Ελλάδα

Γιαμαρέλλου: 110.000 επαναμολύνσεις τον Ιούλιο

«Το κύριο πρόβλημα που έχουμε αυτή την στιγμή είναι οι επαναμολύνσεις»

Parallaxi
γιαμαρέλλου-110-000-επαναμολύνσεις-τον-ιού-909085
Parallaxi

Καλεσμένη σε εκπομπή της ΕΡΤ βρέθηκε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας Ελένη Γιαμαρέλλου, λέγοντας πως το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι επαναμολύνσεις κορονοϊού.

Η Ελένη Γιαμαρέλλου είπε χαρακτηριστικά: «Το κύριο πρόβλημα που έχουμε αυτή την στιγμή είναι οι επαναμολύνσεις μέχρι τέσσερις και πέντες φορές. Τον Ιούλιο, μόνο, είχαμε 110.000 επαναμολύνσεις» και επανέλαβε πως τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που κάνουμε τώρα δεν καλύπτουν το στέλεχος Β.5, το οποίο κάνει ανοσιακή διαφυγή.

Όπως είπε η τρίτη και τέταρτη δόση των mRNA εμβολίων μας καλύπτουν για ένα συγκεκριμένο διάστημα.

«Αν δεν νοσήσεις προσθέτεις αντισώματα για ένα τρίμηνο. Μετά σιγά σιγά πέφτουν τα αντισώματα και μένεις ακάλυπτος» είπε η κ. Γιαμαρέλλου προσθέτοντας ότι οι μολύνσεις από το στέλεχος του κορονοϊού Β.5 ξεπερνά το 80%.

Η ίδια αναφέρθηκε και στα επικαιροποιημένα εμβόλια δίνοντας συμβουλές σε όσους τα περιμένουν και ιδίως όσοι είναι άνω των 60 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα: «Όσοι έχουν κακοήθειες πρέπει να φοράνε τη μάσκα τους, να εμβολιάζεται το περιβάλλον τους και αν έχουν σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορούν να πάρουν ένα νέο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο θα τους χορηγήσει ο γιατρός τους».

Σημείωσε πως δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τα μέτρα προστασίας και ζήτησε να φοράμε τις μάσκες στους κλειστούς χώρους.

Η κ. Γιαμαρέλλου σχολίασε και τη νέα οδηγία του CDC λέγοντας πως δεν είναι σύμφωνη και επανέλαβε τη σημασία της μάσκας: «Η μάσκα υψηλής προστασίας σε προφυλάσσει γύρω στο 95% και η απλή γύρω στο 75%. Θα εξαρτηθούμε από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι σκληροί δείκτες αρχίζουν να είναι πάλι σε μια καλή κατάσταση».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα