Διεθνή

Γιατί μας επηρεάζουν τόσο τα αρνητικά σχόλια;

Τι συμβαίνει και "κολλάμε" με την κριτική που μας κάνουν και όχι με τα εύσημα που μας δίνουν;

Parallaxi
γιατί-μας-επηρεάζουν-τόσο-τα-αρνητικά-929218
Parallaxi

Όταν ήμασταν παιδιά συχνά μας έλεγαν ότι οι πέτρες μπορούν να σπάσουν κόκκαλα, αλλά οι λέξεις δεν μπορούν ποτέ να μας βλάψουν. Ωστόσο, όσο μεγαλώσαμε συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή η παροιμία απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ενώ τα τραύματα στο σώμα μας μπορεί να χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να επουλωθούν, τα αρνητικά σχόλια μπορούν να μας στιγματίσουν και να μας πληγώσουν για μια ζωή.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει; Γιατί πάντα κολλάμε στα αρνητικά; Γιατί το μυαλό μας σκαλώνει σ’ όλα τα “κακά” που μπορεί κάποι@ να μας πει; Αν μία φορά εστιάζαμε στα θετικά ίσως τα πράγματα στη ζωή μας να ήταν πολύ διαφορετικά. 

Είτε πρόκειται για κριτική που ασκείται από έναν δάσκαλο ήρεμα στο σχολείο είτε για ένα σκληρό σχόλιο που γίνεται στη διάρκεια ενός καυγά μ’ έναν φίλο, τείνουμε να θυμόμαστε την κριτική πολύ καλύτερα από τα θετικά σχόλια, λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται «μεροληψία αρνητικότητας»

Στην πραγματικότητα, μια ολόκληρη σειρά σύνθετων επιδράσεων μπορεί να εξηγηθεί από αυτήν την προκατάληψη, η οποία είναι η καθολική τάση να μας επηρεάζουν τα αρνητικά συναισθήματα πιο έντονα από τα θετικά. Μας κάνει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις απειλές και να μεγαλοποιούμε τους κινδύνους, σύμφωνα με τον Roy Baumeister, κοινωνικό ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Queensland και συν-συγγραφέα του The Power of Bad: And How to Overcome It.

Αν και η εστίαση στην πιο σκοτεινή πλευρά του κόσμου γύρω μας μπορεί να ακούγεται σαν μια καταθλιπτική προοπτική, στην πραγματικότητα έχει βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα πάντα, από φυσικές καταστροφές έως πληγές και πολέμους, προετοιμάζοντας καλύτερα να τις αντιμετωπίσουν (αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η αισιοδοξία μπορεί επίσης να βοηθήσει για να μας προστατεύει από το άγχος των ακραίων καταστάσεων).

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχθηκε για να προστατεύει το σώμα μας και να μας κρατά ζωντανούς και διαθέτει τρία συστήματα προειδοποίησης για την αντιμετώπιση νέων κινδύνων. Υπάρχει το αρχαίο σύστημα βασικών γαγγλίων που ελέγχει την απόκριση μάχης ή φυγής, το μεταιχμιακό σύστημα που προκαλεί συναισθήματα ως απάντηση σε απειλές για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους κινδύνους και ο πιο σύγχρονος προμετωπιαίος φλοιός, που μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε λογικά απέναντι σε απειλές .

«Οι πρόγονοί μας που είχαν αυτήν την [αρνητική] προκατάληψη ήταν πιο πιθανό να επιβιώσουν», λέει ο Baumeister. 

Οι άνθρωποι είναι καλωδιωμένοι με το να αναζητούν απειλές. σε μόλις οκτώ μήνες, τα μωρά θα στραφούν για να δουν μια εικόνα ενός φιδιού παρά έναν πιο φιλικό βάτραχο. Στην ηλικία των πέντε, έχουν μάθει να δίνουν προτεραιότητα σε ένα θυμωμένο ή φοβισμένο πρόσωπο αντί σ’ ένα χαρούμενο.

Ο Baumeister λέει ότι η εστίαση στα προβλήματα πρώτα μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική.

“Πρώτα απαλλαγείτε από τα αρνητικά και λύστε τα προβλήματα. Ουσιαστικά επουλώστε την πληγή. Βέβαια ακονίζοντας το κακό μπορεί να μας κρατήσει ασφαλείς σε ακραίες καταστάσεις, η προκατάληψη της αρνητικότητας μπορεί να αποδειχτεί μη χρήσιμη σε καθημερινή βάση”

Ο Baumeister πιστεύει ότι μέχρι να μάθουμε πώς να παρακάμπτουμε τον δυσανάλογο αντίκτυπο του αρνητικού, διαστρεβλώνεται η άποψή μας για τον κόσμο και το πώς αντιδρούμε.

Για παράδειγμα, η ζωή φαίνεται ζοφερή ανάμεσα στις σελίδες μιας εφημερίδας. Οι δημοσιογράφοι συχνά κατηγορούνται ότι κυνηγούν τις κακές ειδήσεις επειδή πουλάνε και έτσι προσελκύουν αναγνώστες. Αυτό μπορεί να είναι εν μέρει αλήθεια, αλλά οι ερευνητές έχουν δείξει ότι οι αναγνώστες έλκονται από καταστροφικές ιστορίες και είναι πιο πιθανό να τις μοιραστούν με άλλους. Οι φήμες για πιθανούς κινδύνους εξαπλώνονται στους ανθρώπους πολύ πιο εύκολα από τις φήμες που θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμες.

Σε μια μελέτη, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά, χρησιμοποίησαν τεχνολογία παρακολούθησης ματιών για να μελετήσουν σε ποια άρθρα ειδήσεων έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή οι εθελοντές. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι συχνά επέλεγαν ιστορίες σχετικά με τη διαφθορά, τις αποτυχίες, την υποκρισία και άλλα άσχημα νέα, αντί για θετικές ή ουδέτερες ιστορίες. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται περισσότερο για τις τρέχουσες υποθέσεις και την πολιτική ήταν ιδιαίτερα πιθανό να επιλέξουν τα κακά νέα, και ωστόσο όταν ρωτήθηκαν, αυτοί οι άνθρωποι είπαν ότι προτιμούν τα καλά νέα.

Αυτά που διαβάζουμε και παρακολουθούμε στις ειδήσεις μπορεί να εντείνουν τους φόβους μας. Για παράδειγμα, ο φόβος μας για την τρομοκρατία είναι έντονος παρόλο που ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τρομοκρατικές ομάδες τα τελευταία 20 χρόνια στις ΗΠΑ είναι μικρότερος από τον αριθμό των Αμερικανών που πέθαναν στις μπανιέρες τους την ίδια περίοδο, εξηγεί ο Baumeister στο βιβλίο του.

Ενώ η ανησυχία για μια υποθετική αλλά φρικτή κατάσταση μπορεί να μας κάνει να φοβόμαστε, μόνο μια μικρή κακή εμπειρία μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας όλη την μέρα.

Ο Ράντι Λάρσεν, καθηγητής ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, εξέτασε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα αρνητικά συναισθήματα διαρκούν περισσότερο από τα χαρούμενα. Βρήκε ότι τείνουμε να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο να σκεφτόμαστε άσχημα γεγονότα παρά καλά, ίσως βοηθώντας να εξηγήσουμε γιατί οι ντροπιαστικές στιγμές ή τα επικριτικά σχόλια μπορεί να μας στοιχειώνουν για χρόνια.

Μπορεί να είναι δύσκολο να μην σταθώ σε προσβλητικά σχόλια από έναν εραστή, ένα μέλος της οικογένειας μου ή κάποιον φίλο. 

«Θα πίστευα ότι τα αρνητικά σχόλια από τους ανθρώπους που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε θα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτά από αγνώστους», λέει ο Baumeister. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι έχουμε προσδοκίες για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι φίλοι και η οικογένειά μας απέναντί μας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αρνητικά σχόλια από ανθρώπους που αγαπάμε μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες ψυχικές πληγές. Σε μία δυσαρέσκεια που μπορεί να προκαλέσει διάρρηξη σχέσεων. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι σχέσεις σπάνια σώζονται όταν οι σύντροφοι αγνοούν τα προβλήματα σχέσης για να παραμείνουν «παθητικά πιστοί». 

Μια άλλη μελέτη, η οποία παρακολούθησε ζευγάρια για περισσότερα από 10 χρόνια, έδειξε ότι ο βαθμός στον οποίο εξέφραζαν αρνητικά συναισθήματα ο ένας προς τον άλλον στα δύο πρώτα χρόνια του γάμου προέβλεπε αν θα χώριζαν, με τα επίπεδα αρνητικότητας να είναι υψηλότερα στα ζευγάρια που τελικά χώριζαν. 

Η κριτική ενισχύεται επίσης όταν έρχεται σε μεγάλες ποσότητες, καθιστώντας τα social media ένα μέρος που μπορούν να συγκεντρωθούν δεκάδες αρνητικά σχόλια. Παρά το γεγονός ότι είχε το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις του 2019, η Billie Eilish είπε στο BBC Breakfast ότι αποφεύγει να κοιτάζει σχόλια.

«Μου κατέστρεφε τη ζωή», είπε. “Όσο πιο cool είναι τα πράγματα που κάνεις, τόσο περισσότεροι άνθρωποι σε μισούν. Είναι τρελό. Είναι πολύ χειρότερο από ποτέ.” 

Ο Baumeister προειδοποιεί ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την αρνητικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή ο εγκέφαλός μας έχει εκπαιδευτεί για να λαμβάνει υπόψη τις προειδοποιήσεις από μία στενή κοινότητα ανθρώπων και όχι από εκατοντάδες χιλιάδες αγνώστους.

«Έτσι, το να ακούς αρνητικά πράγματα από μεγάλο αριθμό ανθρώπων πρέπει να είναι καταστροφικό», λέει.

Φυσικά, η αντιμετώπιση της κριτικής ή του troll στο διαδίκτυο διαφέρει από άτομο σε άτομο. Όμως η λήψη, η εσωτερίκευση και η ενίσχυση τυχόν αρνητικών σχολίων μπορεί να αυξήσει το άγχος, την απογοήτευση, την ανησυχία, όπως λέει η Lucia Macchia, επιστήμονας συμπεριφοράς και επισκέπτρια συνεργάτης στο London School of Economics.

«Η αντιμετώπιση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων έχει μεγάλο αντίκτυπο στο σώμα μας, καθώς μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν και να επιδεινώσουν τον σωματικό πόνο», προσθέτει.

Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων καθώς μεγαλώνουν.

Οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτό το φαινόμενο ως «προκατάληψη θετικότητας» και πιστεύουν ότι αρχίζουμε να θυμόμαστε θετικές λεπτομέρειες περισσότερο από αρνητικές πληροφορίες από τη μέση ηλικία. Ο Baumeister πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να μάθουμε από τις αποτυχίες και την κριτική στα νεότερα μας χρόνια, αλλά αυτή η ανάγκη μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.

Ωστόσο, τα αρνητικά σχόλια μπορεί να είναι επιζήμια σε οποιαδήποτε ηλικία, ειδικά σε περιόδους που είμαστε ιδιαίτερα ευάλωτοι. 

«Όταν είσαι ήδη πεσμένος, τότε είναι πιο δύσκολο να ανακάμψεις, επομένως είναι δύσκολο να διαχειριστείς τα αρνητικά σχόλια», λέει ο Baumeister.

Το αν τα άτομα με συγκεκριμένες προσωπικότητες είναι πιο επιρρεπή στην αρνητικότητα από άλλα είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα, λέει ο Macchia, αλλά μια πρόσφατη μελέτη δεν βρήκε “καμία συνεπή απόδειξη” σχέσης μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας ή της πολιτικής ιδεολογίας ενός ατόμου και της μεροληψίας αρνητικότητας.

«Όλοι είμαστε ευαίσθητοι στα αρνητικά σχόλια με την έννοια ότι δεν υπάρχουν πιο «ισχυρά» χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι όλοι λαμβάνουν αρνητικά σχόλια μπορεί να μας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσουμε… και θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική για την προστασία της ψυχικής μας υγείας », προσθέτει η ίδια. «Μια άλλη χρήσιμη στρατηγική θα μπορούσε να είναι να θεωρήσουμε ότι τα σχόλια συνδέονται περισσότερο με το άτομο που τα κάνει παρά με αυτό που τα λαμβάνει».

Με πληροφορίες από BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα