Featured

Γιατί αγρότες και πολιτικοί της Ινδίας αντιτίθενται στις νέες γεωργικές μεταρρυθμίσεις;

Οι Ινδοί αγρότες δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση λόγω των μη επαρκών πληροφοριών για τον τομέα τους.

Μαρία Πλεξίδα
γιατί-αγρότες-και-πολιτικοί-της-ινδία-663158
Μαρία Πλεξίδα
Εικόνα unsplash

Το ανώτερο σώμα του ινδικού κοινοβουλίου στις 20 Σεπτεμβρίου ψήφισε δύο νομοσχέδια για τη γεωργική μεταρρύθμιση με ψηφοφορία δια βοής. Αυτό σήμαινε ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του ανώτερου σώματος, Harivansh Singh, πρότεινε το νομοσχέδιο και τα μέλη έπρεπε να απαντήσουν προφορικά με «ναι» ή «όχι». Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής πρόεδρος αποφάσισε με βάση την αντίληψή του για το ποια πλευρά είναι πιο ισχυρή.

Συνήθως, οι ψήφοι γίνονται ψηφιακά, με έναν πίνακα αποτελεσμάτων να δείχνει το αποτέλεσμα.

Αυτό, λένε τα μέλη των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι «δολοφονία της δημοκρατίας». Αφού τους εμπόδισαν να μιλήσουν στο κοινοβούλιο, οι πολιτικοί του κόμματος της αντιπολίτευσης ανέβηκαν στα έδρανα, προσπάθησαν να σκίσουν το βιβλίο των κανόνων και να αρπάξουν το μικρόφωνο του αντιπροέδρου. Οκτώ από αυτούς τους βουλευτές τέθηκαν σε αναστολή στις 21 Σεπτεμβρίου.

Οι αναφορές δείχνουν επίσης ότι ο ήχος του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού Rajya Sabha TV διακόπηκε κατά τη διάρκεια αυτής της ψηφοφορίας.

Πέρα από τις αμφιλεγόμενες συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε αυτή η ψηφοφορία, η νομοθεσία του αγροτικού τομέα οδήγησε τους αγρότες, ειδικά στις βόρειες πολιτείες Haryana και Punjab, να βγουν στους δρόμους.

Γιατί διαμαρτύρονται οι αγρότες

Η νέα νομοθεσία επιδιώκει να επιτρέψει τις δυνάμεις της ιδιωτικής αγοράς να εισχωρήσουν στον κυρίως γεωργικό τομέα της Ινδίας. Επί του παρόντος, οι αγρότες μεταφέρουν τα προϊόντα τους σε αγορές χονδρικής που διέπονται από την Επιτροπή Αγοράς Προϊόντων Γεωργίας (APMC). Η επιτροπή αυτή αποφασίζει σε κάθε πολιτεία τις τιμές που θα πληρώσει στους παραγωγούς και στη συνέχεια τις πουλάει πιο εκτεταμένα.

Ιστορικά, αυτό σήμαινε ότι οι αγρότες έχουν μια βεβαιότητα στην αγορά για την ικανότητα πώλησης των προϊόντων τους. Η κυβέρνηση του Narendra Modi ισχυρίστηκε ότι με τους ιδιώτες στην αγορά, οι αγρότες μπορούν δυνητικά να διαπραγματευτούν υψηλότερες τιμές και να γίνουν ενεργά συμμετέχοντες στην οικονομική ευημερία τους.

Ο φόβος που περιβάλλει τη νέα νομοθεσία πηγάζει επίσης από τη μακροχρόνια σύμβαση ελάχιστης τιμής στήριξης (MSP), την οποία προσφέρει η κυβέρνηση ως βοήθημα στους αγρότες έναντι της απότομης πτώσης των τιμών κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου.

Η Επιτροπή Αγοράς Προϊόντων Γεωργίας και η MSP, στα χαρτιά, προσφέρουν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας στους παραγωγούς.

Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι της κεντρικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του Modi, για παράδειγμα, άλλαξε τους κανόνες εξαγωγής για το κρεμμύδι 17 φορές μεταξύ 2014 και 2019, βλάπτοντας τα οικονομικά συμφέροντα των αγροτών. Οι κανόνες εξαγωγής ρυζιού άλλαξαν 14 φορές κατά τη διάρκεια πέντε ετών. Πρόσφατα, στις 15 Σεπτεμβρίου, σταμάτησε την εξαγωγή κρεμμυδιών ξανά για να αποτρέψει την αύξηση των τιμών της εγχώριας αγοράς.

Ο σκεπτικισμός προκύπτει επίσης από την έλλειψη διαθέσιμων πληροφοριών στους αγρότες, για να διαπραγματευτούν τις σωστές τιμές για τα προϊόντα τους στην ανοιχτή αγορά.

Οι διαμαρτυρίες και η σύγχυση γύρω από τα αγροτικά νομοσχέδια οδήγησαν τον υπουργό Άμυνας Rajnath Singh, να ασχοληθεί με τους γεωργικούς λογαριασμούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 20 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: qz.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα