Επικαιρότητα

Τα σχολεία άνοιξαν, τα σχολικά γεύματα αγνοούνται

"Ουδέν νεότερο" από τα συναρμόδια υπουργεία για την έναρξη των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία 

Parallaxi
τα-σχολεία-άνοιξαν-τα-σχολικά-γεύματα-916355
Parallaxi

Το σχολεία άνοιξαν στις 12 Σεπτεμβρίου αλλά οι γονείς περιμένουν ακόμη απάντηση για το πότε θα αρχίσουν φέτος τα σχολικά γεύματα.

Το υπουργείο Παιδείας αλλά και το υπουργείο Εργασίας που εποπτεύει τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) δεν έχουν ενημερώσει για την ημερομηνία έναρξης του “θεσμού του ζεστού γεύματος στα σχολεία, που συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια επιτυχούς εφαρμογής, αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του ο ΟΠΕΚΑ. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η διανομή γευμάτων για το προηγούμενο σχολικό έτος αφορά σε όλη την Ελλάδα 185.311 μαθητές, ηλικίας 6-12 ετών, σε 1.353 σχολικές μονάδες.

Στη Θεσσαλονίκη, τα σχολικά γεύματα αφορούν δημοτικά σχολεία που βρίσκονται στον κεντρικό δήμο και στους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σχολικά γεύματα δικαιούνται συνολικά περίπου 15.000 παιδιά.

Η Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, “ενώ το υπουργείο μάς έλεγε ότι όλα θα είναι έτοιμα με το άνοιγμα των σχολείων, βλέπουμε να μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στην κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών, όπως της διατροφή των παιδιών μας, την περίοδο μάλιστα που λόγω της ξέφρενης ανόδου των τιμών σε όλα τα είδη διατροφής, και όχι μόνο, εξανεμίζεται το εισόδημα μας”. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

“Τα σχολικά γεύματα (ανεξάρτητα από τα σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος) δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Τα σχολικά γεύματα αποτελούν μία σημαντική ανακούφιση για τις οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων και μεταναστών, που είτε αδυνατούν να προσφέρουν ένα πλήρες γεύμα στα παιδιά τους, είτε η προετοιμασία των γευμάτων επιφορτίζει ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρημένο τους πρόγραμμα. Και διασφαλίζουν την ίση πρόσβαση σε όλους τους μαθητές στην κάλυψη μίας από τις βασικότερες ανάγκες τους.

Ενώ το υπουργείο μας έλεγε ότι όλα θα είναι έτοιμα με το άνοιγμα των σχολείων, βλέπουμε να μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στην κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών, όπως της διατροφή των παιδιών μας, την περίοδο μάλιστα που λόγω της ξέφρενης ανόδου των τιμών σε όλα τα είδη διατροφής, και όχι μόνο, εξανεμίζεται το εισόδημα μας.

Άμεσα, χωρίς επιπλέον καθυστέρηση, να ξεκινήσει το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων και η διεύρυνσή του να επεκταθεί στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, όλων των βαθμίδων, στις σχολικές μονάδες που θέλουν να συμμετάσχουν”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα