Featured

Ο Γιώργος, ο φόβος και το θαύμα

Ο Κωστής Ζαφειράκης γράφει μία αληθινή ιστορία για θαύματα

Κωστής Ζαφειράκης
ο-γιώργος-ο-φόβος-και-το-θαύμα-883588
Κωστής Ζαφειράκης

Στα 18 του, ύστερα από έναν σοβαρό τραυματισμό, το σώμα του τον πρόδωσε, έπαψε να είναι λειτουργικός, έχασε τη ζωή από μέσα του. «Δεν μπορούσα να σταθώ όρθιος για πολύ ώρα και τότε έπρεπε να παίρνω καθημερινά το λεωφορείο για τα Τ.Ε.Ι. Ηλεκτρονικής της Σίνδου, όπου ξεκινούσα τότε σπουδές». Δεν έχασε όμως την όρεξη του για θαύματα. Το σώμα μας είναι μια μηχανή που παράγει ενέργεια, άλλο αν τις περισσότερες φορές το αδικούμε και το ταλαιπωρούμε. «Φοβόμουν τόσο πολύ τότε. Ένιωθα να χάνω την εμπιστοσύνη στο σώμα μου, στις δυνάμεις μου, έπεσα σε κατάθλιψη. Ήμουν στα 18 μου, κλείστηκα μέσα στο σπίτι, έκλαιγα, εγκλωβίστηκα… δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς κίνηση, χωρίς δράση».

Dont Sweat the Technique

Ο Γιώργος Καρακίτσιος ζει, εδώ και δέκα χρόνια, στην Βαρκελώνη. Είναι προγραμματιστής, εργάζεται για μια εταιρία που δραστηριοποιείται στο μάρκετινγκ, στην διαφήμιση και το design. Γυμνάζεται, χορεύει brake dance, το μεγάλο του πάθος από πιτσιρίκι, είναι και πολύ καλός χορευτής salsa. «Βρέθηκα στην Βαρκελώνη για μεταπτυχιακά στην σχεδίαση πολυμέσων κι έμεινα. Με κράτησαν οι ευκαιρίες, ο ωραίος κόσμος, οι εμπειρίες, το μεσογειακό κλίμα… Δεν είναι βέβαια σαν την Θεσσαλονίκη μας…». Μεγαλωμένος στην Χαριλάου, είχε πάντα έφεση στην αθλητισμό, στην κίνηση. «Μέχρι τα 18 μου έπαιζα ποδόσφαιρο». Από πιτσιρικάς μπήκε και στην φιλοσοφία του «brake dance», που δεν είναι απλώς «χορός», αλλά «άποψη ζωής». «Χορεύαμε τότε και κάναμε προπονήσεις στο Πέτρινο και στο Δημαρχείο της Πυλαίας και στην Χαριλάου στο 4ο Γυμνάσιο. Το αγαπημένο μου τραγούδι για προπόνηση από τότε μέχρι σήμερα είναι το Don’t Sweat the Technique- Eric B. & Rakim. Είχαμε και τις ομάδες μας, «Incredibles» ως πιτσιρίκια, αργότερα γίναμε οι

«Total Reality» είχαμε πάρει μέρος και σε αγώνες με διακρίσεις μπόλικες». Στο γραφείο του ξεχωρίζουν δυο κάδρα, μια εικαστική φωτογραφία του, να χορεύει brake dance στα μάρμαρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τον Όλυμπο χιονισμένο στο βάθος. Κι ένα ενθύμιο με τον λογότυπο των «Total Reality», από μια συμμετοχή τους σε Βαλκανικούς Αγώνες.

Το δύσκολο 2004

«Ύστερα από μια προπόνηση στο Δημαρχείο, άρχισα να έχω ενοχλήσεις στο αριστερό μου πόδι, στην αρχή νόμισα ήταν κάποιο τράβηγμα στον δικέφαλο, ξεκουράστηκα για μια εβδομάδα αλλά ο πόνος δεν υποχωρούσε, το αντίθετο μάλιστα είχε ανέβει και στον γλουτό. Οι γονείς μου γνώριζαν τότε έναν μεγάλης ηλικίας χειροπρακτικό, τον Κώστα Σαββίδη, «μπάρμπα Κώστα» τον φωνάζαμε, ο οποίος τα καλοκαίρια ζούσε στην Περαία και τους χειμώνες στα σύνορα με τα Σκόπια, στον Εξαπλάτανο. Του είχανε εμπιστοσύνη οι δικοί μου γιατί είχε βοηθήσει πολύ την μαμά μου. Μου ζήτησε να κάνω μαγνητική, και τότε εντοπίζονται δυο δισκοκήλες, μια μικρή και μια πιο σοβαρή. Οι γιατροί τότε μου είπανε να ξεχάσω το ποδόσφαιρο και το brake dance, το τρέξιμο στην άμμο, το σκι, όλα… Δεν απογοητεύτηκα απλώς, μιλάμε για απόγνωση. Μου έφυγε η ψυχή όλη, μου κόπηκαν τα πόδια, δεν πίστευα αυτά που άκουγα… Αρχίσαμε λοιπόν τις επισκέψεις στον χειροπρακτικό, χειμώνες στον Εξαπλάτανο, καλοκαίρι στην Περαία, και μέσα σε 6 μήνες αρχίζω να νιώθω καλύτερα και δειλά δειλά ξεμύτιζα που λένε, άρχισα να κινούμαι κανονικά, όχι βέβαια να χορεύω. Κάποια στιγμή κάνω την απερισκεψία και παίζω ποδόσφαιρο και το τραύμα υποτροπιάζει. Ο μπάρμπα- Κώστας με προειδοποίησε πως αν συνεχίσω έτσι δεν θα μπορέσει να με επαναφέρει. Να σου πω την αλήθεια Κωστή, από κείνη την ζόρικη εποχή λίγα πράγματα θυμάμαι, λες και το μυαλό μου έχει σβήσει αυτήν την εποχή της φρίκης, όλες τις δυσάρεστες αναμνήσεις. Με την βοήθεια του μπάρμπα- Κώστα αρχίζω και πάλι να κινούμαι, αλλά δεν μπορούσα να ησυχάσω, το brake dance δεν έφευγε από το μυαλό μου.  Ξαναβρίσκω τους παλιούς μου φίλους. Είχανε αλλάξει στέκια τότε, δεν έκαναν προπονήσεις στο μάρμαρο, χόρευαν στο Παλέ Ντε Σπόρ».

Η καταλυτική γνωριμία με τον Χρήστο

«Εκεί γνώρισα τον Χρήστο Τριανταφύλλου, μέσα από έναν κοινό φίλο. Του μίλησα για την περιπέτεια μου, με δοκίμασε, με καθησύχασε και με ανέλαβε. Ξεκινήσαμε εντατικές προπονήσεις, γιατί το σώμα μου από την αδράνεια είχε σοβαρά μηχανικά και κινητικά θέματα. Με τον Χρήστο, τον πρώτο καιρό κάναμε πιλάτες. Πέρασαν 3 μήνες με καθημερινή προπόνηση, πολύ μαγνήσιο, πολύ πάγο, φάρμακα δεν πήρα ποτέ μου, παρά μόνο κάτι παυσίπονα, όταν ο πόνος γινόταν ανυπόφορος. Ένα χρόνο μετά, έπαψα πια να φοβάμαι, γιατί η μεγαλύτερη ζημιά που είχα πάθει μετά τον τραυματισμό μου ήταν ο φόβος. Όταν ξεπέρασα τον φόβο μου, άρχισα ξανά τo brake, θυμήθηκα τον παλιό καλό μου τολμηρό εαυτό. Ο Χρήστος είναι πια άνθρωπος μου, δάσκαλος ζωής.

Πρόπερσι τα Χριστούγεννα, σε μια ζόρικη περίοδο της ζωής μου, επαγγελματικές αλλαγές και μετακομίσεις, ένιωσα ξανά κάποιες ενοχλήσεις στη μέση. Πάντα σε περιόδους άγχους και κούρασης, το σώμα προειδοποιεί, αντιδρά. Παίρνω λοιπόν τηλέφωνο τον Χρήστο και του λέω, ‘έρχεσαι Βαρκελώνη’. Και ήρθε, όπως έρχεται πάντα και με βοηθάει πολύ.

Το 2018 συμμετείχα ως κριτής σε έναν διαγωνισμό brake dance στην Κούβα. Ο Χρήστος μου έβγαλε το πρόγραμμα της προετοιμασίας μου, για να είμαι σε φόρμα, κινητικότητα- ενδυνάμωση- αντοχή. Έχω ψάξει πολύ εδώ στην Βαρκελώνη να βρω έναν προπονητή που να τον εμπιστεύομαι, αλλά δεν έχω γνωρίσει ακόμα κάποιον. Δεν βρίσκεις εύκολα Χρήστους».

Μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ

«Μετά τους τρεις μήνες θεραπείας και προπόνησης με τον Χρήστο, θυμάμαι κάνω στο reformer μια άσκηση που δεν πίστευα με τίποτα ότι θα μπορούσα να την εκτελέσω, βγάζω τότε από τα πόδια μου τους ιμάντες, σηκώνομαι όρθιος, τον αγκαλιάζω κι αρχίζω να κλαίω. Συγκλονιστική στιγμή».

Το πιο ωραίο δώρο του Χρήστου

«Μου έδωσε πίσω την νεανικότητα μου, μου έμαθε τι πάει να πει ΄μπορώ΄, με βοήθησε να ξεπεράσω τους φόβους, να ξαναπιστέψω στον εαυτό μου, να ακούω το σώμα μου».

Info: Αυτή η «συνάντηση» έχει περάσει πλέον σε μια άλλη διάσταση, καθώς ο Γιώργος θα είναι δίπλα στο Χρήστο και στο εκπαιδευτικό του έργο. Ο Χρήστος Τριανταφύλλου, πρωτοπόρος πάντα, στην συνεργασία του με την κορυφαία Σχολή προπονητών fitness, «North Academy of Fitness», διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα μοναδικό σεμινάριο Acrobatics & Calisthenics & Pilates Equipment και ο Γιώργος θα είναι το μοντέλο του στην επίδειξη των ασκήσεων. Το σεμινάριο είναι advanced level και απευθύνεται σε γυμναστές, personal trainers, καθηγητές pilates, φυσικοθεραπευτές, προπονητές ακροβατικής και καλλισθενικής γυμναστικής και φυσικά αθλούμενους που ασχολούνται με τα αντικείμενα αυτά. Θα διεξαχθεί στις 19 & 20 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της North Academy of Fitness δια ζώσης, αλλά μπορείτε να το παρακολουθήσετε και και live on line στη πλατφόρμα zoom.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα