Featured

Επιτυχημένες ταινίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα

Εάν δεν τις έχεις δει, αξίζουν τον χρόνο σου.

Μαρία Γιαννακού
επιτυχημένες-ταινίες-που-βασίζονται-777574
Μαρία Γιαννακού

Ωραίες οι ταινίες μυθοπλασίας με τους εξ’ ολοκλήρου φανταστικούς χαρακτήρες και τις ιστορίες , αλλά όπως και να το κάνουμε, κάποιες ταινίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα έχουν άλλη χάρη. Προσωπικά, με εξιτάρουν επειδή είναι η τέλεια αφορμή για περεταίρω έρευνα για πρόσωπα ή γεγονότα του παρελθόντος. Σε άλλους, αρέσουν επειδή βλέποντας μία τέτοια ταινία νιώθεις και λιγάκι σα να βλέπεις “μέσα απ’ την κλειδαρότρυπα” τη ζωή κάποιου άλλου…

Όπως και να έχει, αν σε ενδιαφέρουν οι ταινίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα ή είναι εμπνευσμένες από αυτά, αξίζει να δεις και τις παρακάτω, αν δεν το έχεις ήδη κάνει.

  1. Zodiac(2007) σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ

Ο Ζόντιακ ήταν υπαρκτό πρόσωπο για το οποίο έχουν γυριστεί πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για έναν κατά συρροή δολοφόνο που έδρασε στη Βόρεια Καλιφόρνια από το 1965 περίπου μέχρι το 1975. Ονομάστηκε έτσι, καθώς αυτό ήταν το παρατσούκλι με το οποίο υπέγραφε κάποιες επιστολές που έστελνε στα Μ.Μ.Ε, ενώ η πραγματική του ταυτότητα δεν είναι γνωστή αφού δε συνελήφθη ποτέ. Επίσημα, έχει κάνει 5 φόνους, όμως σύμφωνα με τον ίδιο τα θύματα του είναι 37.

Στην ταινία που ως τίτλο φέρει το όνομα του δολοφόνου, ένας σκιτσογράφος, ένας δημοσιογράφος και ένας αστυνομικός  κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκαλύψουν την ταυτότητα του.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοοί: Τζέικ Τζίλενχαλ, Μαρκ Ράφαλο, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Μπράιαν Κοξ.

2)Amadeus (1984) σε σκηνοθεσία Μίλος Φόρμερ

Το 1823, ο συνθέτης Αντόνιο Σαλιέρι , όντας αρκετά ηλικιωμένος αποπειράται να αυτοκτονήσει και ζητά συγχώρεση γιατί όπως λέει ο ίδιος ήταν υπαίτιος για το θάνατο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Τομ Χαλς) το 1791. Έτσι, ακολουθεί η εισαγωγή του σε ψυχιατρική κλινική και εκεί ένας νεαρός ιερές τον επισκέπτεται ώστε να του δώσει την ευκαιρία να εξομολογηθεί. Ενώ αρχικά ο Σαλιέρι διστάζει, διηγείται σταδιακά διάφορα γεγονότα, όπως το πως γνώρισε το Μότσαρτ, την αντιπαλότητα τους και το σχέδιο που έστησε εκείνος με συνέπεια το θάνατο του.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Φάριντ Μάρεϊ Έιμπραχαμ, Τομ Χαλς και Ελίζαμπεθ Μπέριτζ.

3)Pianist σε σκηνοθεσία Ρόμαν Πολάνσκι

Ο Πολωνός-Εβραίος πιανίστας Βλαντισλάβ Σπίλμαν, καθώς είναι φημισμένος μουσικός, καταφέρνει να επιβιώσει στο γκέτο της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Παράλληλα  προσπαθεί να παραμείνει ψυχρός και ψύχραιμος παρατηρητής των όσων συμβαίνουν γύρω του χωρίς να εμπλακεί στις διάφορες φρικαλεότητες.

“Ο πιανίστας” βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών με τον Χρυσό Φοίνικα, και διεκδίκησε επτά Όσκαρ, ενώ τελικά κέρδισε τρία: Καλύτερης σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Α’ Ανδρικού Ρόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άντριεν Μπρόντι που πρωταγωνιστεί, αποτελεί το νεαρότερο ηλικιακά ηθοποιό που έχει λάβει το βραβείο Ά Ανδρικού Ρόλου.

4)Into the wild σε σκηνοθεσία Σον Πεν

Ο Κρίστοφερ Μακάντλς, γόνος μιας ευκατάστατης οικογένειας, μόλις αποφοιτά από το πανεπιστήμιο παρόλο που έχει τη δυνατότητα να ζήσει μια εύπορη ζωή αποφασίζει να χαράξει μια τελείως διαφορετική πορεία. Έτσι, ξεκινά μια νέα ζωή, περιπλανώμενος, με τελικό προορισμό την Αλάσκα. Ο Κρίστοφερ, στο “ταξίδι” που επιλέγει να κάνει έρχεται αντιμέτωπος με την πιο ουσιαστική πρόκληση της ζωής του.

Πρωταγωνιστούν οι:  Εμίλ Χιρς, Χαλ Χόλμπρουκ, Γουίλιαμ Χαρτ και Μάρσια Γκέι Χάρντεν.

5)Erin Brockovich  σε σκηνοθεσία  Στίβεν Σόντερμπεργκ

Η Τζούλια Ρόμπερτς πρωταγωνιστεί στην ταινία ενσαρκώνοντας την Έριν Μπρόκοβιτς. Η Έριν, όντας διαζευγμένη και μητέρα τριών παιδιών, άνεργη και χωρίς πτυχίο, καταφέρνει να βρει μια θέση εργασίας ως υπάλληλος σε δικηγορικό γραφείο. Ενώ δεν έχει τα τυπικά προσόντα, όσο εργάζεται εντοπίζει κατά τύχη μια υπόθεση μολυσμένου νερού και αποφασίζει να εμπλακεί. Έτσι, ξεκινάει ένα δικαστικό αγώνα το δικαστικό αγώνα εναντίον της αμερικανικής εταιρίας Pacific Gas and Electric Company (PG&E). Τελικά, παρά τις όποιες δυσκολίες και τα εμπόδια, ασχολείται παθιασμένα με αυτόν μέχρι τέλους.

Η ταινία είναι αρκετά πιστή στα πραγματικά γεγονότα, αλλά σύμφωνα με την Έριν Μπρόκοβιτς υπάρχουν μικρές ανακρίβειες, χωρίς όμως να επηρεάζουν ιδιαίτερα την πλοκή. Για παράδειγμα, στην ταινία η Έριν  παρουσιάζεται να χρησιμοποιεί επίτηδες το ντεκολτέ της για να καταφέρει να πείσει τον υπάλληλο να την αφήσει να δει κάποια έγγραφα. Όμως, η πραγματική Έριν αρνείται το γεγονός ότι αξιοποιούσε την εμφάνιση της για να επηρεάζει τους ανθρώπους για να πετύχει αυτό που ήθελε, αν και δεν αρνείται ότι ίσως η εικόνα της να τη βοήθησε κάποιες φορές. Επίσης, μια ακόμη μικρή ανακρίβεια είναι πως ο Εντ Μάζρι δεν εκπροσώπησε την Έριν στο δικαστήριο για το τρακάρισμα όπως βλέπουμε στην ταινία, αλλά ο συνέταιρός του Τζιμ Βίτιτο.

Τέλος, η αληθινή Έριν Μπρόκοβιτς εμφανίζεται στην ταινία στο ρόλο μιας σερβιτόρας με το όνομα Τζούλια.

6)Nomadland΄σε σκηνοθεσία Κλόι Ζάο

Μια εξηντάχρονη γυναίκα, η Φερν, μένει χωρίς σύζυγο και σταθερή δουλειά. Τότε, αποφασίζει να αλλάξει την καθημερινότητα της, να ακολουθήσει νομαδικό τρόπο ζωής και να διασχίσει έτσι ολόκληρη τη χώρα της.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο non fiction βιβλίο του 2017,”Nomadland”, που καταγράφει τη νομαδική ζωή ανθρώπων που έμειναν πίσω από την αμερικάνικη κοινωνία μετά την Κρίση.

7)Dallas Buyers Club σε σκηνοθεσία Ζαν-Μαρκ Βαλέ

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Μάθιου Μακόναχι στο ρόλο του Ρον Γούντρουφ. Όταν ο Ρον, ένας ηλεκτρολόγος με άστατη ζωή, μαθαίνει πως όντας θετικός στον HIV έχει μπροστά του μόνο ένα μήνα ζωής, αρνείται να δεχτεί όσα του επιφυλάσσει το μέλλον σύμφωνα με τους γιατρούς και αρχίζει μια μεγάλη εκστρατεία για την εφαρμογή διαφόρων εναλλακτικών θεραπειών. Μάλιστα, αν και είναι ομοφοβικός, τελικά γνωρίζει μια οροθετική τρανσέξουαλ που γίνεται η καλύτερη σύμμαχος του και μαζί μοιράζονται το πάθος τους για ζωή. Οι δυο τους ιδρύουν ένα κλαμπ, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε οροθετικούς με μια μηνιαία συνδρομή να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και ό,τι άλλο χρειάζονται για να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή.

Η ταινία βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα α΄ και β΄ αντρικού ρόλου, ενώ συνολικά ήταν υποψήφια για έξι όσκαρ.

8)The pursuit of happiness σε σκηνοθεσία Γκαμπριέλε Μουτσίνο

Ο Κρις Γκάρντνερ, υπαρκτό πρόσωπο, έχει ένα τεράστιο βουνό από δυσκολίες μπροστά του: η σύζυγος του τον εγκαταλείπει λόγω των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, χάνει το διαμέρισμα του καθώς όντας τελείως άφραγκος δε μπορεί να το συντηρήσει και ταυτόχρονα έχει ένα μικρό γιο τον οποίο καλείται να μεγαλώσει μόνος του. Το χρέος που αισθάνεται πως έχει απέναντι στο παιδί του, είναι αυτό που τον ωθεί να αντιμετωπίζει με σθένος όλες τις προκλήσεις και να καταφέρει τελικά ότι μοιάζει ακατόρθωτο.

Πρωταγωνιστεί ο Γουίλ Σμιθ, ενώ μαζί του παίζει και ο γιος του, Τζάντεν Σμιθ στο ρόλο του μικρού Κρίστοφερ.

9)The professor and the madman σε σκηνοθεσία Φαρχάντ Σαφίνια

Ο Τζέιμς Μάρεϊ ήταν σκωτσέζος φιλόλογος και λεξικογράφος. Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1837 και πέθανε στις 26 Ιουλίου 1915 έχοντας ασχοληθεί με τη συγγραφή του λεξικού της Οξφόρδης από το 1879 μέχρι το θάνατο του.

Η ταινία “Ο καθηγητής και ο τρελός” παρουσιάζει την προσπάθεια του Μάρεϊ να εκδώσει το λεξικό για πρώτη φορά. Ο όγκος των ορισμών είναι τεράστιος και η ακρίβεια που απαιτείται μεγάλη, ο χρόνος τον πιέζει και οι δυσκολίες συνεχώς αυξάνονται. Ενώ ο Μάρεϊ είναι πελαγωμένος, απελπισμένος και φλερτάρει με την ιδέα να τα παρατήσει, βρίσκει ως σύμμαχο έναν Αμερικανό γιατρό που είναι τρόφιμος σε ψυχιατρική κλινική εγκληματιών. Σταδιακά αναπτύσσεται μεταξύ τους μια ιδιαίτερη σχέση ενώ παράλληλα προσπαθούν όπως μπορούν να επιτύχουν το στόχο τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα