Αρχιτεκτονικη

Η εντυπωσιακή αποκατάσταση ενός κτιρίου του 16ου αιώνα στην Ιταλία

Το ιστορικό κτίριο «Procuratie Vecchie» βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της πλατείας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία της Ιταλίας.

Parallaxi
η-εντυπωσιακή-αποκατάσταση-ενός-κτιρ-925196
Parallaxi

Πηγή εικόνων: David Chipperfield Architects (DCA) Milan

Πώς προσεγγίζετε την αποκατάσταση ενός κτιρίου του 16ου αιώνα σε μια από τις πιο διάσημες πλατείες του κόσμου; «Με ταπεινότητα», λέει ο Cristiano Billia, Αναπληρωτής Διευθυντής της David Chipperfield Architects (DCA) Milan. «Μάθαμε ότι η παρέμβασή μας έπρεπε να είναι σε συμφωνία με την αρχιτεκτονική του κτιρίου».

venices-procuratie-vecchie-10.png

Το ιστορικό κτίριο «Procuratie Vecchie» βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της πλατείας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία της Ιταλίας. Κάποτε στέγαζε κυβερνητικά γραφεία, το κτίριο καταλαμβάνεται τώρα σχεδόν εξ ολοκλήρου από την ιταλική ασφαλιστική εταιρεία Generali, η οποία εμπιστεύτηκε το γραφείο της DCA στο Μιλάνο για να αποκαταστήσει προσεκτικά το σημαντικό κτίριο.

venices-procuratie-vecchie-3.png

Ο Giuseppe Zampieri, Συνεργάτης και Διευθυντής της DCA Milan, και ο Cristiano Billia εξηγούν την ιστορία του Procuratie Vecchie. «Η προσέγγιση του έργου ξεκίνησε με μια εξαιρετικά προσεκτική παρατήρηση του Procuratie Vecchie προκειμένου να κατανοηθεί η φύση του ίδιου του κτιρίου ως βάσης οποιασδήποτε μεταγενέστερης παρέμβασης», λέει ο Zampieri.

Το Procuratie Vecchie χτίστηκε μεταξύ 1517 και 1538 και η σημερινή μορφή του κτιρίου που βλέπουμε σήμερα ήταν έργο τριών αρχιτεκτόνων: του Mauro Codussi, του Bartolomeo Bon και του Jacopo Sansovino. Η αρχιτεκτονική του 16ου αιώνα ορίζεται από τη πρόσοψη από καμάρες και στοές, η οποία, φυσικά, παρέμεινε ανέγγιχτη κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.

venices-procuratie-vecchie-2.png
venices-procuratie-vecchie-1.png

«Είμαστε ευγνώμονες στη Generali και στην πόλη της Βενετίας που μας έδωσαν την εξαιρετική ευκαιρία να εργαστούμε στο Procuratie Vecchie», σχολιάζει ο David Chipperfield. «Η επισκευή και αποκατάσταση των πολλών ορόφων αυτού του ιστορικού κτιρίου ήταν μια εξαιρετικά περίπλοκη και ικανοποιητική πρόκληση. Ανυπομονούμε να δούμε το κτίριο να ενσωματώνεται ξανά στην πόλη, υποστηρίζοντας τη Βενετία ως ζωντανό τόπο δραστηριότητας και καινοτομίας.»

Η πρώτη από τις σύγχρονες παρεμβάσεις της DCA Milan ήταν μια νέα υποδοχή που μπορεί να δει κανείς μέσα από μια από τις εσωτερικές αυλές του κτιρίου. Μερικές από τις παρεμβάσεις που έγιναν είναι νέοι διάδρομοι που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν την προσβασιμότητα. Μία από τις νέες σκάλες συνδέεται με την υπάρχουσα, δημιουργώντας ένα όμορφο σημείο συνάντησης παρελθόντος και παρόντος.

venices-procuratie-vecchie-4.png

Για τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Generali, τα έργα περιορίστηκαν  κυρίως στην αποκατάσταση και επισκευή αυτού που ήδη υπήρχε.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές στο κτίριο φαίνονται στον τρίτο όροφο, ο οποίος βρίσκεται στη σοφίτα. Αυτό το επίπεδο είναι πλέον το σπίτι του The Human Safety Net, μια πρωτοβουλία της Generali που επιδιώκει να βοηθήσει μη προνομιούχα άτομα σε όλο τον κόσμο. Η David Chipperfield Architects Milan μετέτρεψε τον τρίτο όροφο σε χώρους εργασίας, εκθεσιακούς χώρους, χώρους εκδηλώσεων και αμφιθέατρο. Αυτό το μέρος του Procuratie Vecchie είναι πλέον προσβάσιμο στο κοινό για πρώτη φορά μετά από 500 χρόνια.

venices-procuratie-vecchie-8.png
venices-procuratie-vecchie-7.png

Μία από τις λίγες παρεμβάσεις από το DCA Milan είναι μια σειρά από καμάρες, η οποία βοηθά στο άνοιγμα των προηγουμένως διαχωρισμένων δωματίων. 

venices-procuratie-vecchie-5.png

Ενώ βρίσκονταν στο χώρο, αποκάλυψαν την υπάρχουσα ξύλινη στέγη, η οποία στο παρελθόν ήταν κρυμμένη από ψευδοροφή. Οι αρχιτέκτονες άφησαν επίσης ανέπαφους τους αρχικούς τοίχους από τούβλα, αλλά τους κάλυψαν με ένα ασβέστιο που ονομάζεται scialbatura. 

venices-procuratie-vecchie-9.png

«Οι παρεμβάσεις στο Procuratie Vecchie ακολούθησαν μια διαδικασία που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπικής Κληρονομιάς της Βενετίας και το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού», λέει ο Zampieri.

Με πληροφορίες από DesignBoom

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα