Featured

Η γνώση σπάει τα γκέτο

Ο Σ. Σαγκούρης, ο μαθητής που εκπροσώπησε την Ελλάδα σε τελικούς αγώνες εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Αμερική και ήταν εισηγητής στο TEDx Auth, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα μέσω της Parallaxi

Parallaxi
η-γνώση-σπάει-τα-γκέτο-745188
Parallaxi

Λέξεις: Σταύρος Σαγκούρης

Με αφορμή την 8η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υπερηφάνειας των Ρομά, που φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια από την καθιέρωση της το 1971, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις.

Είμαι Έλληνας τσιγγάνος, μαθητής στο καλλιτεχνικό λύκειο, έχω πτυχίο αγγλικών, είμαι προπονητής σε ομάδα ρομποτικής και έχω εκπροσωπήσει την Ελλάδα με την ομάδα ρομποτικής του «Φάρου του κόσμου» στους τελικούς αγώνες εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Αμερική, ήμουν εισηγητής στο TEDx Auth, ετοιμάζομαι για τις πανελλήνιες εξετάσεις, εκπαιδεύομαι στα ανθρώπινα δικαιώματα έχω όνειρα που πραγματοποιούνται και άλλα που περιμένουν να γίνουν πραγματικότητα.

Δεν έχω αντιμετωπίσει η αλήθεια ρατσισμό για το ότι είμαι Ρομά. Μέσα από όλα αυτά έμαθα πως μου αρέσει να εμπνέω, χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους να μην τα παρατάνε ακούγοντας τις εμπειρίες και τα βιώματα μου.

Είμαι ικανοποιημένος γιατί βοηθάω την κοινωνία και όπως δόθηκαν σε εμένα φτερά να πετάξω , προσπαθώ να εμπνεύσω και άλλους να αποκτήσουν τα δικά τους φτερά καθώς θεωρώ πως όλοι έχουμε χρέος τις εμπειρίες και τις ικανότητες που έχουμε αποκτήσει να τις διδάξουμε στην νέα γενιά το μέλλον της κοινωνίας. Αυτά δεν θα συνέβαιναν εάν δεν υπήρχε η οικογένεια του «Φάρου του Κόσμου» και η μεγάλη αγκαλιά του πατέρα Αθηναγόρα.

Οι τσιγγάνοι είναι ο μόνος λαός που δεν τον αφήνουν να ενταχθεί πλήρως στην κοινωνία, αλλά παράλληλα είναι ο πιο εύστροφος και ευφυής λαός, καθώς μετά από τόσους διωγμούς, σφαγές, εξακολουθεί ακόμα να επιβιώνει.

Σημαντικό να αναφερθεί πως οι τσιγγάνοι από τα παλιά χρόνια έκαναν δουλειές που κανείς άλλος δεν ήθελε και δεν μπορούσε να κάνει ήταν άριστοι γανωτές. μουσικοί, μικρέμποροι και γυρολόγοι Έτσι ήταν απαραίτητοι για κάθε πλούσιο σπίτι.

Επιπλέον, φημίζονται για το θάρρος τους, καθώς την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Άουσβιτς, ήταν οι μόνοι που εξεγέρθηκαν κατά των Ναζί.

Τέλος, για τον πολιτισμό και την κουλτούρα μπορούμε να αναφέρουμε πολλά, καθώς οι τσιγγάνοι ουσιαστικά διέσωσαν το ελληνικό δημοτικό και παραδοσιακό τραγούδι και επηρέασαν την μουσική των Βαλκανίων. Τους συναντάμε μαζί με τους αρματολούς και τους κλέφτες στην Ελληνική επανάσταση να διασκεδάζουν με τα μουσικά τους όργανα τους πολεμιστές.

Ο τσιγγάνικος λαός είναι ένας ταλαιπωρημένος λαός πάντα εξόριστος και κυνηγημένος φορτωμένος με χρόνιες προκαταλήψεις και στερεότυπα. Η εικόνα του τσιγγάνου χαλούσε την ομορφιά της υπόλοιπης κοινωνίας αλλά πάντα ήταν χρήσιμοι.

Σήμερα, εγώ και η παρέα μου αποτελούμε πρότυπα για μία μικρή γειτονιά τσιγγάνων τον Δενδροπόταμο στα δυτικά της Θεσσαλονίκης και παλεύουμε για ίσες ευκαιρίες. Δεν δόθηκαν ίσες ευκαιρίες στους τσιγγάνους, και όταν δόθηκαν άνοιξαν τα φτερά τους και απογειώθηκαν.

Μπορεί συνολικά να μην είμαστε μορφωμένος λαός αλλά η κοινωνική μόρφωση που έχουμε φτάνει για να σταθούμε στην υπόλοιπη κοινωνία με ψηλά το κεφάλι.

Γιατί όπως λέμε στον Φάρο η γνώση σπάει τα γκέτο.

50 χρόνια από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα