Ελλάδα

Η Αθήνα διαψεύδει την Άγκυρα: Δεν υπήρχε καμία άσκηση του ΝΑΤΟ

«Δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ οι S-300»

Parallaxi
η-αθήνα-διαψεύδει-την-άγκυρα-δεν-υπήρχ-904304
Parallaxi

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Αθήνα τον ισχυρισμό πως τα τουρκικά αεροσκάφη τα οποία «εκτελούσαν αποστολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» εγκλωβίστηκαν στα ραντάρ από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300, το οποίο διατυπώνει η Άγκυρα, μέσω διαρροών από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας που εκφράζονται στον φιλοκυβερνητικό Τύπο.

Όπως μετέδωσε η Γεωργία Γαραντζιώτη στο OPEN, στρατιωτικές πηγές διαψεύδουν τις τουρκικές πληροφορίες περί «κλειδώματος» των μαχητικών στα ραντάρ ελληνικών S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη. Όπως τονίζουν, πρόκειται για ακόμα μία προσπάθεια των Τούρκων να κατηγορήσουν την ελληνική πλευρά στους Αμερικανούς και γενικότερα στο NATO υποστηρίζοντας πως η χώρα μας είναι αυτή που επιτίθεται στο Αιγαίο και αψηφά τους κανόνες της συμμαχίας.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν παράλληλα ότι τα τουρκικά μαχητικά που παραβίασαν στις 23 Αυγούστου τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναχαιτίστηκαν από ελληνικά F-16, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Η Αθήνα τονίζει ότι οι S-300 δεν εξέπεμψαν και ούτε πρόκειται να εκπέμψουν για τέτοιου είδους αποστολές, όχι μόνο διότι οι Έλληνες πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών εκτελούν αποτελεσματικά τις αναχαιτίσεις, αλλά και επειδή η Ελλάδα είναι χώρα που έχει αποδείξει πως επιθυμεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε και ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει υπογραμμίσει στο παρελθόν πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο μπλοκ, ενώ ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ πριν από λίγες ώρες ευρισκόμενος στην Αθήνα χαρακτήρισε την Τουρκία ως την «μεγαλύτερη απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από τις ελληνικές Αρχές υπογραμμίζεται επίσης το γεγονός πως στις 23 Αυγούστου δεν υπήρξε καμία άσκηση του ΝΑΤΟ, ούτε στο Αιγαίου, ούτε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι.

Πηγές από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας εκτιμούν πως οι Τούρκοι δείχνουν με τις διαρροές τους στα μέσα ενημέρωσης τον εκνευρισμό τους και φαντάζονται παρενοχλήσεις των μαχητικών τους από το σύστημα S-300 καθώς τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στις ΗΠΑ για το ζήτημα των F-16. Έτσι η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις με «φθηνή προπαγάνδα».

Τι ισχυρίστηκαν οι Τούρκοι

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα που βασίζονται σε διαρροές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, τουρκικά αεροσκάφη, που εκτελούσαν αποστολές στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο «κλειδώθηκαν» από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300, τονίζουν μάλιστα ότι «οι ενέργειες αυτές περιγράφονται ως “εχθρικές ενέργειες” στους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ. Το περιστατικό αποκάλυψε επίσης ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί ενεργά τις εν λόγω συστοιχίες».

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «ένα σημαντικό περιστατικό ασυμβίβαστο με το πνεύμα της συμμαχίας έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των πτήσεων αποστολής των F-16 της Διοίκησης Αεροπορίας στον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στις 23 Αυγούστου».

Σύμφωνα με την Άγκυρα τα τουρκικά αεροσκάφη που βρίσκονταν σε υπηρεσία παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής αεράμυνας S-300 που βρίσκεται εγκατεστημένο στο νησί της Κρήτης. Ποιο συγκεκριμένα ισχυρίζονται ότι το ραντάρ εντοπισμού στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 εγκλώβισε με έναν πύραυλο επιφανείας-αέρος στο F-16 , το οποίο βρισκόταν σε αναγνωριστική αποστολή στα 10 χιλιάδες πόδια δυτικά της νήσου Ρόδου.

«Το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα ενώ η παρενόχληση συνεχίστηκε για λίγο, αποκάλυψε επίσης ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί ενεργά τις εν λόγω συστοιχίες. Παρά την εχθρική αυτή ενέργεια, τα αεροσκάφη ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες αποστολές τους και επέστρεψαν στις βάσεις τους με ασφάλεια», αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 23 Αυγούστου δυο ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης και παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο. Το πρώτο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 10:57 πάνω από τη νήσο Διβούνια -βορειοδυτικά της Κάσου- στα 27.000 πόδια, ενώ, στις 11:00 δεύτερο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τη νήσο Καμηλονήσι -που βρίσκεται επίσης βορειοδυτικά της Κάσου- στα 27.000 πόδια.

Αυξημένες οι παραβιάσεις σε σχέση με πέρσι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οι Τούρκοι έχουν κάνει 5.491 παραβιάσεις, ενώ ολόκληρο το 2021 είχαν καταγράφει 2.744 παραβιάσεις.

«Το ρεκόρ παραβιάσεων συνεχίζεται και υποθέτω θα συνεχιστεί και το πρόβλημα είναι αν θα υπάρξει και κάποιο ατύχημα, γιατί συνήθως έτσι ξεκινάει κάποιο τεράστιο πρόβλημα και αυτοί δεν σταματάνε» ανέφερε ο καθηγητής στο Μέριλαντ, Θεόδωρος Καρυώτης στο OPEN.

Μενέντεζ: Η πιο επίμονη και άμεση απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να είναι η Τουρκία

Καταπέλτης για την Τουρκία ήταν ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δοθούν αμερικανικά όπλα στην Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός γερουσιαστής ανέφερε: «Η πιο επίμονη και άμεση απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να είναι η Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο πέλαγος, παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο με τα μαχητικά της, το οποίο είναι απαράδεκτο για οποιαδήποτε χώρα και ειδικά για μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Αυτές δεν είναι πρακτικές δημοκρατικής χώρας και σε ό,τι με αφορά δεν θεωρώ ότι πρέπει να τις παρασχεθούν αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ».

Η Τουρκία διατυπώνει συνεχώς τους ίδιους ισχυρισμούς

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διατυπώνει παρόμοιους ισχυρισμούς. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη,

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι τα αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης AWACS του ΝΑΤΟ και 2 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που εκτελούσαν την εκπαιδευτική αποστολή Nexus Ace στο Αιγαίο Πέλαγος κλειδώθηκαν και πάλι από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 στις 24 Αυγούστου. Τα τουρκικά αεροσκάφη έδωσαν την «απαραίτητη απάντηση» στα ελληνικά αεροσκάφη κατά τον ίδιο τρόπο, δηλαδή κλειδώνοντας αντίστοιχα τα ελληνικά F-16, έλεγε τότε η Άγυκρα.

Οι πηγές σημείωναν ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να στοχεύει επίμονα τις αποστολές του ΝΑΤΟ για να αυξήσει τις εντάσεις» και ότι «με το τελευταίο περιστατικό παρενόχλησης, η Ελλάδα σκόπιμα και προγραμματισμένα στράφηκε σε αυτές τις συμπεριφορές». Οι Τούρκοι ανέφεραν επίσης ότι οι αρχές του ΝΑΤΟ ενημερώθηκαν για το περιστατικό αυτό, όπως και για την προηγούμενη παρενόχληση. Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου τόνιζαν μάλιστα ότι «το περιστατικό αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Άμυνας για το προηγούμενο περιστατικό δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια».

Επιπλέον, οι πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημείωναν ότι αυτή η συμπεριφορά της Ελλάδας είναι απολύτως ασυμβίβαστη με το πνεύμα της νατοϊκής συμμαχίας και θέτει σε σημαντικό κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων.

Η ξεκάθαρη απάντηση της Αθήνας

Όπως μετέδωσε η Γεωργία Γαραντζιώτη στο OPEN, η Αθήνα απέρριψε ξεκάθαρα αυτούς τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι ελληνικές Αρχές η Τουρκία είχε δεσμεύσει περιοχή εντός του τουρκικού εναέριου χώρου για την τουρκική άσκηση Nexus Ace που γίνεται μία φορά το μήνα με τη συμμετοχή ΝΑΤΟϊκού ιπτάμενου ραντάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιπτάμενο ραντάρ AWACS βρισκόταν εντός τουρκικού εναερίου χώρου και περίμενε τα τουρκικά μαχητικά για να ξεκινήσει η άσκηση. Το ιπτάμενο ραντάρ θα έλεγχε περιοχή εκτός FIR Αθηνών. Όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές στο Open, εχθές δεν υπήρχε καμία ΝΑΤΟϊκή άσκηση στο Αιγαίο. Πριν ξεκινήσει η τουρκική άσκηση, οι Τούρκοι και συγκεκριμένα έξι τουρκικά F-16 μπήκαν στο βόρειο Αιγαίο από τη Λέσβο παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο, κάνοντας ουσιαστικά το γύρο της Λέσβου. Ελληνικά μαχητικά F-16 και Mirrage 2000-5 απογειώθηκαν από το Βόλο και τη Σκύρο έσπευσαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά. Οι αναγνωρίσεις εξελίχθηκαν σε τρεις σκληρές αερομαχίες.

Στρατιωτικές πηγές έλεγαν στο OPEN πως πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια από την Τουρκία να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα μέσα σε 48 ώρες με συνεχόμενα fake news. Ο στόχος της Άγκυρας είναι σαφής. Προσπαθούν να κατηγορήσουν την Αθήνα στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας ψεύδη για να παρουσιάσουν τη χώρα μας ως επιτιθέμενη στο Αιγαίο την ώρα που καθημερινά με τα μαχητικά τους παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα