Ελλάδα

Εξάρχεια: Λαμαρίνες, φράκτης 5 μέτρων, ΜΑΤ και περιπολίες

Στο εργοτάξιο για την κατασκευή του σταθμού του Μετρό

Parallaxi
εξάρχεια-λαμαρίνες-φράκτης-5-μέτρων-μ-899254
Parallaxi

Οι λαμαρίνες για την περίφραξη του χώρου, μπήκαν χθες… «συνοδεία» ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, υπό τον φόβο αντιδράσεων από κατοίκους της περιοχής. 

Λίγες μόνο ώρες όμως αφότου έκαναν την εμφάνιση τους οι μπουλντόζες, ήρθε και η πρώτη σύγκρουση διαδηλωτών και αστυνομίας, με φόντο τις προγραμματισμένες εργασίες στην Πλατεία Εξαρχείων.

ΜΑΤ και διαδηλωτές βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο, από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, μετά από κάλεσμα που δόθηκε σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Τα πρώτα μηχανήματα έργου, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, βρέθηκαν στην Πλατεία από τις… 04:00 τα ξημερώματα, για την αποφυγή εντάσεων, κάτι που όμως τελικά δεν απετράπη.

Λίγο μετά τις 09:00 ομάδα ατόμων που συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, προσπάθησε να προσεγγίσει το εργοτάξιο και απωθήθηκε με χημικά από τους αστυνομικούς.

Στο σημείο διαδήλωναν από το πρωί περίπου 80 άτομα που ζητούσαν να σταματήσουν τα έργα.

«Η πλατεία χρειάζεται ζωή, ελευθερία, δημιουργία, όχι σταθμό μετρό», ανέφερε χαρακτηριστικά το πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι. Όταν τα πνεύματα ηρέμισαν, ο χώρος άρχισε να καλύπτεται περιμετρικά με λαμαρίνες, ενώ οι εργάτες ξεκίνησαν να κόβουν δέντρα από την πλατεία, προκαλώντας νέο κύμα αντιδράσεων, από το συγκεντρωμένο πλήθος. Μια ακόμα πορεία πραγματοποιήθηκε και το απόγευμα της Τρίτης με περίπου 150 άτομα να διαδηλώνουν στους δρόμους των Εξαρχείων.

Τα έργα αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με έντονη αστυνομική παρουσία, καθώς ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει 24ωρη περιφρούρηση από διμοιρίες των ΜΑΤ που θα βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας.

Παράλληλα για την αποτροπή καταδρομικών επιθέσεων, θα τεθεί σε εγρήγορση το πληροφοριακό δίκτυο της Ασφάλειας, ενώ θα αυξηθούν οι περιπολίες από την ομάδα ΔΡΑΣΗ στα στενά των Εξαρχείων. Στην Πλατεία, έχει ζητηθεί από τις αρχές, να τοποθετηθεί μεταλλικός φράχτης ύψους… 5 μέτρων, με στόχο να μετατραπεί το εργοτάξιο σε… «απόρθητο οχυρό».

Εκτός από τη συνδρομή της αστυνομίας, εντός της εγκατάστασης για τα έργα του μετρό, θα υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες 24ωρη ιδιωτική φύλαξη. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν την «ανησυχία» τους για ενδεχόμενες καταδρομικές επιθέσεις από τα στενά των Εξαρχείων, εκτιμούν όμως ότι «τις επόμενες 10-15 ημέρες, η ένταση θα αποκλιμακωθεί και τα έργα θα προχωρήσουν».

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα