Επικαιρότητα

Γιατί τα πάρκα σκύλων της Θεσσαλονίκης είναι συχνά άδεια;

Όλα εκείνα τα προβλήματα που εντοπίζουν οι κηδεμόνες σκύλων καθημερινά στην παραλία 

Γιώργος Σταυρακίδης
γιατί-τα-πάρκα-σκύλων-της-θεσσαλονίκη-906500
Γιώργος Σταυρακίδης

Όλοι όσοι έχουμε σκυλιά και έχουμε πάει μία βόλτα μέχρι την παραλία, έχουμε σίγουρα μπει σε ένα από τα πάρκα σκύλων της Θεσσαλονίκης.

Θυμάμαι, τον πρώτο καιρό που είχα πάρει τον δικό μου σκύλο, έψαχνα για μέρες το πάρκο στην παραλία, όπου όλοι μου λέγανε πως θα βρω εύκολα.

Ήταν μάλλον επειδή είχα κάτι άλλο στο μυαλό μου από αυτό που τελικά αντίκρυσα και που, εννοείται, δεν βρήκα κατάλληλο για να μπούμε μέσα, ειδικά ξέροντας πως έχω έναν φοβικό σκύλο που, τόσο κοντά στον δρόμο και σε εξωτερικά ερεθίσματα, θα ήταν εύκολο να πηδήξει την τσιμεντένια κερκίδα και να βγει στον πρώτο θόρυβο.

Ο καιρός πέρασε και τα θυμήθηκα πάλι όλα αυτά, όταν έφτασαν στο γραφείο παράπονα από άλλους κηδεμόνες σκύλων της πόλης που πήγαν στα πάρκα της παραλίας και μου μετέφεραν όλα όσα είδαν εκεί τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα λοιπόν με εκείνους που θέλουν να πάνε τα σκυλιά τους στα πάρκα σκύλων της παραλίας, αποτρεπτική αρχικά είναι η έλλειψη σκίασης που αυτή την εποχή είναι απαραίτητη τόσο για τα σκυλιά, όσο και για τους ίδιους τους κηδεμόνες που αναγκάζονται να στέκονται στον ήλιο ή να φεύγουν γρήγορα. Ένα ακόμα από τα παράπονα των κηδεμόνων, είναι η απουσία πράσινου σε όλο το περιφραγμένο σημείο του πάρκου, που, σύμφωνα με τον Σωκράτη Δημητριάδη, μέχρι πρόσφατα αντιδήμαρχο περιβάλλοντος και νυν κοινωνικής πολιτικής, «Ο λόγος που έχουμε χώμα και δε βάζουμε γρασίδι είναι πρώτα απ’ όλα ότι τα σκυλιά σκάβουν συνεχώς, είτε για να παίξουν, είτε για να κάνουν την ανάγκη τους. Κάποια στιγμή που βάλαμε γρασίδι, είχε διαλυθεί όλο σε πολύ σύντομο διάστημα. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καθαρίσουμε τις ακαθαρσίες, που δυστυχώς δεν τα μαζεύουν όλοι οι κηδεμόνες».

parko-skylon-paralia-1.jpg

Σχετικά με την απουσία σημείων σκίασης στα πάρκα της παραλίας, ο κ. Δημητριάδης, αναφέρει πως είναι ένα αίτημα που δεν είχε ακούσει ξανά, όμως είναι εύκολο να λυθεί, καθώς, όπως αναφέρει «Ένα σκίαστρο σε ένα σημείο μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί. Θα είναι σίγουρα και όμορφο».

Σχετικά με τις κατασκευές που δεν έχουν γίνει, ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής αναφέρει στην Parallaxi την γνώση της Δημοτικής αρχής, των προβλημάτων, αλλά και την επιθυμία να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τους μικρούς μας φίλους «Όσο αφορά τα πάρκα σκύλων, γενικά προσπαθούμε να φτιάξουμε νέα. Κατασκευάσαμε ένα στη Μαρτίου με Δελφών. Επίσης πήγαμε στην παραλία και γεμίσαμε με χώμα τις τρύπες που κάνουν τα σκυλιά όταν παίζουν και σκάβουν. Επίσης, έχω ζητήσει επανειλημμένως εδώ και πάρα πολύ καιρό από το Αρχιτεκτονικό που κάνει τις κατασκευές, να βάλουν στο πάρκο κάτω στην παραλία, πίσω από το κομμάτι των κερκίδων, ένα κομμάτι περίφραξη για να μη μπορούν τα σκυλιά να βγουν έξω. Το έχω ζητήσει πολλές φορές, τα τελευταία δύο χρόνια. Προφανώς οι προτεραιότητες της πόλης, δεν τους άφησαν ακόμα να το κάνουν, όμως είναι στα σχέδια σίγουρα. Επίσης, έχουμε βάλει ποτίστρες και πάντα μέσα στα πάρκα υπάρχει νερό για τα ζωάκια.»

parko-skylon-paralia-3.jpg

Τι άλλο θα μπορούσε να υπάρχει στα πάρκα των σκύλων;

Σίγουρα κάτι σημαντικό που λείπει από όλα, σχεδόν, τα πάρκα της Θεσσαλονίκης είναι τα παιχνίδια δραστηριότητας και εκτόνωσης που βρίσκουμε μόνο στο πρόσφατο πάρκο σκύλων στο Ελαιόραμα Πυλαίας – ίσως το πλέον πρότυπο πάρκο της πόλης – καθώς και σε μικρότερο βαθμό, σε αυτό του Αθλητικού Πάρκου Γαλαξία. Επίσης, απαραίτητος είναι (το ξέρουμε όλοι όσοι έχουμε σκυλιά που παλεύουμε με την κοινωνικοποίηση τους) ο προθάλαμος γνωριμίας στην είσοδο των πάρκων, για την αποφυγή τσακωμών μεταξύ του σκυλιού που εισέρχεται και όλων των άλλων που είναι ήδη μέσα και (πάντα) τρέχουν κοντά του για να το γνωρίσουν.

Ιδανικά, ο χώρος των δημόσιων πάρκων σκύλων, θα έπρεπε να έχουν χωριστό χώρο για τα μεγαλόσωμα και τα μικρόσωμα σκυλιά, που στην περίπτωση συνύπαρξης τους είναι αναπόφευκτος ο καυγάς σε πολλές περιπτώσεις.

parko-skylon-paralia-2.jpg

Από την άλλη, κι αφού τα μελετάμε όλα, στις υποχρεώσεις του κηδεμόνα ενός σκύλου, είναι σίγουρα η παρακολούθηση του ζώου όταν παίζει με άλλα σκυλιά, η σταδιακή προσαρμογή του μέσα σε τέτοιους κλειστούς χώρους και η υγιεινή του σκυλιού.

Η σημασία και η λειτουργικότητα ενός δημόσιου πάρκου σκύλων, είναι σίγουρα η εκτόνωση και η κοινωνικοποίηση των ζώων μας, αλλά όταν αυτά γίνονται με τον σωστό τρόπο, στον σωστό χώρο και με τα σωστά μέσα. Κι αυτά τα πάρκα στην παραλία, δεν είναι τυχαίο πως είναι πολλές ώρες την ημέρα άδεια…

parko-skhlon.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα