Διεθνή

Η δυτική Ευρώπη ζει έναν εφιαλτικό Ιούλιο

Θερμοκρασίες ρεκόρ, οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αποπνικτική ζέστη που έχει κυριεύσει τη νοτιοδυτική Ευρώπη, φωτιές και κίνηση προς βορά

Parallaxi
η-δυτική-ευρώπη-ζει-έναν-εφιαλτικό-ιού-929930
Parallaxi

Με τουλάχιστον 4 χώρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο ακραίος καύσωνας και οι φωτιές μετατρέπουν το καλοκαίρι της Δυτικής Ευρώπης σε κόλαση. 

Θερμοκρασίες ρεκόρ, τις οποίες οι επιστήμονες λένε ότι οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, προβλέπονται στη Γαλλία και τη Βρετανία την Τρίτη καθώς η αποπνικτική ζέστη που έχει κυριεύσει τη νοτιοδυτική Ευρώπη και πυροδότησε άγριες πυρκαγιές κινείται προς τα βόρεια.

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Θα συνεχιστεί ο καύσωνας στη Δ. Ευρώπη

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ ζέστης, με 40 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που οι πυροσβέστες στη νοτιοδυτική Γαλλία δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές, εν μέσω του καύσωνα που πλήττει την περιοχή

Οκαύσωνας στη δυτική Ευρώπη φαίνεται ότι θα κορυφωθεί σήμερα Τρίτη, όμως οι θερμοκρασίες ενδέχεται να παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα των κανονικών για την εποχή μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), επισημαίνοντας ότι τέτοια φαινόμενα μπορεί να εμφανίζονται συχνότερα στο μέλλον.

«Το ερώτημα που θέτουν όλοι είναι, πότε θα τελειώσει όλο αυτό;» είπε ο Ρόμπερτ Στεφάνσκι, ο επικεφαλής των Εφαρμοσμένων Κλιματικών Υπηρεσιών του WMO.

«Δυστυχώς, εξετάζοντας όλα τα μοντέλα από τους συνεργάτες μας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, πιθανότατα δεν θα τελειώσει μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας», πρόσθεσε.

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ ζέστης, με 40 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που οι πυροσβέστες στη νοτιοδυτική Γαλλία δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές, εν μέσω του καύσωνα που πλήττει την περιοχή.

Ο Στεφάνσκι είπε ότι η θερμοκρασία θα κορυφωθεί σήμερα, αλλά τις επόμενες ημέρες θα παραμείνει πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας, προειδοποίησε ότι στο μέλλον ο κόσμος θα βιώνει «πολύ περισσότερους καύσωνες», λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Στο μέλλον αυτού του είδους οι καύσωνες θα είναι κάτι το φυσιολογικό και θα βλέπουμε ακόμη πιο ακραίες συνθήκες, είπε ο Τάαλας, που φορούσε κοντομάνικο πουκάμισο και μια κυανέρυθρη γραβάτα, για να καταδείξει την τάση της αύξησης της θερμοκρασίας.

Άλλα στελέχη του WMO, στην ίδια ενημέρωση, είπαν ότι αναμένουν ότι θα αυξηθούν οι θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων και όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, λόγω του συνεχιζόμενου καύσωνα, ενώ θα αυξηθεί και η πίεση στα συστήματα υγείας.

Γαλλία: Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας σε 64 κοινότητες, κατά μήκος του Ατλαντικού

Σε τουλάχιστον 64 κοινότητες της Γαλλίας καταγράφηκαν σήμερα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, καθώς κορυφώνεται το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Σύμφωνα με τη Météo France, πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν κυρίως στους 690 σταθμούς μέτρησης που διατηρεί η μετεωρολογική υπηρεσία κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού. Ρεκόρ όλων των εποχών σημειώθηκε στην περιφέρεια Λαντ, όπου στο χωριουδάκι Μπισκαρός το θερμόμετρο έδειχνε σήμερα 42,6°C. Στα βόρεια, κοντά στο λιμάνι της Χάβρης, η θερμοκρασία έφτασε τους 38,2°C. Ακόμη υψηλότερη ήταν στο Νουαρμουτιέ (39,7) ενώ λίγο καλύτερη ήταν η κατάσταση στα νησιά Γιε, με 35,9 βαθμούς.

«Δυστυχώς, ήταν αναμενόμενο», είπε ο μετεωρολόγος Ματιέ Σορέλ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξηγώντας ότι οι καύσωνες πολλαπλασιάζονται και ενισχύονται, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Είναι επίσης σημαντικό ότι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ υψηλότερες από τα προηγούμενα ρεκόρ. «Περισσότεροι από 4 βαθμοί (διαφορά από το προηγούμενο ρεκόρ) στη Βρέστη, είναι κολοσσιαίο», είπε, εξηγώντας ότι στη Βρετάνη το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2003 και ήταν 35,1 βαθμοί, ενώ χθες ο υδράργυρος έφτασε τους 39,3 βαθμούς.

Βρετανία: Οι αρχές του Λονδίνου κήρυξαν “μείζον περιστατικό” ως απάντηση στο ξέσπασμα πυρκαγιών και στο κύμα καύσωνα – Μεγάλη φωτιά μαίνεται σε χωριό στο ανατολικό Λονδίνο

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου κήρυξε σήμερα «μείζον περιστατικό» ως απάντηση στο ξέσπασμα πυρκαγιών εν μέσω καύσωνα με θερμοκρασίες που σπάνε ρεκόρ στη Βρετανία και την Ευρώπη. Ως μείζον περιστατικό ορίζεται ένα συμβάν ή μια κατάσταση με μια σειρά σοβαρών συνεπειών που απαιτεί την εφαρμογή ειδικών ρυθμίσεων από μία ή περισσότερες υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα για να κατασβέσει πολλές πυρκαγιές μέσα και γύρω από την πόλη. «Οι πυροσβέστες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των κοινοτήτων μας, αλλά η κήρυξη ενός μείζονος περιστατικού μας επιτρέπει να επικεντρώσουμε τους πόρους μας», ανέφερε η υπηρεσία. «Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Παρακαλώ μείνετε ασφαλείς», είπε ο Καν στο Twitter, αναφερόμενος στην πυροσβεστική, καθώς οι θερμοκρασίες γύρω από το Λονδίνο ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου εν μέσω καύσωνα.

Παράλληλα η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι περίπου 100 πυροσβέστες και 15 πυροσβεστικά έχουν αναπτυχθεί σήμερα το απόγευμα για να κατασβήσουν μια φωτιά που μαίνεται σε ένα χωριό ανατολικά του Λονδίνου, ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία. Σύμφωνα με πλάνα που ελήφθησαν από ελικόπτερο του Sky News, η φωτιά σαρώνει εκτάσεις βλάστησης και έχει καταστρέψει πολλά σπίτια στο χωριό Γουένινγκτον, περίπου 30 χιλιόμετρα από το κέντρο του Λονδίνου. Οι πυρκαγιές είναι εκτός ελέγχου στην Ισπανία, η οποία πλήττεται από ακραίο κύμα καύσωνα. Οι επιβάτες ενός τρένου έζησαν εφιαλτικές στιγμές, καθώς η αμαξοστοιχία πέρασε μέσα από το δάσος που καιγόταν.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε τρένο που εκτελούσε τη διαδρομή Μαδρίτη-Φερόλ (στη Γαλικία) και ενώ βρισκόταν σε ένα δάσος μεταξύ της Θαμόρα και της Σανάμπρια, στην περιφέρεια Καστίλλη και Λεόν.

«Ήταν πραγματικά τρομακτικό να βλέπεις πόσο γρήγορα εξαπλωνόταν η φωτιά. Εν ριπή οφθαλμού, ένας νέος θάμνος καιγόταν. Ήταν θέμα δευτερολέπτων», είπε ένας επιβάτης στο Associated Press. «Ξαφνικά η μέρα έγινε νύχτα. Μπορούσαμε να μυρίσουμε ακόμη και τον καπνό μέσα στο βαγόνι», πρόσθεσε.

Το βίντεο δημοσιεύθηκε στο Twitter και αμέσως έκανε τον γύρο του διαδικτύου, με το τρένο να σταματά για λίγη ώρα ανάμεσα στις φλόγες, προκαλώντας τρόμο στους επιβαίνοντες. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε και η αμαξοστοιχία συνέχισε το δρομολόγιό της. Η Θαμόρα, στα βορειοδυτικά της Ισπανίας, μετρά ήδη 2 νεκρούς από τις πυρκαγιές.

Στη χώρα επικρατεί αποπνικτική ζέστη εδώ και πάνω από μία εβδομάδα. Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις γης. Τη Δευτέρα, σχεδόν το σύνολο της χώρας παρέμεινε σε κατάσταση «υψηλού κινδύνου» για πυρκαγιά.

Πορτογαλία: Πάνω από 1.000 νεκροί λόγω καύσωνα Την περασμένη εβδομάδα το θερμόμετρο έδειχνε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στην Πορτογαλία, μια χώρα που πλήττεται από ξηρασία Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πορτογαλία λόγω του πρόσφατου κύματος καύσωνα και οι αρχές προειδοποίησαν την Τρίτη ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται.

«Η Πορτογαλία (…) είναι μεταξύ εκείνων των περιοχών του πλανήτη που θα επηρεαστούν περισσότερο από την ακραία ζέστη», είπε η Γκράσα Φρέιτας, η επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας DGS, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για περιόδους υψηλών θερμοκρασιών», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα το θερμόμετρο έδειχνε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στην Πορτογαλία, μια χώρα που πλήττεται από ξηρασία. Μολονότι η θερμοκρασία έπεσε τις τελευταίες ημέρες, η Φρέιτας είπε ότι παραμένει πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

1.063 θάνατοι Η DGS είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι καταγράφηκαν 238 θάνατοι που συνδέονται με τον καύσωνα από τις 7 μέχρι τις 13 Ιουλίου, όμως η Φρέιτας είπε σήμερα ότι μέχρι τις 18 Ιουλίου ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στους 1.063.

Ο Κάρλος Αντούνες, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, ανέφερε ότι με βάση τα δεδομένα, αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τον καύσωνα είναι οι ηλικιωμένοι. Στο μέλλον οι θάνατοι θα εξαρτηθούν από τα προληπτικά μέτρα που θα υιοθετήσει ο κόσμος για να προστατευθεί και το αν θα προσαρμοστούν οι υποδομές στα ακραία φαινόμενα. «Με την κλιματική αλλαγή, αναμένεται ότι θα αυξηθεί η θνησιμότητα και επομένως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στον τομέα της δημόσιας υγείας για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις», εξήγησε.

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα