Featured

Έρχεται χειμώνας βαρύς…

Το μεγάλο παγόβουνο της οικονομίας μπροστά μας και μεις κατά πάνω του...

Νίκος Νυφούδης
έρχεται-χειμώνας-βαρύς-637208
Νίκος Νυφούδης

Χειμώνας βαρύς.

Τζιτζίκι δεν ήμουν ποτέ. Όχι πως δεν μου αρέσουν οι μελωδίες του συμπαθέστατου εντόμου αλλά το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν.

Τα πράγματα δεν φαίνονται καλά. Και δυστυχώς δεν υπάρχει η μερίδα του τύπου που θα αφυπνίσει την κυβέρνηση για να τη βοηθήσει σε αυτή τη φουρτούνα. Το αντίθετο, οδεύουμε προς το παγόβουνο και η ορχήστρα συνεχίζει να παίζει στο κατάστρωμα..

Τα προβλήματα θα έρθουν. Μάντης κακών δεν θέλω να είμαι. Παρατηρητικός όμως είμαι. Δόξα το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, συγκριτική σκέψη ανέπτυξα.

Στο δια ταύτα.

Βιώσαμε και βιώνουμε 2 κόσμους στην Ελλάδα. Αυτόν του Δημόσιου τομέα που μέσα στην καραντίνα δούλευε εκ περιτροπής αλλά δεν έλειψε ούτε ένα ευρώ από το πορτοφόλι τους και αυτόν του ιδιωτικού τομέα, που ακόμα και σήμερα είναι σε κακό χάλι. Να μην ξεχνάμε πως αρκετοί άνθρωποι πληρώθηκαν από την 1η Μαρτίου, την 1η Ιουλίου. Τέσσερις μήνες μετά. Πως θα καλύψεις λοιπόν ενοίκια, έξοδα σπιτιού, παιδιών κτλ 3,5 μηνών με 1300 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση; Τα δύο επιδόματα δηλαδή.

Ας δούμε τα θέματα ένα ένα.

Στις τράπεζες. Τα ΤΕΠΙΧ και τα συναφή δεν προχωρήσανε. Τα πήρανε λίγοι και μεταξύ μας μεταξά. Οι τράπεζες ακόμα λένε πως θα δουν τις αιτήσεις τον Σεπτέμβριο. Ναι, οι μεγάλοι και υγιείς τα πήρανε άρα όπως λένε οι Βρετανοί, τικάραμε το κουτάκι. Οι υπόλοιποι όμως; Οι μικροί που θα καλύπτανε έξοδα προσωπικού, μετεχρονολογημένες επιταγές και τρέχοντα, ξέρεις τί πήρανε, μην τα λέω εγώ..

Επιταγές. Λύση σοβαρή με τις μετεχρονολογημένες δεν δόθηκε. Από τη μία δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα σε αυτούς που τις είχαν στα χέρια τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας και από την άλλη το τεράστιο πρόβλημα που σκάει αυτούς τους δύο μήνες για τους εκδότες των επιταγών, οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα δουλέψουνε για να τις πληρώσουν αλλά δυστυχώς δεν πήγανε τα πράγματα έτσι.

Ακίνητα. Δυστυχώς και εδώ φάνηκε μεγάλη έλλειψη αντιπροσώπευσης του κλάδου. Ορθώς η κυβέρνηση στήριξε τα ενοίκια. Κακώς μετακύλησε το πρόβλημα σε ένα άλλο κλάδο χωρίς άμεσες ελαφρύνσεις. Σκέψου να είσαι νοικοκύρης και να έχεις τα δάνειά σου υπολογισμένα μέχρι το τελευταίο ευρώ (τα πλήρωνες φυσικά μέσα από τα ενοίκιά σου) και να έρχεται ένας τρίτος και να σου δημιουργεί πρόβλημα στην δανειακή σου εικόνα επειδή ήθελε να κάνει τα δικά του. Τζάμπα μάγκας το λένε στο χωριό μου. Δεν είναι τυχαίο που στη Μεγάλη Βρετανία, που στήριξε σοβαρά την κοινωνία και την οικονομία, δεν αγγίξανε αυτό το θέμα.

Εστίαση. Αφού τσάκισε τον κλάδο μια και άνοιξε τελευταίος με μηδαμινή στήριξη στις επιχειρήσεις, έριξε μερικά ψίχουλα (επιστρεπτέα) για να τσιμπήσουν ορισμένοι και να θολώσουν τα νερά. Σήμερα τον διαλύει στην ουσία του διότι ο κόσμος φοβάται, δεν βγαίνει, άρα τα εστιατόρια να φυτοζωούν. Μικρή εξαίρεση τα μπαρ και τα καφέ που με τα λάθη τους ορισμένα από αυτά, εντείνουν το πρόβλημα. Αλλά το σύνολο του κλάδου έχει αφεθεί στην τύχη του. Και έχοντας περισσότερους από 500χιλ. Εργαζόμενους, το πρόβλημα θα το βρει μπροστά του το κυβερνητικό επιτελείο.

Τουρισμός. Στη Βόρεια Ελλάδα, αφού άνοιξε τα σύνορα (καλώς) και μπήκε ο covid μέσα, τα έκλεισε και πάλι. Τα έκλεισε μάλιστα χωρίς κανείς να παραδεχθεί την αδυναμία του μηχανισμού να ελέγξει τα μέτρα και τη χρήση μάσκας. Αφού επέβαλε λοιπόν τη χρήση μάσκας πιο το νόημα του εκ νέου κλεισίματος όταν ειδικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα ανοίξανε και κλείσανε προκαλώντας εκ νέου ζημιές; Και ποιος θα πληρώσει αυτές τις ζημιές στην τελική; Χορηγός του κράτους έχει γίνει το επιχειρείν; Το πίσω μπρος έβαλε στην τελική σε κίνδυνο την υγεία αλλά και δεν βοήθησε και την οικονομία.

Εργαζόμενοι στον τουρισμό. Εδώ θα είναι το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Την τελευταία δεκαετία το μοντέλο ήταν γνωστό. Οι επαγγελματίες του κλάδου (της σεζόν δηλαδή) πηγαίνανε 6-8 μήνες στις τουριστικές περιοχές και στη συνέχεια μπαίνανε στο ταμείο ανεργίας. Έτσι λοιπόν με το εισόδημα που εξοικονομούσαν μαζί με το επίδομα ανεργίας, περνούσαν τον χειμώνα. Και ήταν ΑΥΤΟΙ η κινητήριος δύναμη των πόλεων, τόσο στην εστίαση όσο και στο λιανικό εμπόριο κτλ. Πελατάκια δηλαδή, με ζεστό χρήμα. Σήμερα, όταν οι περισσότεροι από αυτούς δεν πήγανε σεζόν, ή πήγανε για πολύ λίγο και δεν θα έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα για το ταμείο ανεργίας αλλά ούτε και θα έχουν κάνει κομπόδεμα για το χειμώνα, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Συμπέρασμα:

Στην οικονομία η κυβέρνηση έπειτα και από το προχθεσινό restart πρέπει να δώσει βάση στην οικονομία. Με παρεμβάσεις συγκεκριμένες και μετρήσιμες στην καθημερινότητά μας. Τέρμα τα ψέματα. Όχι άλλο επικοινωνιακό παιχνιδάκι. Τώρα μόνο αλήθειες.

* Δεν μπαίνω καν στην κουβέντα «ναι αλλά αν ήταν οι άλλοι». Δεν είναι άλλοι στην κυβέρνηση αλλά αυτοί. ** Εγώ προσωπικά να αφυπνίσω θέλω βλέποντας το παγόβουνο ενώ κάποιοι ακούν την ορχήστρα στην σάλα δεξιώσεων, καμία διάθεση στείρας αντιπολίτευσης. Άλλωστε κλείσαμε το κόμμα και επιστρέψαμε και τα λεφτά στο ταμείο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα