Ελλάδα

H ΠτΔ στο τέλος μίας διαφορετικής σχολικής χρονιάς

Βρέθηκε στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα.

Parallaxi
h-πτδ-στο-τέλος-μίας-διαφορετικής-σχολι-908931
Parallaxi

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακαλλαροπούλου, βρέθηκε στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα και στο τέλος μιας σχολικής χρονιάς που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Στην ανάρτηση της γράφει: Δεν είναι απλώς ένα βήμα στην εκπαιδευτική διαδρομή, ούτε μια γιορτή προσωρινού αποχωρισμού από φίλους και δασκάλους.

Είναι μια τελετή που σηματοδοτεί μια νίκη και μια υπέρβαση: την απόφαση των νέων αυτών, που βρέθηκαν έγκλειστοι από λάθη που διέπραξαν στη ζωή τους, να μην αφήσουν την αποθάρρυνση, την απογοήτευση, την αδράνεια να τους πτοήσουν. Να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους δίνει το σχολείο, σαν διαύλους προετοιμασίας για τη μελλοντική κοινωνική τους ενσωμάτωση. Να κοινωνικοποιηθούν, να αποκτήσουν εφόδια και συνεργατικές δεξιότητες, να γνωρίσουν την τέχνη, να αναπληρώσουν την προσωρινή στέρηση της ελευθερίας τους με την ελευθερία που τους δίνει η γνώση. Να κερδίσουν αυτονομία και να διεκδικήσουν τον σεβασμό και την αναγνώριση που τόσο τους λείπει.

Ήμουν κι εγώ στην τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, το οποίο διευθύνει ο ακούραστος Πέτρος Δαμιανός.

290596568-573193117696345-2571186565440040086-n.jpeg

Συνομίλησα με τους μαθητές και τους αφοσιωμένους καθηγητές τους, παρακολούθησα τις δράσεις τους, είδα τη δημιουργικότητά τους να υλοποιείται στα κοστούμια που κατασκεύασαν με τη συνδρομή της Εύας Νάθενα για τη μικρού μήκους ταινία τους «Αντιγόνη» πάνω στην τραγωδία του Σοφοκλή, ή στα τραγούδια που έγραψαν οι ίδιοι, με συγκίνησε η συμμετοχή τους στα προαιρετικά προγράμματα που παρείχε το σχολείο, με επίκεντρο την ανακύκλωση, το σκάκι, την ανάγνωση και τη δραματοποίηση κειμένων.

Αλλά η πιο έντονη στιγμή ήταν όταν ακούστηκε στην ταινία τους η φράση «Δεν γεννήθηκα να γίνω ένα με το μίσος. Γεννήθηκα για να ενωθώ με την αγάπη» από την Αντιγόνη, που ήταν σαν να συμπύκνωνε τον βαθύτερο πόθο όλων των φυλακισμένων νέων, έναν πόθο που το σχολείο τους καλλιεργεί και στηρίζει: να απομακρυνθούν από το σκοτάδι που γνώρισαν τόσο νωρίς στη ζωή τους και να ανοιχθούν σ’ έναν κόσμο φιλότητας, αξιοπρέπειας και ελευθερίας.

289636363-573193167696340-345280785049905338-n.jpeg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα