Θεσσαλονίκη

Η μοιραία τσουλήθρα και η διαρκής απαξίωση της παραλίας

Η νέα Παραλία χρειάζεται επειγόντως άλλη αντιμετώπιση. Χρειάζεται ένα σχέδιο συνολικής φροντίδας, επισήμανσης όλων των προβλημάτων και σωτηρίας της.

Parallaxi
η-μοιραία-τσουλήθρα-και-η-διαρκής-απαξ-919308
Parallaxi

Το περιστατικό με τον ακρωτηριασμό του δαχτύλου του παιδιού, στο πάρκο του Φωκά στη Νέα Παραλία, χθες το απόγευμα επιβεβαιώνει τραγικά πως η παραλία βρίσκεται σε εγκατάλειψη. 

Είναι τεράστια ντροπή να ανεχόμαστε αυτή την εγκατάλειψη. Βαραίνει την πόλη αυτή η εγκληματική αδιαφορία του δήμου.

Ο αρχιτέκτονας της νέας Παραλίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, γράφει σήμερα: 

‘Κόπηκε το δάχτυλο παιδιού σε τσουλήθρα! Ξέρετε γιατί; Γιατί η τσουλήθρα δεν ήταν αυτή που προδιέγραφε η μελέτη.

 Έχει ξανασυμβεί σε άλλη παιδική χαρά της Νέας Παραλίας. Όταν οι επιβλέποντες δεν κάνουν τη δουλειά τους, όταν προδιαγραφεις το καλύτερο υλικό και βάζουν σκουπίδια γιατί αυτό συμφέρει στον εργολάβο, αυτά συμβαίνουν.

 Όταν υπολογίζεις στον προϋπολογισμό ένα προϊόν πχ 1000,00€ και ο εργολάβος με την ανοχή του επιβλέποντος βάζει ένα μαϊμού των 100,00€ αυτά θα συμβούν.

Οι διαρκείς εκπτώσεις από τη μια και η παντελής έλλειψη ελέγχων και αποκατάστασης των ζημιών σε όλο το μήκος του αναπλασμένου παραλιακού μετώπου γεννά φθορές που αποδυκνείονται θανάσιμες.” 

Στις 6 Οκτωβρίου 2018 διοργανώθηκε στην πόλη, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Περ. Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας μια δημόσια συζήτηση για την κατάσταση στη νέα παραλία και όσα έπρεπε να γίνουν για να μην απαξιωθεί πλήρως. Από τότε πέρασαν 4 χρόνια και η κατάσταση είναι ίδια.

Ας μιλήσουμε για τα προβλήματα που επισημαίνει διαρκώς ο σύλλογος των φίλων της σε όλο το μήκος της, με αφορμή την τραγωδία του Κήπου του Νερού, την παντελή έλλειψη τουαλετών για τα συντριβάνια που κάποτε έλαμπαν.

Η νέα Παραλία χρειάζεται επειγόντως άλλη αντιμετώπιση. Χρειάζεται ένα σχέδιο συνολικής φροντίδας, επισήμανσης όλων των προβλημάτων και σωτηρίας της. Πριν να είναι αργά. 

Είναι θλιβερό, ένα δημόσιο έργο που άλλαξε την όψη της πόλης να έχει αφεθεί σε τέτοια τρομακτική παρακμή. Λες και κάποιος τη μισή αυτή την ανάπλαση που αγαπά όλη η πόλη. Θα μου πεις μήπως λογοδοτεί κάποιος για όλη αυτή την εγκληματική αδιαφορία;

Ακούστε εδώ το podcast με την ιστορία της νέας Παραλίας και τα σημερινά άλυτα προβλήματα της.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα