Διεθνή

Φονικό κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

Ακραίες θερμοκρασίες και μάχη με τις φλόγες

Parallaxi
φονικό-κύμα-καύσωνα-στην-ευρώπη-911370
Parallaxi

Οι ακραίες θερμοκρασίες, που έφτασαν ως και τους 47 βαθμούς Κελσίου στην Ιβηρική, συνεχίζουν να πλήττουν την Ευρώπη. 

Οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσαν ότι σχεδόν το 46% της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε πρωτοφανή επίπεδα ξηρασίας.

Βέλγιο: Δεύτερη ημέρα καύσωνα με τον υδράργυρο στους 40 βαθμούς

Δεύτερη ημέρα καύσωνα είναι η σημερινή για το Βέλγιο με το θερμόμετρο να αναμένεται να ξεπεράσει τους 39 βαθμούς στις Βρυξέλλες και το βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο να έχει θέσει τη χώρα σε πορτοκαλί συναγερμό. 40 βαθμούς αναμένεται να δείξει ο υδράργυρος στα δυτικά και νοτιοδυτικά της χώρας.

Εχθές, Δευτέρα, ο υδράργυρος στο βασιλικό μετεωρολογικό ινστιτούτο στην περιοχή του Ικλ (Uccle), έδειξε 33,7 βαθμούς ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2006 όταν το θερμόμετρο είχε φτάσει τους 33,6 βαθμούς. Ακόμη υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία σε περιοχές της Φλάνδρας. Στο Μπέιτεμ (Beitem) ανήλθε στους 35,2 βαθμούς. Ορισμένα καταστήματα, κυρίως αρτοποιεία ή τοπικά καταστήματα αποφάσισαν να λειτουργήσουν λιγότερες ώρες τις δύο ημέρες του καύσωνα.

Επίσης, σε ορισμένες περιοχές όπως η πόλη Φλερί (Fleurus) στην Βαλλονία, οι Αρχές μοίρασαν ανεμιστηράκια στους πολίτες, ενώ στον ζωολογικό κήπο της Αμβέρσας δρόσισαν τα ζώα με παγωμένες λιχουδιές.

Πορτογαλία: Δυο ηλικιωμένοι νεκροί από τον πύρινο εφιάλτη

Τα απανθρακωμένα πτώματα ενός ζευγαριού ηλικιωμένων βρέθηκαν χθες Δευτέρα μέσα σε ένα καμένο αυτοκίνητο, αφότου προσπάθησαν να γλιτώσουν από τις φλόγες που είχαν περικυκλώσει την πόλη Μούρσα στη βόρεια Πορτογαλία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο δήμαρχος της Μούρσα, Μάριο Αρτούρ Λόπες, ανέφερε ότι οι άτυχοι ηλικιωμένοι ήταν περίπου 80 ετών και ότι το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε γκρεμό στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φωτιά που είχε ζώσει μεγάλο τμήμα της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για το δυστύχημα και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια των θυμάτων.

Περισσότεροι από 80 δήμοι σε 10 περιφέρειες της Πορτογαλίας βρίσκονται αντιμέτωποι με δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με το Πορτογαλικό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και την Ατμόσφαιρα (IPMA).

Ωστόσο, χθες Δευτέρα, οι πορτογαλικές αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο χαμηλότερο επίπεδο συναγερμού. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σήμερα, αφού ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη των μετεωρολόγων για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες.

Πύρινη κόλαση η Ισπανία – Εικόνες καταστροφής

Σε πύρινη κόλαση έχει μετατραπεί η Ισπανία, όπου πολλαπλές πυρκαγιές μαίνονται. Από τα δύο μεγαλύτερα μέτωπα εκτιμάται ότι έχουν γίνει στάχτη τουλάχιστον 18.200 στρέμματα γης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις από την πλευρά τους καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες που ευνοουν τις πυρκαγιές καθιστούν το έργο τους αντίξοο.

Στη μάχη έχουν ριχτεί και οι πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Σε βίντεο που δημοσιεύει η EL PAIS απο την πυρκαγια στην Τάμπαρα της περιοχής Ζαμόρα διακρίνεται ένας άνδρας να προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη με τον εκσκαφέα του για να προστατεύσει την περιοχή του.

Ο εκσκαφέας, ωστόσο, παίρνει φωτιά και ο άντρας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες. Όπως φαίνεται στο βίντεο τρέχει για να σωθεί, σβήνοντας ταυτόχρονα τις φωτιές από τα ρούχα του.

Φλόγες κύκλωσαν τρένο

Σε άλλο βίντεο, που δημοσιεύτηκε στα social media διακρίνονται οι επιβάτες να παρακολουθούν, καθώς φλογες κυκλώνουν το τρένο τους.

Το περιστατικό τρόμου εκτυλίχθηκε στη δυτική Ισπανία. Για καλή τους τύχη, κανείς δεν τραυματίστηκε και το μέσο μεταφοράς κατάφερε να συνεχίσει την πορεία του.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ NEWS & ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα