Θεσσαλονίκη

Camera Obscura: Γερμανοί αξιωματικοί στο ιστορικό «Μεντιτερανέ»

Στο μεγάλο σεισμό του 1978 το κόσμημα του παραλιακού μετώπου της πόλης έπαθε ζημιές και κατεδαφίστηκε 

Γιώργος Σχοινάς
camera-obscura-γερμανοί-αξιωματικοί-στο-ιστορικό-923702
Γιώργος Σχοινάς

Πρόκειται για φωτογραφία της περιόδου της Κατοχής στην Θεσσαλονίκη. Δύο Γερμανοί αξιωματικοί κάθονται στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου «Μεντιτερανέ» και μελετούν κάποια έγγραφα.

Διακρίνεται η Λεωφόρος Νίκης, από την οποία διέρχεται ένα αυτοκίνητο, αλλά και περαστικοί κάποιοι από τους οποίους είναι (ίσως) στρατιωτικοί. Στο βάθος φαίνεται ο Θερμαϊκός Κόλπος και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά το ξενοδοχείο, είναι το ιστορικό «Μεντιτερανέ», που βρισκόταν στην οδό Νίκης 9 και θεωρούνταν το «καύχημα και το αγλάισμα της αναγεννηθείσης μακεδονικής πρωτευούσης και σέμνωμα της Ελλάδος ολοκλήρου» και ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ευρώπης.

Αναγέρθηκε από την οικογένεια Τουρνιβούκα το 1922, στην θέση του ξενοδοχείου «Σπλέντιτ», το οποίο είχε καταστραφεί στην πυρκαγιά του 1917, αλλά μέχρι τότε φιλοξενούσε την αριστοκρατία της πόλης αλλά και τους αξιωματικούς της Αντάντ και τα στελέχη του κινήματος Εθνικής Άμυνας. Το «Μεντιτερανέ» διατήρησε τον αριστοκρατικό χαρακτήρα του προκατόχου του.

Κατά την διάρκεια της Κατοχής, επιτάχθηκε από τους Γερμανούς για να διαμένουν εκεί οι αξιωματικοί τους. Στο ισόγειο λειτουργούσε μάλιστα στρατιωτικό κουρείο. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι τραβηγμένη στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου.

Το 1978, το κτήριο έπαθε ζημιές από τον μεγάλο σεισμό και οι αρχές προχώρησαν στην κατεδάφισή του.

Πολλοί υποστηρίζουν πως το κτήριο θα μπορούσε να σωθεί και να ξαναλειτουργήσει, αλλά συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα οδήγησαν στην κατεδάφισή του. Έτσι, χάθηκε το «Ολύμπιον Μέγαρον της Μεσογείου», ένα κτήριο κόσμημα και σημείο αναφοράς του παραλιακού μετώπου της πόλης για περισσότερα από 50 χρόνια.

* Η στήλη του περιοδικού Parallaxi με τίτλο Camera Obscura παρουσιάζεται με την επιμέλεια της ομάδας «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης». https://www.facebook.com/groups/oldthessaloniki

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα