά 90% είναι ανεμβολίαστοι» τόνισε ο κ. Λουκίδης, υπογραμμίζοντας ότι η θνητότητα μπορεί να αυξάνεται από την ίδια τη νόσο, αλλά και από την πιθανότητα αποσυντονισμού των υποκείμενων νοσημάτων, κάτι που σε μακρές νοσηλείες οδηγεί στο θάνατο.

«Οι περισσότεροι θάνατοι είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα, παρότι οι εισαγωγές με βάση τους ελέγχους είναι κατά 90% Όμικρον» πρόσθεσε ο Στέλιος Λουκίδης, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό μπορεί να αλλάξει και το ποσοστό της θνητότητας.

Για την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος με κοροναϊό και να χρειαστεί νοσηλεία μετά από μεγάλο διάστημα από κάποιο σύμπτωμα του κοροναϊού, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε πως το φαινόμενο αυτό, το long Covid, διαρκεί περίπου ένα τρίμηνο ή εξάμηνο.

Τέλος, ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και στη σταδιακή άρση των μέτρων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μάθουμε να «συμβιώνουμε» με τον κορoνaϊό για αρκετό διάστημα. «Είναι πιο ήπια η νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον, σίγουρα το 1/4 των περιστατικών είναι νέοι άνθρωποι, άρα έχουμε μικρότερη πιθανότητα να δούμε δυσμενείς προγνωστικές εξελίξεις» τόνισε και συμπλήρωσε πως ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά, δεν σημειώνεται ανάλογη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

«Υπάρχει ένα ποσοστό εισαγωγών, που παραμένει σταθερό, και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις εισαγωγές που παρατηρήσαμε σε ανάλογες εξάρσεις και της βρετανικής μετάλλαξης, αλλά και της Δέλτα» κατέληξε ο κ. Λουκίδης.

Τζανάκης: Νοσηλεύουμε ανθρώπους άνω των 70 ετών, κατά κανόνα ανεμβολίαστους με σοβαρές ασθένειες

«Τα μέτρα έχουν εστιαστεί καλύτερα. Η επέκταση του ωραρίου στα εστιατόρια θα αραιώσει τον κόσμο», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την πανδημία και τα μέτρα.

Όπως είπε, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ιό χωρίς να καταστρέψουμε την οικονομική και κοινωνική ζωή.»

Επεσήμανε, όμως, ότι πρέπει να παλέψουμε με τα όπλα που έχουμε.

«Νοσηλεύουμε ανθρώπους πάνω από 70 ετών, κατά κανόνα ανεμβολίαστους με σοβαρές ασθένειες. Αυτοί οι άνθρωποι λίγο να κρυολογήσουν, το υποκείμενο νόσημα θα τους οδηγήσει αναγκαστικά σε άσχημη έκβαση», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγές: in.gr, skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα