Top

Έτσι κάηκαν 55 χιλιάδες στρέμματα σε 48 ώρες

Πυροσβεστική: Η πλειοψηφία των πυρκαγιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε προέρχεται από ανθρώπινη αμέλεια

Parallaxi
έτσι-κάηκαν-55-χιλιάδες-στρέμματα-σε-48-ώρ-762843
Parallaxi

Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με τον χρόνο για να περιοριστεί η καταστροφή – 55.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη – Τι έφταιξε

Μετά από δύο εικοσιτετράωρα κατά τα οποία επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι που δυσχέραιναν το έργο της πυρόσβεσης, οι συνθήκες ευτυχώς μεταβλήθηκαν και η χθεσινή νύχτα ήταν η πρώτη κατά την οποία δεν υπήρξε ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς στα Γεράνεια Ορη καθώς η άπνοια βοήθησε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μάχη με τον χρόνο για να περιοριστεί η οικολογική καταστροφή που έχει ήδη φτάσει στα 55.000 στρέμματα γης, καθώς και σε δεκάδες σπίτια που έγιναν παρανάλωμα του πυρός, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Κορινθία.

Μετά από δύο εικοσιτετράωρα κατά τα οποία επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι που δυσχέραιναν το έργο της πυρόσβεσης, οι συνθήκες ευτυχώς μεταβλήθηκαν και η χθεσινή νύχτα ήταν η πρώτη κατά την οποία δεν υπήρξε ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς στα Γεράνεια Ορη καθώς η άπνοια βοήθησε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ισχυρές δυνάμεις Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021, στην περιοχή Σχίνος Λουτρακίου Κορινθίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με πολλές διάσπαρτες ενεργές καύσεις.

Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», οκτώ (8) Α/Φ, οκτώ (8) PZL, δύο (2) Ε/Π και ακόμη δύο (2) Ε/Π του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά.

Συνδρομή παρέχουν: δύο (2) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων διεξάγεται από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη.

«Δεν μας προβληματίζει πλέον» Για την πυρκαγιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα γης σε Κορινθία και Αττική μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» o Αντώνης Κούκουζας, πυραγός και πρόεδρος Αξιωματικών και υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Δυστυχώς ξεκινήσαμε νωρίς με τις δασικές πυρκαγιές. Δύσκολη φωτιά. Πυρκαγιά που ξεκίνησε νύχτα, σε δύσκολη περιοχή. Συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν να επιχειρούν στην περιοχή. Όλοι οι συνάδελφοι ήταν εμβολιασμένοι με περίσσιο πάθος και αυταπάρνηση. Παρότι είναι εν εξελίξει, η συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν μας προβληματίζει. Βοήθησε ότι χθες γύρισε ο άνεμος» σημείωσε.

Αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, τόνισε ότι αυτά ακόμα διερευνώνται. Πάντως, υπογράμμισε, ότι «η πλειοψηφία των πυρκαγιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε προέρχεται από ανθρώπινη αμέλεια».

Τι πυροδότησε την καταστροφή τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Σχίνο και εξακολουθεί να καίει με διαρκείς αναζωπυρώσεις στα Γεράνεια Ορη, πλήττοντας τους νομούς Κορινθίας και Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo είχαμε: Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επί 26 ημέρες Μέσα σε διάστημα 95 ημερών είχαμε μόλις 6 ημέρες βροχοπτώσεων, με ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών Έπνεαν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι με ριπές ταχύτητας μεταξύ 50 χλμ./ω-66 χλμ./ώρα. Η πυρκαγιά ανέπτυξε χθες, Πέμπτη, τον δικό της καιρό Η ακραία συμπεριφορά της πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας; Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο. Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης. Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019.

Tην εικόνα της τεράστιας καταστροφής που έχει υποστεί η δασική περιοχή που κατέκαψε η πυρκαγιά από το βράδυ της Τετάρτης αποτύπωσε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 που πέρασε το πρωί της Πέμπτης πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία. Ηδη, η περιβαλλοντική ζημιά είναι μεγάλη, την ώρα που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να οριοθετηθεί η φωτιά μέχρι το βράδυ.

Όπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με τη δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus – EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης. Η εκτίμηση αυτή έγινε πριν από την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.

Συγκλονιστικό είναι και το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το megaratv.gr και το οποίο καταγράφει μέσω drone την δασική έκταση που καταστράφηκε πάνω από το Αλεποχώρι. Το βίντεο ειδικότερα καταγράφει πλάνα από την περιοχή Ντουράκο Αλεποχωρίου μέχρι και την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρυνού.

Απώτερος σκοπός είναι να γίνει -από αέρος- αποτύπωση όλων των περιοχών που έχουν καεί, κάτι που θα είναι εφικτό όταν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά και δεν υπάρχουν καπνοί, δυνατός άνεμος και αεροσκάφη που κάνουν απαγορευτική την πτήση drone πάνω από αυτές τις περιοχές.

Η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές σπιτιών στο Αλεποχώρι Στον οικισμό Παρασκευά, ο οποίος βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από το Αλεποχώρι, η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, ενώ στη Ρεματιά οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Τουλάχιστον 40.000 στρέμματα έχουν καεί. Αν και ακόμη επίσημη καταγραφή των ζημιών στα σπίτια δεν υπάρχει. Ζήτημα παραμένει το γεγονός ότι πολλοί πολίτες έμειναν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

Όπως ανέφερε στην εκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά στην Κορινθία και στην Αττική το πρωί της Παρασκευής 21 Μαΐου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής, στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες. Η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι πολύ καλύτερη αλλά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίσουν το έργο τους για την κατάσβεση.

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.

Οι περιοχές που ανησυχούν την Πυροσβεστική – 18 στην Αττική

Στο μεταξύ, με αφορμή την πυρκαγιά στην Κορινθία, αποφάσισε να εφαρμόσει το μέτρο των εναέριων περιπολιών. Από τον Ιούνιο ξεκινά η μίσθωση 6 αεροπλάνων AIR TRACTOR Fire Boss, τα οποία έχουν αυτονομία πτήσης 5 ωρών και μπορούν να μεταφέρουν 5 τόνους νερού.

Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για το ενδεχόμενο εκδήλωσης φωτιάς το επόμενο διάστημα είναι 31.

Πρόκειται για αυτές στις οποίες δεν έχουν γίνει αποψιλώσεις και αντιπυρικές ζώνες. Από αυτές οι 18 βρίσκονται στην Αττική.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ πρόκειται για τις εξής περιοχές:

Λαυρεωτική-Κερατέα Μαρκόπουλο-Μεσογαίας Ραφήνα-Πικέρμι Σπάτα-Λούτσα Νέα Μάκρη-Μαραθώνας Εκάλη-Νέα Ερυθραία Κρυονέρι-Άνοιξη-Δροσιά-Ροδόπολη-Διόνυσος Κάλαμος-Μαρκόπουλο, Ωρωπός, Αφίδναι Θρακομακεδόνες-Μενίδι Μάνδρα-Βίλια Αιάντειο Σαλαμίνας

Πηγές: in.gr/ethnos.gr/skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα