Επικαιρότητα

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί γεύονται φρούτα από την αυλή του ΠΑΜΑΚ

Οπωροφόρα δέντρα έχουν φυτευτεί περιμετρικά στο κτίριο και αυτή την εποχή «δίνουν» κεράσια και βερίκοκα

Parallaxi
φοιτητές-και-εκπαιδευτικοί-γεύονται-898644
Parallaxi

Από την αυλή του πανεπιστημίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπορούν να προμηθεύονται τα …φρούτα τους φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) καθώς οπωροφόρα δέντρα έχουν φυτευτεί περιμετρικά στο κτίριο και αυτή την εποχή «δίνουν» κεράσια και βερίκοκα.

Πεντανόστιμα φρούτα, απευθείας από τα δέντρα, κόβουν και γεύονται ελεύθερα στο ΠΑΜΑΚ, χάρη στα οπωροφόρα δέντρα που φυτεύτηκαν πριν από μερικά χρόνια.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Γραφείου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Άρης Χατζηνικολάου, τα οπωροφόρα δέντρα φυτεύτηκαν το 2013. «Οι φυτεύσεις δέντρων και φυτών είχαν ξεκινήσει το 2010, τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου -σε όλα τα αίθρια και μπαλκόνια- όσο και στο εξωτερικό του κτιρίου. Έτσι, σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε να βάλουμε και οπωροφόρα ώστε να μας δίνουν καρπούς, οπότε και το προχωρήσαμε το 2013. Πήραμε δέντρα τριών ετών για να έχουμε μήλα, αχλάδια, κεράσια, βερίκοκα, νεκταρίνια και κορόμηλα, και διαπιστώσαμε ότι η παραγωγή πήγαινε καλά», λέει ο κ. Χατζηνικολάου.

Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι δεν έχουν ρίξει ποτέ χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα ή εντομοκτόνα παρά μόνο βιολογικά σκευάσματα 1-2 φορές τον χρόνο και η παραγωγή, όσο περνάνε τα χρόνια, αυξάνεται συνεχώς γιατί τα δέντρα ήταν μικρά όταν φυτεύτηκαν και δίνουν πλέον συνεχώς καρπούς.

Όσο για την παραγωγή, είναι ελεύθερη σε όποιον θέλει, «αρκεί να απλώσει το χέρι». Προσωπικό, φοιτητές, εκπαιδευτικοί μπορούν να κόψουν και να δοκιμάσουν, αν και σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, όλα τα φρούτα είναι πολύ νόστιμα και ειδικά τα κεράσια που μόλις «εμφανίστηκαν» στα δέντρα, εκτιμήθηκαν δεόντως και εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού!

«Τώρα είμαστε στο ζενίθ της παραγωγής, οι μηλιές είναι φορτωμένες και σε κανένα μήνα θα είναι έτοιμες, τα κεράσια και τα μούρα μόλις τέλειωσαν, τα ροδάκινα και τα αχλάδια θα γίνουν σε περίπου ενάμιση μήνα, ενώ τα βερίκοκα είναι έτοιμα», λέει ο κ. Χατζηνικολάου, κόβοντας και δοκιμάζοντας ένα -εξαιρετικό στη γεύση, όπως διαπιστώνει- βερίκοκο.

«Σκοπός μας δεν είναι να τα εμπορευτούμε, ούτε να βγάλουμε κέρδος, αλλά να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούν ακόμη και μέσα σε αστικό περιβάλλον, να φυτέψουν οπωροφόρα, να τα καλλιεργήσουν και μετά να απολαύσουν όλοι μαζί τα φρούτα».

πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ – Νατάσα Καραθάνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα